Connect with us
Publicitate

EVENIMENT

DSVSA Alba: Caz de trichineloză depistat la un porc sacrificat într-o gospodărie din comuna Gârbova. Atenționări pentru cetățeni

Publicat

porci

Un caz de trichineloză a fost depistat la porcul domestic, sacrificat într-o gospodărie din comuna Gârbova (zona Sebeșului), în urma analizelor efectuate de către medicul veterinar și confirmate în cadrul Laboratorului Sanitar Veterinar și pentru Siguranța Alimentelor Alba. Este primul caz de îmbolnăvire, din județul Alba, semnalat în acest sezon la porcul sacrificat tradițional în perioada premergătoare Crăciunului.

Cu această ocazie, DSVSA Alba trage un semnal de alarmă cu privire la obligativitatea efectuării examenului trichineloscopic înainte de a consuma carnea provenită de la porcul sacrificat în propria gospodărie pentru a nu se expune riscului de îmbolnăvire. Porcul depistat pozitiv, din comuna Gârbova, avea 180 de kilograme. Carnea provenită de la acesta a fost neutralizată, nefiind destinată consumului uman.

Prezența larvelor de trichinella în carnea de porc a fost identificată atât în urma examinărilor efectuate la medicul veterinar din comuna Gârbova, dar în urma analizei efectuate în cadrul LSVSA Alba!

Reprezentanții DSVSA Alba reamintesc consumatorilor că au posibilitatea să efectueze examenul trichineloscopic la circumscripțiile sanitare veterinare și pentru siguranța alimentelor oficiale (CSVSAO) din Alba Iulia, Sebeș, Cugir, Aiud, Ocna Mureș, Blaj, Teiuș, Câmpeni, dar și la cabinetele private ale medicilor veterinari de liberă practică din județ care efectuează astfel de examinări.

La nivelul CSVSAO, structuri teritoriale ale DSVSA, în cursul săptămânii examenul trichineloscopic se efectuează pe parcursul programului normal de lucru, iar sâmbătă, 18 decembrie, se va asigura permanența între orele 9.00 – 14.00.

DSVSA Alba avertizează consumatorii să nu cumpere carne de porc a cărei origine nu este cunoscută, provenită din tăieri clandestine, sau care nu a fost supusă controlului sanitar-veterinar, pentru că se expun la un risc major de îmbolnăvire.

Astfel, sunt obligatorii respectarea următoarelor măsuri:

  • Efectuarea examenului trichineloscopic asupra cărnii obținute de la porcii crescuți și sacrificați în gospodăriile proprii;
  • Cumpărarea cărnii de porc și produselor din carne de porc numai din unități autorizate/înregistrate sanitar veterinar și pentru siguranța alimentelor.

DSVSA Alba transmite cetăţenilor să cumpere produse alimentare numai din unităţi sau spaţii autorizate sanitar veterinar: aceasta înseamnă că atât produsele de origine animală și non-animală au fost supuse controlului sanitar-veterinar şi pentru siguranţa alimentelor şi nu constituie un pericol pentru sănătatea publică. Este interzisă comercializarea produselor şi alimentelor de origine animală în spaţii neautorizate sanitar-veterinar.

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate


Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax