Connect with us
Publicitate

ACTUALITATE

DSVSA Alba: Amenzi de 29.000 de lei după controale la abatoare, magazine şi pieţe. Nereguli constatate înainte de Paşti

Publicat

dsvsa

Inspectorii Direcției Sanitare Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor (DSVSA) Alba au verificat în perioada premergătoare Sărbătorilor Pascale peste 400 de obiective – unități de industrie alimentară, unități de vânzare cu amănuntul, piețe agroalimentare, centre pentru sacrificarea mieilor, laboratoare cofetării etc. – cu scopul prevenirii apariției toxiinfecțiilor alimentare. De asemenea, ca urmare a dispozițiilor transmise de către Autoritatea Națională Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor s-au realizat controale tematice în domeniul peștelui și produselor din pescuit, respectiv în domeniul ouălor.

S-au efectuat controale la următoarele categorii de unități: centre sacrificare miei (12 controale), cantine (4), carmangerii (6), firme de catering (3), centre prelucrare lapte (45 la locul de desfacere – piețe), patiserii/cofetării (2), laboratoare cofetării/patiserii (22), depozite alimentare (11), depozit frigorific (1), unități fabricare produse origine non-animală (tăiței, macaroane, biscuiți – 6), unități fabricare pâine (10), măcelării (37), magazine alimentare (109), mijloace de transport produse alimentare (19), piețe agroalimentare (8) supermarketuri (24), unități procesare carne (8), unități procesare lapte (4), unități de procesare a peștelui (1), unități de depozitare și reambalare a peștelui și produselor de pescuit (2), unități de vânzare cu amănuntul a peștelui și produselor din pescuit (36), mijloace auto pentru transportul peștelui și produselor din pescuit (1), centre de ambalare ouă (7), unități de depozitare ouă (2), unități de vânzare cu amănuntul a ouălor (25).

Neregulile identificate în timpul controalelor au fost amendate prin aplicarea de avertismente si sancțiuni contravenționale în valoare totală de 29.600 de lei.

Între deficiențele identificate și sancționate menționăm:

  • Manipularea necorespunzătoare a produselor alimentare;
  • Nerespectarea legislației în vigoare privind ambalarea și etichetarea produselor alimentare;
  • Transportul de produse alimentare cu mijloace de transport neînregistrate sanitar-veterinar;
  • Depozitarea necorespunzătoare a produselor alimentare;
  • Lipsa documentelor care să ateste trasabilitatea produselor;
  • Personal fără echipament de protecție;
  • Întreținerea necorespunzătoare a spațiilor de depozitare a peștelui;
  • Lipsa termometrelor de control în spațiile frigorifice;
  • Comercializarea necorespunzătoare a peștelui cu ambalaj deteriorat;
  • Ambalarea și etichetarea necorespunzătoare a produselor din pescuit;
  • Ambalarea și etichetarea necorespunzătoare a peștelui;
  • Încălcarea normelor sanitare veterinare privind demonstrarea trasabilității produselor alimentare;
  • Comercializarea către consumatorul final a produselor alimentare în spații necorespunzătoare, fără respectarea condițiilor de igienă;
  • Ambalarea și etichetarea necorespunzătoare a ouălor în vederea depozitării și comercializării.

DSVSA Alba a dispus măsuri specifice în această perioadă precum și o intensificare a controalelor sanitar-veterinare asupra modului în care sunt produse, depozitate, transportate și valorificate carnea de miel, ouăle precum și alte alimente de origine animală destinate consumului uman. Pentru asigurarea protecției consumatorilor, inspectorii sanitari veterinari colaborează cu reprezentanţii altor instituţii competente de la nivel judeţean/local (primării, consilii judeţene, ANAF, ANPC, IPJ, etc.), organizând acţiuni comune de control în unităţile care produc, procesează, depozitează şi comercializează produse de origine animală, în limita competențelor stabilite de legislaţia în vigoare şi în baza protocoalelor de colaborare încheiate de A.N.S.V.S.A. cu alte autorităţi abilitate.

Controalele tematice în domeniul peștelui și produselor din pescuit s-au realizat în perioada 11 martie – 5 aprilie, iar controalele tematice în domeniul ouălor în perioada 25 martie – 12 aprilie. Până în 1 mai vor continua controale cu scopul prevenirii apariției toxiinfecțiilor alimentare.

Recomandăm consumatorilor să cumpere alimente numai din locuri sau spații înregistrate/autorizate sanitar-veterinar, care le conferă garanția unor produse sigure și care sunt controlate sanitar-veterinar.

Reamintim consumatorilor că pot sesiza nereguli din domeniul siguranței alimentelor, înregistrate pe teritoriul județului Alba la nr. de telefon 0258/835915 sau se pot adresa circumscripțiilor sanitar-veterinare teritoriale.

Lista Circumscripțiilor Sanitar Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor din județul Alba:

  • C.S.V.S.A. Aiud Tel. 0258/861658
  • C.S.V.S.A. Blaj Tel. 0258/710102
  • C.S.V.S.A. Câmpeni Tel. 0258/771514
  • C.S.V.S.A. Sebeș Tel. 0258/731038
  • C.S.V.S.A. Alba Iulia Tel. 0258/835701
  • C.S.V.S.A. Teiuș Tel. 0258/851717

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax