Connect with us
Publicitate

ADMINISTRATIE

DSP Alba, mai dură cu RER-VEST, decât cu Polaris. Amendă de 40.000 de lei pentru situația gunoaielor din Alba Iulia

Publicat

Operatorul de salubritate din Alba Iulia, RER-Vest, a fost sancționat miercuri de către DSP Alba cu o amendă de 40.000 de lei pentru deficiențe în gestionarea, colectarea și îndepărtarea deșeurilor solide menajere de pe raza municipiului, au transmis reprezentanții instituției. Amenda aplicată este maximul prevăzut de lege.

Reamintim faptul că și fostul operator Polaris a fost amendat de către DSP Alba în vară, cu o sumă puțin peste minimul prevăzut de lege, respectiv 25.000 de lei, după ce a lăsat săptămâni întregi Alba Iulia sub gunoaie. 

„Ca urmare a sesizărilor continue adresate instituției noastre cu privire la evacuarea necorespunzătoare a deșeurilor menajere solide de la locurile de producere și colectare de pe raza municipiului Alba Iulia, DSP Alba, prin Serviciul Control în Sănătate Publică (SCSP) a efectuat miercuri, 29 decembrie 2021, un nou control igienico-sanitar pentru verificarea și respectarea normelor de igienă și sănătate publică privind mediul de viață al populației.

Pentru neremedierea deficiențelor constatate și neîndeplinirea recomandărilor făcute de către inspectorii DSP Alba, operatorul RER-Vest S.A. Oradea – punct de lucru Alba Iulia a fost sancționat contravențional cu amendă în valoare de 40.000 de lei, conform HG 857/2011 art. 3 lit c) alin 1.

Precizăm că în data de 23 decembrie 2021, în urma mai multor sesizări venite din partea populației și consemnate și în mass-media locală, inspectorii DSP Alba au întreprins un control în teren, constatându-se deficiențe în gestionarea, colectarea și îndepărtarea deșeurilor solide menajere în mai multe puncte pe teritoriul municipiului Alba Iulia.

Ca urmare, inspectorii au emis un avertisment prin care s-a solicitat operatorului RER-Vest S.A. Oradea – punct de lucru Alba Iulia ridicarea, în regim de urgență, a deșeurilor menajere de pe raza municipiului Alba Iulia conform prevederilor legale în vigoare, aspect care nu a fost îndeplinit de către operatorul de salubritate”, au transmis reprezentanții DSP Alba.

Amenzile mai mici date în vară de către DSP Alba pentru fostul operator de salubrizare Polaris, după ce a lăsat Alba Iulia sub munți de gunoaie

În luna iunie 2021, Direcția de Sănătate Publică Alba a amendat fostul operator Polaris cu suma de 10.000 de lei, după ce nu a ridicat la timp gunoaiele din municipiul Alba Iulia.

„În urma celor constatate, și anume nerespectarea ritmicității de evacuare a deșeurilor menajere de pe raza municipiului Alba Iulia operatorul mai sus menționat a fost sancționat cu amendă contravențională în valoare de 10.000 de lei, amenda maximă prevăzută de lege.

Totodată, prin Procesul Verbal nr. 759/2 iunie 2021 de constatare a condițiilor igienico-sanitare s-a dispus ridicarea, în regim de urgență, a deșeurilor menajere de pe raza municipiului Alba Iulia, conform prevederilor legale în vigoare, pentru a evita declanșarea unei probleme de sănătate publică”, au precizat atunci reprezentații DSP Alba.

La mai bine de o lună distanță, în 12 iulie 2021, DSP Alba, prin Serviciul Control în Sănătate Publică (SCSP) a efectuat un nou control igienico-sanitar în urma a numeroase plângeri referitoare la problema gunoaielor din Alba Iulia. Pentru neîndeplinirea recomandărilor impuse de către inspectorii DSP, operatorul Polaris a primit o nouă amendă contravențională în valoare de 25.000 de lei.

„În cazul în care aceste aspecte vor persista și vor exista noi sesizări din partea populației, operatorul riscă să fie sancționat contravențional cu o nouă amendă al cărei cunatum este cuprins între 20.000 – 40.000 de lei”, au transmis atunci reprezententații DSP Alba, într-un comunicat de presă.

Problema neridicării la timp a gunoaielor din municipiu a continuat și după cea de-a doua amendă dată de către DSP Alba, dar nu a mai urmat nici o amendă

Pe 16 august, directorul DSP Alba, Alexandru Sinea a lansat un apel pentru cei responsabili de colectarea gunoiului din Alba Iulia să găsească de urgență soluții pentru remedierea situației în care se afla municipiul.

„Nu vom asista pasivi la transformarea orașului într-un focar de infecție, chiar dacă Direcția de Sănătate Publică Alba nu deține pârghiile și instrumentele legale pentru a-i putea sancționa pe toți actorii implicați în procesul de colectare a deșeurilor.

Lansăm acest apel tocmai pentru a evita situația în care vom fi obligați să solicităm declararea stării de alertă din cauze medicale, la nivelul Municipiului Alba Iulia. Sperăm că o astfel de decizie poate fi evitată, însă modul de evoluție al colectării deșeurilor din ultima perioadă ne obligă să ne pregătim pentru orice scenariu.

Astfel, am luat deja legătura cu toate instituțiile cu competențe în domeniu, la nivelul orașului și județului, și am transmis îngrijorările noastre în legătură cu situația colectării deșeurilor, precum și posibilitatea ca, în cazul în care situația persistă, declararea stării de alertă să devină inevitabilă”, declara atunci directorul DSP Alba, Alexandru Sinea.

Urmăriți știrile Alba24.ro și pe Google News.

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

1 Comentariu

1 Comentariu

  1. pilu

    miercuri, 29.12.2021 at 16:09

    Bravo măi ! Daţi-le amenzi pană se satură şi pleacă. Chiar azi m-am întâlnit cu un fost coleg de şcoală generală care spunea că a fost pe acasă ( acolo nu mai locuieşte nimeni) să dea ceva mălai la ăia care ridică gunoiul, pentru că resturile vegetale ( frunze căzute) nu vreau să le ia. Parcă tot aşa spumea si primarul din Aiud, la o emisiune tv locală.
    Ce contract ai făcut mă, aşazis primar? Vezi că te aproprii tot mai tare Mucuşor bucuresşteanul.

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax