Connect with us
Publicitate

EVENIMENT

DSVSA Alba: 77 de acțiuni de control, în weekendul de 1 Mai. Ce au descoperit inspectorii și care este valoarea amenzilor aplicate

Publicat

Inspectorii sanitari veterinari și pentru siguranța alimentelor au întreprins, în weekendul de 1 Mai, măsuri pentru prevenirea toxiinfecțiilor alimentare și au derulat activități pentru protejarea drepturilor și intereselor consumatorilor. Verificările au fost intensificate având în vedere creșterea în această perioadă a activităților de comercializare, preparare și servire a alimentelor.

„La nivelul DSVSA Alba s-au constituit echipe de control care, în zilele de vineri, sâmbătă și duminică (29 aprilie – 1 mai), au derulat verificări tematice în unități de vânzare cu amănuntul, unități de alimentație publică, pizzerii, cantine, unități de catering, cofetării, patiserii, laboratoare de cofetărie/patiserie, pensiuni turistice (cu bloc alimentar), unități de tip hipermarket/supermarket, magazine alimentare. Acțiunile de verificare s-au concentrat pe prevenție și îndrumare, iar amenzile au fost acordate în principal în situația în care inspectorii sanitari veterinari au apreciat că sănătatea consumatorilor este pusă în pericol”, a transmis dr. Vasile Spînu, director executiv DSVSA Alba.

În linii mari, s-a avut în vedere:

  • Verificarea respectării cerințelor pentru înregistrarea sanitară veterinară și pentru siguranța alimentelor;
  • Verificarea respectării cerințelor de igiena alimentelor, a cerințelor de igienă stabilite pentru manipularea, prepararea și depozitarea alimentelor, respectiv pentru expunerea și servirea acestora;
  • Verificarea eligibilității materiilor prime;
  • Verificarea trasabilității;
  • Verificarea implementării procedurilor bazate pe principiile HACCP (bune practici de igienă și de producție) și a programelor de autocontrol.

De asemenea, un accent important s-a pus pe verificarea condițiilor de igienă în care sunt recepționate, depozitate, preparate și valorificate diverse sortimente de produse alimentare și preparate culinare destinate consumului uman.

În toate cele 3 zile au fost efectuate 77 de acțiuni de control, în urma cărora au fost aplicate 8 sancțiuni contravenționale în valoare totală de 40.100 de lei ca urmare, în principal, a nerespectării condițiilor de igienă.

De asemenea, au fost constatate deficiențe privind manipularea produselor alimentare; nerespectarea normelor stabilite de Autoritatea Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor privind întreţinerea spaţiilor de prelucrare, depozitare şi de valorificare a produselor alimentare, precum şi a instalaţiilor, utilajelor şi a ustensilelor de lucru folosite; ambalarea şi etichetarea necorespunzătoare a produselor alimentare în vederea depozitării, transportului şi valorificării.

Totodată, au fost depistate neconformități privind modul de păstrare a materiilor prime și a alimentelor preparate, respectiv nu a fost dispusă curățarea și dezinfectarea periodică a spațiilor în care au fost manipulate și preparate produsele alimentare.

Acțiunea tematică de 1 Mai a avut și o componentă importantă de consiliere și îndrumare a agenților economici verificați.

 Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Alba24 și pe Google News

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax