Connect with us
Publicitate

ECONOMIE

Drept la timp liber săptămânal pentru salariați. Cum se acordă, potrivit unei decizii a Curții Europene de Justiție

Publicat

O decizie recentă a Curții de Justiție a Uniunii Europene (CJUE) prevede că repausul zilnic și cel săptămânal sunt diferite și trebuie acordate ca două drepturi separate, de către angajatori, salariaților.

”Perioada de repaus zilnic nu face parte din perioada de repaus săptămânal, ci se adaugă la aceasta, chiar dacă o precedă în mod direct.

(…) repausul zilnic trebuie să fie acordat independent de durata repausului săptămânal prevăzută de reglementarea națională aplicabilă”, arată CJUE, potrivit avocatnet.ro.

Codul Muncii prevede că „repausul săptămânal este de 48 de ore consecutive, de regulă sâmbăta și duminica” (art. 137).

Regula stabilită de CJUE trebuie respectată chiar dacă legislația națională prevede o perioadă de repaus săptămânal mai mare decât cea stabilită prin legislația europeană.

În acest caz, Curtea de Justiție s-a pronunțat privind o situație din Ungaria, raportată la Directiva europeană privind organizarea timpului de lucru.

Decizia este obligatorie pentru toate instanțele naționale din Uniune.

Conform Codului muncii, salariații au dreptul, între două zile de muncă, la un repaus de minimum 12 ore consecutive. Totodată, aceștia au dreptul la un repaus săptămânal de 48 de ore consecutive, de regulă sâmbăta și duminica.

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax