Connect with us
Publicitate

ACTUALITATE

DSVSA Alba: Crescătorii de ovine pot sacrifica miei în abatoare autorizate din județ. LISTA


Publicat

Direcția Sanitar-Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor (DSVSA) Alba anunță că, în perioada premergătoare Sărbătorilor Pascale, mieii pot fi sacrificați în abatoare autorizate. Deocamdată nu au fost organizate centre temporare, dat fiind contextul pandemiei.

Reprezentanții DSVSA precizează că ”organizarea şi amenajarea locurilor speciale pentru sacrificarea mieilor se va realiza numai în cazul în care există solicitări scrise din partea unor primării/prefectura, în baza unei analize detaliate în ceea ce privește capacitatea de sacrificare a abatoarelor din judeţ şi oportunitatea amenajării acestor locuri speciale, numai în cazul în care este absolut necesar şi situaţia o impune ținând cont de următoarele aspecte:

 • Distanţele mari faţă de abatoarele autorizate sanitar veterinar pentru schimburi intracomunitare unde se pot sacrifica ovine;
 • Numărul mare de miei destinaţi sacrificării în această perioadă, care trebuie să fie peste capacitatea de sacrificare proiectată a abatoarelor autorizate sanitar veterinar din vecinătate;
 • Având în vedere situaţia epidemiologică la nivel naţional în direcţia pestei porcine africane (PPA) se vor respecta cu stricteţe condiţiile de biosecuritate privind mişcarea animalelor, inclusiv a mieilor;
 • Întrucât la nivelul judeţului Alba există focare active de pestă porcină africană, atât la porcii mistreţi cât şi la porcii domestici, conform Notei de serviciu amintite, este interzisă amenajarea locurilor speciale pentru sacrificarea mieilor în zonele în care au fost impuse restricţii din motive de sănătatea animalelor”.

Potrivit sursei citate, carnea de miel rezultată în urma sacrificărilor în spaţiile/locurile amenajate temporar va fi obţinută numai la cererea directă a consumatorului final şi nu poate fi livrată către alte unităţi din domeniul alimentar înregistrate/autorizate sanitar veterinar (măcelării, supermarketuri, boxe special amenajate pentru comercializarea cărnii).

Mieii vii proveniţi din exploataţiile crescătorilor de animale pot fi sacrificaţi în abatoarele autorizate sanitar veterinar din judeţ, unde se asigură control sanitar veterinar şi condiţii adecvate:

 • Transeuro SRL Ighiu
 • Ovin Prest Carn SRL Mesentea
 • Montana Popa SRL Blaj
 • Luca Prodcarn SRL  Miraslău
 • Asociaţia Crescătorilor de Animale Cugir

”În contextul actual privind evoluţia pandemiei de COVID-19 la nivelul judeţului Alba, unde rata de incidenţă cumulată este într-o continuă creştere, din cauza faptului că există posibilitatea formării de aglomerări de persoane în cazul organizării de locuri speciale pentru sacrificarea mieilor, după consultarea cu Direcţia de Sănătate Publică a Judeţului Alba şi Inspectoratul General pentru Situaţii de Urgenţă „Unirea” al Judeţului Alba, agreăm punctul de vedere al acestor instituţii care consideră că este oportun ca în această perioadă sacrificarea mieilor să se realizeze doar în unităţi de abatorizare autorizate sanitar veterinar, destinate exclusiv acestui scop.

Până în anul 2019, când situaţia epidemiologică a permis acest fapt, s-a aprobat amenajarea unui număr de 8 spaţii temporare pentru sacrificarea mieilor la solicitarea primăriilor din diferite localităţi din judeţul Alba.

În viitor, în funcţie de evoluţia situaţiei epidemiologice privind sănătatea publică şi sănătatea animalelor, Direcţia Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor Alba, o să acorde tot sprijinul, în limita prevederilor legale, în evaluarea şi aprobarea de spaţii temporare pentru sacrificarea mieilor”, mai precizează reprezentanții DSVSA Alba.

În această perioadă carnea de miel care provine din abatoare autorizate poate fi comercializată, după efectuarea controlului sanitar veterinar,  prin unităţi de vânzare cu amănuntul, înregistrate sanitar veterinar de genul măcelării, supermarketuri, inclusiv în boxele specifice pentru comercializarea cărnii de miel din halele agroalimentare.Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


Publicitate

BLAJ

Blajul intră în atmosfera feerică specifică Sărbătorilor Pascale. Zeci de figurine iluminate festiv, amplasate în municipiu

Publicat

Blajul intră în atmosfera feerică specifică Sărbătorilor Pascale. 29 de instalații de iluminat ornamental festiv, în formă de iepurași, ouă gigant, arcade sau panouri, vor fi amplasate în diverse zone ale municipiului. Acestea vor creiona o lume de poveste și vor da orașului un aspect de sărbătoare.

Primăria Blaj a închiriat recent, prin intermediul platformei SEAP, produse de iluminat festiv pentru Sărbătorile Pascale.

Valoarea achiziției este de 85.000 de lei.

Pachetul de închiriere produse de iluminat festiv cuprinde:

 • arcadă lalele roșii – 300 x 300 x 60 cm – 1 buc.
 • arcadă cu fluturi și flori, 2D – 300 x 400 cm – 1 buc
 • iepurilă – 155 x 250 x 90 cm, 60 kg, LED, carpetă diferite culori – 1 buc.
 • lumânare – 50 x 150 cm, carpetă aurie, led alb cald – 5 buc.
 • ou gigant – 220 x 280 x 240 cm – 1 buc.
 • ou structură, șir alb cald – 2 buc.
 • ou structură, șir alb cald – 200 x 400 x 200 cm – 1 buc.
 • panou 2D photo point – 220 x 250 cm – 1 buc.
 • urechilă – 270 x 245 x 160 cm, 40 kg, LED, carpetă – 1 buc.
 • iepuraș jucăuș 3D – 205 x 215 cm – 1 buc.
 • iepuraș cu floare – 220 x 185 x 80 cm – 1 buc.
 • iepuraș artist – 230 x 178 x 90 cm – 1 buc.
 • iepuraș în ou – 220 x 182 x 110 cm – 1 buc.
 • lumânare 3D – H 280 cm – 2 buc
 • ou cu inimioară, 3D – H 110 cm – 2 buc.
 • ou roșu 3D – 89 x 100 x 89 cm, 16 kg, 20 W, LED roșu, carpetă roșu metalic – 4 buc.
 • ouă cu lumânări – 170 x 200 x 130 cm – 1 buc.
 • domnul iepurilă – 180 x 300 x 90 cm – 1 buc.
 • doamna iepurilă – 180 x 300 x 90 cm – 1 buc.

Citeste mai mult
Publicitate

ACTUALITATE

18 aprilie, Ziua internaţională a monumentelor şi siturilor

Publicat

Ziua internaţională a monumentelor şi siturilor se sărbătoreşte anual pe 18 aprilie, la iniţiativa  ICOMOS – Comitetul Internaţional al Monumentelor şi Siturilor. ICOMOS a făcut această propunere în 18 aprilie 1982, ea fiind apoi aprobată la cea de-2 22-a Conferinţă Generală a UNESCO, în 1983.

Data de 18 aprilie a devenit astfel ziua în care este celebrat şi promovat patrimoniul cultural şi o ocazie de a atrage atenţia asupra diversităţii, relevanţei şi vulnerabilităţii moştenirii istorice, dar şi asupra nevoilor şi beneficiilor care însoţesc munca de conservare culturală.

În fiecare an, ICOMOS propune o temă de promovare a patrimoniului cultural pentru evenimentele și activitățile care sunt organizate de membri săi și parteneri. Pentru anul acesta, tema aleasă a fost „Complex Pasts: Diverse Futures”.

Ziua internaţională a monumentelor şi a siturilor oferă posibilitatea ca publicul larg să conştientizeze, pe de o parte, dimensiunea patrimoniului monumentelor şi siturilor la nivel naţional şi mondial, iar pe de altă parte, vulnerabilitatea acestuia. Totodată, sunt aduse în atenţia oamenilor şi eforturile necesare protecţiei şi conservării acestui patrimoniu.

ICOMOS şi-a consacrat activitatea în vederea conservării şi protejării monumentelor, ansamblurilor şi siturilor aparţinând patrimoniului cultural. Este singura organizaţie non-guvernamentală la nivel mondial care se dedică promovării aplicării teoriei, metodologiei, dar şi a tehnicilor ştiinţifice în vederea conservării patrimoniului arhitectural şi arheologic. Activitatea sa se bazează pe principiile consacrate în Carta Internaţională din 1964 privind conservarea şi restaurarea monumentelor şi siturilor (Carta de la Veneţia).

Membrii ICOMOS, între care se află arhitecţi, istorici, arheologi, istorici de artă, geografi, antropologi, ingineri şi urbanişti, contribuie la îmbunătăţirea proceselor de conservare a patrimoniului, având în vedere standarde şi tehnici pentru fiecare tip de bunuri culturale de patrimoniu: clădiri, oraşe istorice, peisaje culturale şi situri arheologice.

Citeste mai mult
Publicitate

ACTUALITATE

FOTO ȘTIREA TA: Post de transformare din zona barajului de la Canciu – Cugir, pericol pentru turiști

Publicat

Un post de transformare aflat pe marginea drumului județean DJ 704, lângă barajul de la Canciu – Cugir, poate reprezenta un real pericol pentru turiștii care ajung în drumeții în zonă.

Un cititor Alba24 a surprins sâmbătă câteva imagini cu postul de transformare.

Ușile de acces lipsesc, iar în interior acestuia firele aflate sub tensiune sunt expuse.

„Este în zona barajului de la Canciu. Pe firele respective este curent. Ușile lipsesc, un real pericol”, ne-a transmis cititorul Alba24.

Citeste mai mult
Publicitate

ADMINISTRATIE

Când ar putea fi reluate festivalurile Untold şi Electric Castle. Rugămintea lui Emil Boc adresată festivalierilor

Publicat

Emil Boc, primarul orașului Cluj-Napoca, a transmis „festivalierilor de toate vârstele” din România să se vaccineze pentru ca în vară să se poată bucura de concerte, potrivit Digi24.

Declarația lui Boc vine în contextul publicării de către Ministerul Culturii a unui set de măsuri propuse pentru organizarea marilor evenimente culturale în timpul pandemiei. Festivalurile ar putea fi organizate începând cu data de 1 iunie.

„Mesajul premierului și al meu, de aici de la Cluj, este simplu: dragi festivalieri de toate vârstele, vă rugăm să vă vaccinați. Vaccinarea reprezintă pașaportul direct de intrare la festival și în aceste condiții sunt șanse foarte, foarte mari ca în august-septembrie să reluăm festivalurile la Cluj și în România. Totul depinde evident de rata de vaccinare”, a declarat Emil Boc, sâmbătă, la Digi24.

De la începutul campaniei de vaccinare, în judeţul Cluj s-au vaccinat peste 200.000 de persoane, ceea ce a dus, potrivit primarului Boc, la o scădere semnificativă a ratei de incidenţă din judeţ, de la 8,1 la 5,76.

„Eu sunt foarte optimist, pentru că în 2021 suntem într-un scenariu mult mai favorabil decât în 2020. În acest an, iată că avem soluții non-invazive de testare rapidă.

Ar fi greșit să spunem că doar cei care au trecut prin boală sau au făcut vaccinul poate au dreptul să meargă la un eveniment sau restaurant, hotel. Noi propuneam, în ceea ce privește UNTOLD și Neversea, testare rapidă în fiecare zi a festivalului. Avem resursele necesare de verificare”, a declarat Eduard Chereji, director de comunicare al marilor festivaluri de muzică Untold și Neversea potrivit libertatea.ro

Organizatorii susțin că sunt pregătiți să convingă autoritățile să permită în acest an organizarea festivalurilor cu public.

Ministerul Culturii a propus un set de măsuri pentru organizarea marilor evenimente culturale în timpul pandemiei. Festivalurile ar putea fi organizate începând cu data de 1 iunie.

Vor exista două scenarii în care se vor desfășura evenimentele, iar scenariile vor fi alese de către organizatorii evenimentelor. Festivalurile mult așteptate, precum Untold sau Electric Castle vor intra în scenariul 1 din setul de măsuri propuse de Ministerul Culturii.

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate

Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate