Connect with us
Publicitate

ADMINISTRATIE

Drumul comunal DC 100 din comuna Întregalde, în lungime de peste 3,9 km, va fi modernizat și asfaltat. Licitația, lansată în SEAP

Publicat

Un drum comunal din comuna Întregalde, în lungime de aproape 4 kilometri, va fi modernizat și asfaltat printr-o investiție de peste 7,2 milioane de lei.

Primăria Întregalde a lansat miercuri, 7 decembrie, în Sistemul Electronic de Achiziții Publice (SEAP) o licitație pentru proiectarea și execuția lucrărilor în cadrul proiectului „Modernizare drum comunal DC 100, comuna Întregalde”.

Valoarea totală este estimată la 7.250.896,91 de lei, fără TVA.

Comuna Întregalde este situată în partea centrală a județului Alba, la poalele Munților Trascău, în bazinul superior al râului Galda și Găldița iar o parte tributară bazinului Râmeț, la o altitudine ce variază între 600 și 900 metri, fiind dominată de Vârful Capra cu o altitudine de 1.211 metri și Muntele Cetii cu 1.234 metri.

Localitatea Întregalde se află la o distanță de 42 km de municipiul Alba Iulia, la 24 km de Galda de Jos și 14 km de Mogoș (localității învecinate), fiind traversată de la vest la est de drumul județean DJ 107 K ce face legătura cu DN 1 și localitatea Mogoș.

Drumul județean DJ 106 H face legătura între centru și satul Necrilești continuându-se spre lacul Iezer din comuna vecină Ighiu.

Drumul comunal DC 100 asigură legătura satelor aparținătoare comunei, respectiv Modolești și Dealul Geoagiului.

Drumul își are începutul tronsonului proiectat în drumul județean DJ 107K și sfârșitul tronsonului proiectat în drumul comunal DC 76 (Tecșești – Iliești), având o lungime proiectată de 3.920 m.

Drumul comunal este de clasă tehnică V, cu o bandă de circulație și are o structură rutieră nerigidă formată dintr-o pietruire existentă (balast și pietriș în grosimi de cca. 5 – 10 cm), aflată în stare avansată de degradare.

Din punct de vedere geometric, drumul are o platformă de cca 3,0 – 3,5 m, o parte carosabilă de circa 2,5 – 3,0 m.

Pe aproximativ întreaga lungime a drumului şanţurile existente sunt necorespunzătoare, fiind necesară proiectarea de dispozitive noi de colectare a apelor de suprafață. Pentru asigurarea scurgerii corespunzătoare a apelor se recomandă proiectarea de noi podeţe tubulare din beton, sau amenjarea şi decolmatarea podețelor existente unde este cazul.

Datorită stării tehnice necorespunzătoare a drumului propus spre modernizare, circulaţia se desfăşoară cu dificultate, în special pe timp nefavorabil.

În general structura rutieră prezintă o serie de degradări specifice drumurilor pietruite, fapt ce conferă îmbrăcămintei o viabilitate necorespunzătoare.

Traseul drumului comunal se desfăşoară într-o zonă de munte, drept urmare acest drum prezintă în plan o complexitate ridicată, iar în profil longitudinal declivităţile sunt mari, și pe unele locuri excepționale.

Traseul drumului în plan este de coastă, prezentând un profil mixt în secțiune transversală, și pe o porțiune de traseu este adiacent pârâului Gâlceru.

Prin modernizarea drumului se vor crea condiții civilizate de trai și de funcționare, se va stimula creșterea economică, dezvoltarea localității și creșterea la o scara mai mare a turismului.

De asemenea, prin modernizarea drumului comunal se va asigura accesul locuitorilor satelor Dealul Geoagiului, Iliești și Tecșesti spre centrul comunei Întregalde, și implicit la drumul județean DJ 107 K.

După executarea lucrărilor de modernizare a drumului, circulaţia se va desfăşura în condiții normale, accesul auto fiind destinat tuturor autovehicule.

Drumul poate servi tranzitului turiștilor spre locații în zona montană, în special al celor mai tineri, pentru a descoperi pe jos cadrul natural și construit al comunei.

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax