Actualitate
DSVSA Alba: Care sunt centrele de sacrificare a mieilor aprobate temporar şi preţul cărnii de Paşte
Reprezentanţii DSVSA Alba precizează că în acest an, în urma solicitărilor venite din partea primăriilor şi firmelor din judeţ, au fost aprobate temporar nouă centre de sacrificare a mieilor în mai multe localităţi. În Alba Iulia şi Câmpeni vor fi deschise câte două astfel de unităţi.
Este vorba despre centre pe lângă primăriile din Sebeş, Ocna Mureş, Aiud, Teiuş şi Abrud.
La Câmpeni, sunt aprobate centrele temporare de sacrificare a mieilor aparţinând firmelor Alimpan SRL şi Compil Moţul SRL
La Alba Iulia, sunt autorizate unităţile Marius Prod – pe strada Livezii şi Uţu SRL, în Miceşti. Potrivit DSVSA, din centrele de tăiere, carcasele de carne vor fi transportate cu maşini autorizate, în halele agroalimentare din zonele Centru şi Cetate, în Alba Iulia.
Anul acesta, preţul cărnii de miel la carcasă va fi de aproximativ 20-25 lei pe kilogram. Comercializarea începe din această săptămână.
De asemenea, sunt autorizate următoarele abatoare pentru sacrificarea cărnii de miel:
Blaj: SC Montana Popa SRL
Mesentea: SC Carmes Alba SRL
Ighiu: SC Transeuro SRL
Vinţu de Jos: SC Mercado SRL
Cugir: Asociaţia Crescătorilor de Animale.
Aceste unităţi pot comercializa carnea de miel în orice unitate comercială. În rest, sacrificarea mieilor, destinaţi consumului familial în perioada premergătoare sărbătorilor Pascale se va face numai în centrele de sacrificare temporară, administrate de primării prin intermediul medicilor veterinari şi în abatoarele autorizate sanitar veterinar, din judeţul Alba. Carnea de miel obţinută în centrele de tăiere provizorii poate fi comercializată atât la faţa locului, cât şi în halele agroalimentare autorizate sanitar veterinar, aparţinând de primăriile din judeţ.
Reprezentanţii Direcţiei Sanitar-Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor Alba reamintesc că, în scopul prevenirii apariţiei toxiinfecţiilor alimentare în perioada Sărbătorilor Pascale, când, în mod tradiţional, consumul de alimente de origine animală creşte semnificativ, sunt luate măsuri speciale şi sunt intensificate acţiunile de control. De asemenea, la nivelul instituţiei este asigurată permanenţa.
Până în 19 aprilie, medicii veterinari din cadrul DSVSA, circumscripţiile sanitar-veterinare şi pentru siguranţa alimentelor (CSVSA) şi circumscripţiile sanitar-veterinare zonale (CSVZ) vor efectua controale şi verificări ale modului în care sunt respectate condiţiile sanitar-veterinare în târgurile de animale, pieţele agro-alimentare, abatoare şi centre de sacrificare temporare, unităţi de tranşare, unităţi de depozitare, unităţi de alimentaţie publică, precum şi în toate unităţile unde se comercializează alimente de origine animală.
În toate pieţele agroalimentare şi în alte locuri special amenajate în care va fi valorificată carnea şi celelalte produse de origine animală se va asigura personalul sanitar-veterinar şi permanenţa acestuia, inclusiv în zilele de sâmbătă şi duminică.
La nivelul DSVSA, CSVSA şi CSVZ va fi organizată permanenţa, inclusiv în zilele de sâmbătă şi duminică, va fi afişat programul de lucru, persoana responsabilă şi numărul de telefon la care consumatorii pot sesiza orice aspect legat de nerespectarea normelor sanitar-veterinare.
La sediul Direcţiei Sanitar-Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor Alba se va asigura permanenţa, inclusiv sâmbăta şi duminica, între orele 8.00-16.00. Consumatorii pot sesiza abateri de la normele în vigoare, înregistrate pe teritoriul judeţului Alba la numărul de telefon 0258/835915 sau se pot adresa circumscripţiilor sanitar-veterinare teritoriale.
Circumscripţiile Sanitar-Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor din judeţul Alba:
CSVSA Alba I: 0258/816217
CSVSA Alba II: 0258/835701
CSVSA Aiud: 0258/861658
CSVSA Blaj: 0258/710102
CSVSA Cîmpeni: 0258/771514
CSVSA Cugir: 0258/751724
CSVSA Ocna Mureş: 0258/870838
CSVSA Sebeş: 0258/731038
CSVSA Teiuş: 0258/851717.
Urmăriți Alba24.ro și pe Google News