Connect with us
Publicitate

ACTUALITATE

DSVSA Alba: Atenţionare pentru crescătorii de animale din judeţ, după extinderea pestei porcine în Arad şi Timiş

Publicat

porci

Direcţia Sanitar-Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor (DSVSA) Alba atenţionează crescătorii de animale din judeţ să evite să achizitioneze porci de la persoane necunoscute, având în vedere că virusul pestei porcine africane a fost confirmat în judeţele Arad și Timiș.

„Îngrijorarea este legată de faptul că traficanţii de animale, profitând de necazul oamenilor din judeţele unde evoluează pesta porcina africană, dar și de faptul că târgurile de animale sunt închise pentru o perioadă, cu scopul limitării răspândirii bolii prin orice mijloc, cumpără porcii la preturi de chilipir, după care încearcă să vândă porcii clandestin prin localități sau târguri organizate pe străzi lăturalnice”, transmit reprezentanţii DSVSA Alba.

Potrivit sursei citate, în cazul gospodăriilor afectate din judeţele Arad și Timiş, animalele proveneau de la o persoană din judeţul Bihor, necrotaliate și fără documente sanitar-veterinare care să ateste starea de sănătate.   

Gospodăriile afectate au fost plastate sub supraveghere oficială, au fost aplicate măsuri de restricție pentru circulația persoanelor, animalelor, a produselor subproduselor și a mijloacelor de transport, precum și dezinfecția exploatațiilor. Cazurile se află în continuare în cercetarea autorităţilor sanitare veterinare judeţene şi ale organelor de poliţie, precizează DSVSA.

Până în prezent, pe teritoriul judetului Alba, boala nu evoluează. „Dorim prin orice mijloc să împiedicăm apariția acestei boli, cu implicatii economice majore, imediate dar si pe termen lung”, menţionează reprezentanţii DSVSA.

Pe tot teritoriul țării, inclusiv al judeţului Alba, mişcarea porcilor este controlată.

Măsuri:

 – orice transport de porci este în prealabil notificat între judeţe, care emit o viză de accept sau nu, în funcţie de situaţia evoluţiei pestei porcine africane pe teritoriul acestora

– pentru animale sunt prezentate documente sanitare veterinare însoţitoare

– transportul se efectuează cu un mijloc de transport autorizat pentru animale

– mijlocul de transport este dezinfectat

– trebuie notificate rutele de transport până la destinaţie.    

Orice suspiciune de boală trebuie anunţată imediat medicului veterinar de liberă practică concesionar sau la DSVSA Alba, la numărul de telefon 0258.835.915 sau e-mail office-alba@ansvsa.ro

Vânătorii şi responsabilii fondurilor de vânătoare trebuie să anunţe DSVSA Alba despre orice situaţie în care au depistat mistreţi morţi sau cu comportament modificat şi să transmită probe pentru diagnosticul de laborator.

Pesta porcină africană nu afectează oamenii, neexistând vreun risc de îmbolnăvire, însă virusul are impact din punct de vedere economic.

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax