Connect with us
Publicitate

ACTUALITATE

DSVSA Alba a început campania de controale înaintea Sărbătorilor Pascale. La ce trebuie să fie atenţi consumatorii

Publicat

tarabe piata

Directia Sanitar Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor (DSVSA) Alba a demarat de miercuri verificările la abatoare, unităţi de tranşare, depozitare şi de alimentaţie publică, pieţele agro-alimentare şi magazine, în contextul în care se apropie Sărbătorile Pascale, perioadă în care în mod tradiţional consumul de alimente de origine animală creşte semnificativ.

Campania de controale se derulează în perioada 3 aprilie – 1 mai.

Pentru asigurarea protecţiei consumatorilor, inspectorii sanitari veterinari vor colabora cu reprezentanţii altor instituţii competente de la nivel judeţean/local (primării, consilii judeţene, ANAF, ANPC, IPJ etc.) organizând acţiuni comune de control în unităţile care produc, procesează, depozitează, şi comercializează produse de origine animală, în limita competenţelor stabilite de legislaţia în vigoare şi în baza protocoalelor de colaborare încheiate de A.N.S.V.S.A. cu alte autorităţi abilitate. În toate pieţele agroalimentare şi în alte locuri special amenajate în care vor fi valorificate carnea şi celelalte produse de origine animală, se va asigura personal de specialitate, transmite DSVSA Alba, într-un comunicat.

Sacrificarea mieilor se va realiza în unităţi de abatorizare, autorizate sanitar veterinar pentru schimburi intracomunitare din județul Alba publicate pe site-ul ANSVSA.

În cazuri excepționale sacrificarea mieilor se poate realiza şi în locurile special amenajate temporar în care se asigură supraveghere sanitară veterinară şi unde sunt respectate condiţiile de igienă stabilite în Reg. (CE) nr. 852/2004, precum și cerințele privind bunăstarea animalelor și gestionarea materialului cu risc specific.

Decizia din partea D.S.V.S.A. Alba privind organizarea şi amenajarea locurilor speciale pentru sacrificarea mieilor se va realiza în baza solicitarii din partea primariilor si a unei analize în ceea ce priveşte capacitatea de sacrificare a abatoarelor din județ.  

Funcţionarea centrelor de sacrificare a mieilor este permisă numai pentru perioada 15-28 aprile, orele 7.00 -17.00. Până în prezent au fost înregistrate solicitări din partrea unor primării pentru autorizarea temoprară a unor centre de sacrificare a mieilor, în localitățile: Alba Iulia, Aiud, Abrud, Cîmpeni. Teiuș, Sebeș și Ocna Mureș. Aceste centre vor fi evaluate în vederea autorizării sanitar-veterinare, urmând a fi aprobate spațiile de sacrificare în care se respectă cerințele sanitar veterinare.

Spaţiile avizate temporar pentru sacrificarea mieilor trebuie să dispună de următoarele facilităţi:

– separare fizică, astfel încât sacrificarea mieilor să nu producă disconfort cumpărătorilor;

– asigurarea conditiilor de bunastare în timpul sacrificarii mieilor (asomator electric)

– spaţii special amenajate pentru cazarea animalelor şi cu posibilităţi după caz de adăpare;

– sistem de alimentare cu apă potabilă, atunci cînd se impune;

– facilităţi de colectare şi stocare în vederea dirijării la unităţi de neutralizare a subproduselor necomestibile rezultate din sacrificarea animalelor;

– dirijarea subproduselor la unităţile de ecarisare şi a MRS-urilor la incineratoare intră în responsabilitatea primăriei sau administratorului locului de sacrificare.

Carnea de miel rezultată în urma sacrificărilor în aceste locuri special amenajate va fi obţinută la cererea directă a consumatorilor şi nu poate fi livrată pentru comercializare către alte unităţi din domeniul alimentar înregistrate/autorizate sanitar-veterinar.

Aplicarea mărcii de sănătate pe carcasele de miel se va face numai după efectuarea examinării ante şi post-mortem de către medicul veterinar care asigură supravegherea sanitară-veterinară a locului amenajat pentru sacrificarea mieilor.

 În cazul mieilor destinați sacrificării se vor avea în vedere următoarele aspecte:

 – controlul stării de sănătate și admiterea pentru sacrificare în vederea consumului public, numai a animalelor identificate conform legislației, care sunt sănătoase și care sunt crescute în gospodării sau fereme indemne de boli transmisibile

– verificarea respectării regulilor de bunăstare a animalelor în timpul transportului și în timpul tăierii

– transportul mieilor pentru tăierea în abatoare se va efectua numai cu mijloace auto autorizate şi însoţite de certificate veterinare care să ateste starea de sănătate precum şi documente privind informaţiile lanţului alimentar

În cazul ouălor destinate consumului uman:

– producătorii şi comercianţi care valorifică ouă pentru consum uman, trebuie să fie înregistrate/autorizate sanitar conf. legislaţiei sanitare veterinare în vigoare;

– transportul ouălor trebuie efectuat numai în mijloace auto autorizate sanitar veterinar şi care îndeplinesc condiţiile sanitare veterinare;

– ouăle trebuie să fie marcate cu codul producătorului și trebuie să provină din centre de ambalare ouă autorizate în conformitate cu prevederile Regulamentului (CE) nr. 589/2008 cu privire la standardele de comercializare aplicabile ouălor, cu excepția ouălor comercializate prin vînzare directă;

– este interzisă comercializarea ouălor cu coaja crapată sau murdară 

Lapte şi produse din lapte:

– comercializarea laptelui şi a brânzeturilor în pieţele agroalimentare de către producătorii agricoli, se realizează în baza documentelor de înregistrare sanitară veterinară, eliberate de către D.S.V.S.A. Alba, conform prevederilor Ordinului ANSVSA nr.111/2008.

– laptele crud destinat vânzării directe către consumatorul final sau prelucrării în brânzeturi trebuie să provină numai de la animale sănătoase, care nu suferă de boli ce pot fi transmise la om prin intermediul laptelui

– producătorii care vând direct lapte crud către consumatorul final în pieţe trebuie să deţină fişe de sanătate, care să ateste starea de sănătate a animalelor de la care a fost obţinut laptele, completate de către medicii veterinari din localităţile de origine

– brânzeturile destinate comercializării directe către consumatorul final de către producătorii agricoli, pot fi expuse la vânzare, în spaţiile special amenajate din halele de desfacere a produselor alimentare,în vitrine destinate acestui scop, în recipiente (tăvi) confectionate din materiale necorodabil, uşor de curăţat şi igienizat

– brânzeturile trebuie protejate corespunzător împotriva contaminării pe durata transportului şi a expunerii la vânzare către consumatorul final (de exemplu: în recipiente din material plastic, pungi din plastic incolore, etc).

– comercializarea directă către consumatorul final în hale de desfacere a prodselor alimentare şi târguri de produse tradiționale, a brânzeturilor obţinute de producătorii agricoli, se va face numai în ambalaje de desfacere corespunzătoare de unică folosinţă (pungi de plastic alimentare, hârtie cerată alimentară, etc.), sau alte tipuri de recipiente curăţate şi igienizate corespunzător.

Circumscripţiile Sanitar-Veterinare şi pentru Siguranta Alimentelor din judeţul Alba:

Aiud  (0258/861658), Blaj (0258/710102), Cîmpeni (0258/771514), Sebeş (0258/731038), Alba Iulia (0258/835701), Teiuş (0258/851717).

Consumatorii pot sesiza nereguli din domeniul sigurantei alimentelor, înregistrate pe teritoriul judetului Alba la nr. de telefon  0258/835915 sau se pot adresa circumscriptiilor sanitar veterinare teritoriale.

 

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax