Connect with us
Publicitate

ADMINISTRATIE

DSP Alba, mai dură cu RER-VEST, decât cu Polaris. Amendă de 40.000 de lei pentru situația gunoaielor din Alba Iulia


Publicat

Operatorul de salubritate din Alba Iulia, RER-Vest, a fost sancționat miercuri de către DSP Alba cu o amendă de 40.000 de lei pentru deficiențe în gestionarea, colectarea și îndepărtarea deșeurilor solide menajere de pe raza municipiului, au transmis reprezentanții instituției. Amenda aplicată este maximul prevăzut de lege.

Reamintim faptul că și fostul operator Polaris a fost amendat de către DSP Alba în vară, cu o sumă puțin peste minimul prevăzut de lege, respectiv 25.000 de lei, după ce a lăsat săptămâni întregi Alba Iulia sub gunoaie. 

„Ca urmare a sesizărilor continue adresate instituției noastre cu privire la evacuarea necorespunzătoare a deșeurilor menajere solide de la locurile de producere și colectare de pe raza municipiului Alba Iulia, DSP Alba, prin Serviciul Control în Sănătate Publică (SCSP) a efectuat miercuri, 29 decembrie 2021, un nou control igienico-sanitar pentru verificarea și respectarea normelor de igienă și sănătate publică privind mediul de viață al populației.

Pentru neremedierea deficiențelor constatate și neîndeplinirea recomandărilor făcute de către inspectorii DSP Alba, operatorul RER-Vest S.A. Oradea – punct de lucru Alba Iulia a fost sancționat contravențional cu amendă în valoare de 40.000 de lei, conform HG 857/2011 art. 3 lit c) alin 1.

Precizăm că în data de 23 decembrie 2021, în urma mai multor sesizări venite din partea populației și consemnate și în mass-media locală, inspectorii DSP Alba au întreprins un control în teren, constatându-se deficiențe în gestionarea, colectarea și îndepărtarea deșeurilor solide menajere în mai multe puncte pe teritoriul municipiului Alba Iulia.

Ca urmare, inspectorii au emis un avertisment prin care s-a solicitat operatorului RER-Vest S.A. Oradea – punct de lucru Alba Iulia ridicarea, în regim de urgență, a deșeurilor menajere de pe raza municipiului Alba Iulia conform prevederilor legale în vigoare, aspect care nu a fost îndeplinit de către operatorul de salubritate”, au transmis reprezentanții DSP Alba.

Amenzile mai mici date în vară de către DSP Alba pentru fostul operator de salubrizare Polaris, după ce a lăsat Alba Iulia sub munți de gunoaie

În luna iunie 2021, Direcția de Sănătate Publică Alba a amendat fostul operator Polaris cu suma de 10.000 de lei, după ce nu a ridicat la timp gunoaiele din municipiul Alba Iulia.

„În urma celor constatate, și anume nerespectarea ritmicității de evacuare a deșeurilor menajere de pe raza municipiului Alba Iulia operatorul mai sus menționat a fost sancționat cu amendă contravențională în valoare de 10.000 de lei, amenda maximă prevăzută de lege.

Totodată, prin Procesul Verbal nr. 759/2 iunie 2021 de constatare a condițiilor igienico-sanitare s-a dispus ridicarea, în regim de urgență, a deșeurilor menajere de pe raza municipiului Alba Iulia, conform prevederilor legale în vigoare, pentru a evita declanșarea unei probleme de sănătate publică”, au precizat atunci reprezentații DSP Alba.

La mai bine de o lună distanță, în 12 iulie 2021, DSP Alba, prin Serviciul Control în Sănătate Publică (SCSP) a efectuat un nou control igienico-sanitar în urma a numeroase plângeri referitoare la problema gunoaielor din Alba Iulia. Pentru neîndeplinirea recomandărilor impuse de către inspectorii DSP, operatorul Polaris a primit o nouă amendă contravențională în valoare de 25.000 de lei.

„În cazul în care aceste aspecte vor persista și vor exista noi sesizări din partea populației, operatorul riscă să fie sancționat contravențional cu o nouă amendă al cărei cunatum este cuprins între 20.000 – 40.000 de lei”, au transmis atunci reprezententații DSP Alba, într-un comunicat de presă.

Problema neridicării la timp a gunoaielor din municipiu a continuat și după cea de-a doua amendă dată de către DSP Alba, dar nu a mai urmat nici o amendă

Pe 16 august, directorul DSP Alba, Alexandru Sinea a lansat un apel pentru cei responsabili de colectarea gunoiului din Alba Iulia să găsească de urgență soluții pentru remedierea situației în care se afla municipiul.

„Nu vom asista pasivi la transformarea orașului într-un focar de infecție, chiar dacă Direcția de Sănătate Publică Alba nu deține pârghiile și instrumentele legale pentru a-i putea sancționa pe toți actorii implicați în procesul de colectare a deșeurilor.

Lansăm acest apel tocmai pentru a evita situația în care vom fi obligați să solicităm declararea stării de alertă din cauze medicale, la nivelul Municipiului Alba Iulia. Sperăm că o astfel de decizie poate fi evitată, însă modul de evoluție al colectării deșeurilor din ultima perioadă ne obligă să ne pregătim pentru orice scenariu.

Astfel, am luat deja legătura cu toate instituțiile cu competențe în domeniu, la nivelul orașului și județului, și am transmis îngrijorările noastre în legătură cu situația colectării deșeurilor, precum și posibilitatea ca, în cazul în care situația persistă, declararea stării de alertă să devină inevitabilă”, declara atunci directorul DSP Alba, Alexandru Sinea.

Urmăriți știrile Alba24.ro și pe Google News.Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

1 Comentariu

1 Comentariu

  1. pilu

    miercuri, 29.12.2021 at 16:09

    Bravo măi ! Daţi-le amenzi pană se satură şi pleacă. Chiar azi m-am întâlnit cu un fost coleg de şcoală generală care spunea că a fost pe acasă ( acolo nu mai locuieşte nimeni) să dea ceva mălai la ăia care ridică gunoiul, pentru că resturile vegetale ( frunze căzute) nu vreau să le ia. Parcă tot aşa spumea si primarul din Aiud, la o emisiune tv locală.
    Ce contract ai făcut mă, aşazis primar? Vezi că te aproprii tot mai tare Mucuşor bucuresşteanul.

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


Publicitate

EDUCAȚIE

Ministrul Educației: ”Nu am susținut niciodată vaccinarea obligatorie”. De ce nu mai este importantă vaccinarea profesorilor

Publicat

Ministrul Educaţiei, Sorin Cîmpeanu, a declarat că nu a susţinut niciodată vaccinarea obligatorie, dar că a pledat pentru necesitatea acesteia, mai ales în contextul dat de primele variante ale SARS-CoV-2.

”Nu am susţinut niciodată vaccinarea obligatorie. Vaccinarea trebuie să fie un gest voluntar. Vaccinarea, pe de o parte, este o problemă de sănătate individuală, pe de altă parte este o problemă de sănătate publică.

Am susţinut tot timpul importanţa şi necesitatea vaccinării, în contextul, mai ales, dat de primele variante ale acestui virus SARS-CoV-2.

De altfel, am susţinut introducerea ratei de vaccinare în rândul personalului din învăţământ drept criteriu pentru funcţionarea şcolilor. În data de 5 noiembrie am introdus acest lucru”, a spus Cîmpeanu, duminică, la Prima Tv.

El a menţionat că Ministerul Educaţiei a decis să renunţe la criteriul care lega modul de funcţionare a şcolilor de rata de vaccinare a angajaţilor, deoarece vaccinarea nu „poate opri răspândirea” noii variante a virusului.

Vezi și: Elevii vor afla joia scenariile de funcționare a școlilor în săptămâna următoare. DSP va publica rata de ocupare a paturilor

„Am pledat şi o să pledez pentru importanţa şi necesitatea vaccinării. Trebuie să ne adaptăm din mers. Asta, sigur, afectează predictibilitatea atât de necesară şi de importantă în sistemul de învăţământ.

Vaccinarea trebuie să rămână o decizie individuală, luată cu responsabilitate. La fel şi testarea”, a declarat Cîmpeanu.

El a mai precizat că există 2.838 de şcoli în care procentul de vaccinare a personalului este de 100%. În 14.000 de şcoli şi grădiniţe procentul de vaccinare este de peste 60%.

La nivelul întregului sistem de învăţământ rata de vaccinare este „mult peste 70%, chiar se apropie de 80%”, a adăugat ministrul. Potrivit acestuia, şcolile cu cea mai mică rată de vaccinare se situează în jurul valorii de 20%.

Citește și: Ce simptome au persoanele care se infectează cu varianta Omicron. Primele semne, în zona capului

Cîmpeanu a invocat de asemenea datele furnizate de către ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, conform căruia există o legătură între rata de vaccinare dintr-un judeţ şi gradul de ocupare a paturilor destinate pacienţilor COVID în spitale.

„În şcoli rata de vaccinare este dublă faţă de media naţională. În şcoli avem cea mai numeroasă categorie socio-profesională vaccinată. Avem mult peste 200.000 de angajaţi vaccinaţi.

Citește și: DOCUMENT: Când intră școlile sau clasele în online. Care sunt criteriile anunțate de ministerele Educației și Sănătății

Nu cred că mai există vreun alt sistem în România care să spună că are 2.838 de unităţi unde vaccinarea este 100%. Introducerea criteriului rată de vaccinare pentru a funcţiona a fost o decizie corectă care a stimulat vaccinarea.

Acum, schimbându-se contextul, e nevoie de o altă abordare. De aceea s-a schimbat modul de funcţionare a şcolilor, în funcţie de alte criterii”, a explicat el.

Sursă: AGERPRES

 Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Alba24 și pe Google News

Citeste mai mult
Publicitate

EVENIMENT

Un tânăr din Zlatna și-a băgat iubita în spital. Scandal în miez de noapte, cu intervenția Poliției

Publicat

politie noaptea

Scandal la Zlatna, terminat la spital. În noaptea de 15/16 ianuarie 2022, în urma unui apel prin 112, polițiștii din Zlatna au intervenit la o locuință din oraș de unde a fost semnalată o faptă de violență în familie.

Din primele cercetări efectuate de polițiști, a rezultat că, pe fondul consumului de băuturi alcoolice, un tânăr de 26, din Zlatna, ar fi agresat-o pe concubina sa.

Tânăra a fost transportată la spital, prezentând mai multe leziuni în zona membrelor inferioare.

Agresorului i-a fost întocmit un dosar penal pentru violență în familie și a fost emis un ordin de protecție provizoriu, prin care i-a fost interzis să se apropie de partenera sa.

 Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Alba24 și pe Google News

Citeste mai mult
Publicitate

EVENIMENT

Un adolescent de 17 ani din Sebeș a luat ”la plimbare” mașina părinților. A fost prins în trafic de polițiști

Publicat

Un adolescent de 17 ani a fost depistat în trafic, la volanul mașinii părinților săi, de polițiștii din Sebeș. 

Reprezentanții IPJ Alba spun că la data de 14 ianuarie 2022, în jurul orei 21,40, polițiștii din Sebeș au depistat un minor de 17 ani, din Sebeș, în timp ce conducea un autoturism, pe strada Molidului din Petrești, evident fără să dețină permis de conducere pentru nici o categorie de autovehicule.

Din cercetări a rezultat că minorul ar fi profitat de neatenția părinților și a luat autoturismul familiei, pentru a-l conduce prin oraș, însă a fost oprit de polițiști, în apropierea locuinței.

Față de minor, cercetările sunt continuate sub aspectul săvârșirii infracțiunii de conducere fără permis.

 Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Alba24 și pe Google News

Citeste mai mult
Publicitate

CÂMPENI

Bărbat din Apuseni, prins în flagrant la furat lemne din pădure. Polițiștii au găsit 7 arbori tăiați ilegal

Publicat

Reprezentanții IPJ Alba au transmis că la data de 14 ianuarie 2022, polițiștii Postului de Poliție Ciuruleasa au depistat, în flagrant delict, un bărbat de 52 de ani, din comuna Ciruleasa, în timp ce tăia, fără drept, arbori, din pădurea care face parte din fondul forestier național, situată pe raza localității Morărești, în locul numit ,,Valea Lupilor”.

În zona respectivă, polițiștii au identificat 7 arbori, din specia fag, care ar fi fost tăiați ilegal de bărbat, cu scopul de a-i sustrage.

Față de acesta, cercetările sunt continuate sub aspectul săvârșirii infracțiunilor de tăiere ilegală de arbori și furt de arbori.

Cercetările sunt continuate, pentru stabilirea întregii sale activități infracționale.

Foto: Arhivă, rol ilustrativ

 Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Alba24 și pe Google News

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate