Contacteaza-ne si pe
Publicitate

ACTUALITATE

Drumul de acces dinspre DN1 Aiud spre Gârbova de Sus, propus pentru modernizare cu 8,6 milioane lei. CJ Alba cere bani europeni

Publicat


Drumul judeţean 103E, ce asigură acces dinspre DN1 spre Gârbova de Jos şi Gârbova de Sus va fi modernizat prin accesarea unei finanţări în cadrul Programului Operațional Regional 2014-2020. Consiliul Judeţean Alba a aprobat joi documentaţia investiţiei de peste 8 milioane lei pentru segmentul de 7,6 km.

Cererea de finanţare se face pe Axa Prioritară 6: Îmbunătățirea infrastructurii rutiere de importanță regională, Prioritatea de investiții 6.1. Stimularea mobilității regionale prin conectarea nodurilor secundare și terțiare la infrastructura TEN-T, apeluri de proiect nefinalizate.

Valoarea totală a Proiectului „Modernizare drum județean DJ 103E: DN1-Gîrbova de Jos-Gîrbovița-Gîrbova de Sus, Județul Alba” este de 7.074.440,03 lei (inclusiv TVA).

CJ Alba va suporta cheltuielile neeligibile ale proiectului și contribuția de 2% din valoarea eligibilă a proiectului, în cuantum de 139.232,25 lei.

Drumul județean DJ 103E: DN 1 – Gîrbova de Jos – Gîrbovița – Gîrbova de Sus se află pe teritorilul administrativ al municipiului Aiud și asigură legătura localităților Gîrbova de Jos, Gîrbovița și Gîrbova de Sus cu DN1, una dintre principalele artere de circulație care străbate teritoriul județului Alba. Are lungimea totală de 9,39 km, din punct de vedere al structurii rutiere drumul este pietruit între km 0+000 – 7+540, iar restul de 1,850 km este de pământ, se arată în documentaţia de proiect.

Potrivit CJ Alba, în prezent, pe drumul respectiv se poate dezvolta o viteză de deplasare redusă din cauza gropilor prezente în sistemul rutier, lipsei unor sisteme de scurgere a apelor pluviale atât de pe partea carosabilă (panta tranversală) cât și din zona drumului (șanțuri și podețe colmatate sau subdimensionate) și în special lipsei unei suprafețe de rulare rezistentă la acțiunea factorilor climatici.

Corectarea elementelor geometrice ale drumului, atât în plan cât și în profil longitudinal și transversal, urmate de lucrări de executare a unui sistem rutier modern ar elimina aceste neajunsuri. Amenajarea acestuia va contribui la realizarea unor activități productive, ducând la ridicarea standardului de viață al locuitorilor, așa încât acest lucru să conducă la stabilizarea populației în aceasta zonă, cu toate consecințele benefice ale acesteia, motivează CJ Alba.

Se propune modernizarea tronsonului de drum pietruit poziționat între km 0+000 – km 7+675, respectiv de la intersecția cu drumul național DN1 până în localitatea Gârbova de Sus.

Prin soluția de proiectare adoptată în Studiul de fezabilitate s-a propus modernizarea sectorului de drum cuprins între km 0+000 până la km 7+675, realizarea unei structuri rutiere elastice din mixturi asfaltice, colectarea și dirijarea apelor de suprafață prin realizarea de rigole, șanțuri și podețe precum și semnalizarea corespunzătoare.

Conform devizului general elaborat, valoarea totală a investiției este de 8.628.505,27 lei (inclusiv TVA), din care C+M 7.580.389,50 (inclusiv TVA).

Indicatori economici:

– valoarea totală a investiției 7.262.541,08 lei, la care se adaugă TVA în valoare de 1.365.964,19 lei, cu un total de 8.628.505,27 lei (inclusiv TVA) din care C+M 6.370.075,21 lei, la care se adaugă TVA în valoare de 1.210.314,29 lei, cu un total de 7.580.389,50 lei (inclusiv TVA)

– durata de execuție estimată: 12 luni

Indicatori tehnici:

– Categoria funcțională a drumului: Drum județean;

– Clasa tehnică: IV;

– Viteza de proiectare: 20-30 km/h;

– Lungimea totală a traseului amenajat: 7675 m;

– Lățimea părții carosabile: 4,00 – 5,50 m;

– Lățimea acostamentelor: 2 x 0,50 m;

– Lățimea platformei: 5,00 – 6,50 m;

– Panta transversală este 2,5% în aliniament la carosabil (pantă unică și profil acoperiș) și

4% la acostamente.

Pentru scurgerea şi evacuarea apelor pluviale s-a prevăzut executarea următoarelor

amenajări:

– șanțuri pereate – 474 m;

– șanțuri reprofilate de pământ;

– rigole carosabile ranforsate – 655 m.

Descărcarea apelor din dispozitivele de colectare a apelor se va face la podeţele proiectate:

– podețe traversare 33 buc. , din care:

– podețe reparate – 16;

– podețe noi – 16;

– podeț refăcut tip C2 – 1

– podețe laterale 10 buc.

Lucrări de consolidare: fundație adâncită de parapet în lungime de L=25,00 m și înălțime H=2,50 m, poziție km 3+269,00 – 3+294,00 st.; protejarea taluzelor – lucrări de anrocamente cu înălțimea H=2,00 m:

Amenajare intersecții cu drumuri laterale pe 25 m lungime și lățime variabilă în funcție de ampriza drumului lateral – 35 buc.

Parapet rutier tip N1 – 1670 m;

Indicatoare rutiere – 130 buc.;

Accese la proprietăți – 116 buc.;

Borne kilometrice – 7 buc.;

Borne hectometrice – 69 buc.

 


TOP articole in ultimele zile


ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Comenteaza

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Publicitate

EVENIMENT

Premieră în România: THE PUSSYCAT DOLLS, IGGY AZALEA, ERIC PRYDZ, AMELIE LENS și CHARLOTTE DE WITTE la UNTOLD 2020

Publicat

Primi trei DJ ai lumii, DIMITRI VEGAS&LIKE MIKE, MARTIN GARRIX, DAVID GUETTA REVIN LA UNTOLD alături de: THE SCRIPT, ABOVE AND BEYOND, AFROJACK, ALESSO, DJ SNAKE, STEVE AOKI, LOST FREQURENCIES LIVE, PAUL KALKBRENNER, TALE OF US, CIREZ D, BORGORE, DUB FX, BORGORE, RUDIMENTAL DJ și NETSKY. Alți 200 de artiști urmează să fie anunțați în […]

Citește mai departe
Publicitate

ADMINISTRATIE

VIDEO – ”Produs în Alba”: Producătorii locali de alimente pot obține finanțări de 150.000 de euro, de la UE pentru promovare

Publicat

PRODUSE

”Un produs se vinde dacă este promovat” au fost cuvintele lui Călin Mătieș, deținătorul brandului ”Pita de Sântimbru” la o întâlnire cu producătorii de produse alimentare din județul Alba, într-o sala de ședințe a Consiliului Județean.  Mai mulți producători locali de produse alimentare s-au întâlnit joi, 20 februarie și au discutat despre o oportunitate pentru […]

Citește mai departe
Publicitate

EVENIMENT

Calitatea aerului din Sebeș, ”rea” și ”foarte rea”, zile la rând. Situația nu îngrijorează nici o autoritate publică din județ

Publicat

Indicele de calitate a aerului pe care îl respiră cetățenii din Sebeș, este, potrivit măsurătorilor realizate de sistemul de monitorizare al primăriei, ”rău” sau ”foarte rău”, de câteva zile. Rezultatele măsurătorilor sunt afișate pe siteul instituției în fiecare zi, pentru ziua precedentă. Sistemul de monitorizare arată rezultatele măsurătorilor pentru mai mulți indicatori și după ce […]

Citește mai departe
Publicitate

EDUCAȚIE

Senatorul PSD, Daniel Breaz, singurul candidat pentru funcția de rector al Universității ”1 Decembrie 1918” din Alba Iulia

Publicat

Senatorul PSD, Daniel Breaz, este singurul candidat pentru funcția de rector al Universității ”1 Decembrie 1918” din Alba Iulia, la alegerile universitare din acest an.  Termenul limită pentru depunerea candidaturilor a fost joi, 20 februarie, iar actualul rector este și singurul cadru universitar al instituției superioare de învățământ din Alba Iulia care s-a înscris în […]

Citește mai departe
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate