Connect with us
Publicitate

EVENIMENT

DSP Alba verifică sursele de apă din zona Pianu, după ce o firmă a îngropat 22.000 de găini. Amendă de 106.000 de lei de la Mediu şi DSVSA

Publicat

agentia de protectie a mediului alba O firmă din Pianu de Jos a fost amendată de Garda de Mediu cu 100.000 de lei pentru că a îngropat 22.000 de găini moarte. Nu a respectat condiţia din lege prin care animalele trebuiau incinerate. După acest caz, în zonă se fac testări ale surselor de apă, pentru a verifica dacă a fost afectată calitatea acesteia. Şi DSVSA a aplicat o amendă, de 6000 de lei. Banii ar urma să fie recuperaţi de la firma de insolvenţă, având în vedere că societatea este în faliment.

Amenda de 100.000 de lei a fost aplicată de Garda de Mediu Alba, la sfârşitul lunii august. Din cele declarate pentru Alba24 de către comisarul şef Dănuţ Hălălai, situaţia a fost descoperită după un control. Societatea, aflată în faliment, a cerut derogare de la prevederile din lege, prin care trebuia să incinereze păsările moarte, în loc să le îngroape. Solicitarea a fost respinsă, astfel că firma s-a ales cu amendă de 100.000 de lei.

Din precizările şefului Gărzii de Mediu Alba, păsările au murit după ce la hala în care erau adăpostite s-a defectat instalaţia de ventilaţie, în urma unui incendiu la generator. Păsările au murit sufocate.

Autoritatea de Mediu a dat dispoziţie să fie securizată zona prin îngrădirea terenului în care au fost îngropate păsările, iar Direcţia de Sănătate Publică verifică sursele de apă din zonă (apa freatică şi fântânile), pentru a vedea dacă au fost afectate şi este pusă în pericol sănătatea localnicilor.

Şi DSVSA Alba a dat amendă în acest caz. Încă de la sfârşitul lunii iulie. Şeful DSVSA Alba, Ioan Tătucu, a declarat pentru Alba24.ro că instituţia a primit o adresă în 18 iulie de la societate, în care anunţa că au murit 22.000 de găini ouătoare, prin sufocare, din cauza creşterii temperaturii după defectarea sistemului de ventilaţie. Firma a cerut aviz şi de la DSVSA pentru îngroparea păsărilor, dar nu a primit. „O asemenea derogare ar fi putut dată doar dacă era situaţie de epizootie. În alte cazuri, Regulamentul 1069/2009 nu permite derogări”, spune Tătucu. După ce au constatat că totuşi reprezentanţii firmei au îngropat păsările, chiar dacă nu aveau acord de la autorităţile de mediu şi veterinare, DSVSA a aplicat o amendă de 6000 de lei.

 

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax