Connect with us
Publicitate

ACTUALITATE

DSVSA Alba: examenul trichineloscopic la carnea de porc, obligatoriu. Locații de testare și atenționări pentru consumatori

Publicat

Direcția Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor (DSVSA) Alba transmite cetățenilor că este obligatoriu examenul trichineloscopic al cărnii provenite de la porcul sacrificat în propria gospodărie. Acesta se face înainte de a consuma carnea, pentru a elimina riscul de îmbolnăvire.

Potrivit DSVSA, consumatorii au posibilitatea să efectueze examenul trichineloscopic la:

 • cabinetele medicale veterinare private
 • cabinetele medicilor veterinari concesionari (care efectuează astfel de examinări)
 • în circumscripțiile sanitare veterinare și pentru siguranța alimentelor oficiale (CSVSAO).

În fiecare dintre cele 69 de circumscripții sanitar-veterinare, care înglobează toate cele 78 de unități administrativ-teritoriale din Alba, există cel puțin un cabinet medical veterinar în care se efectuează examenul trichineloscopic, meționează instituția.

Cetățenii se pot adresa ”inclusiv medicilor veterinari de liberă practică împuterniciți care au încheiate contracte cu DSVSA Alba. Fiecare municipiu/oraș/comună are un medic veterinar de liberă practică împuternicit”, potrivit sursei citate.

Examenul trichineloscopic se efectuează și la nivelul circumscripțiilor sanitare veterinare oficiale din:

 • Alba Iulia
 • Sebeș
 • Cugir
 • Aiud
 • Ocna Mureș
 • Blaj
 • Teiuș
 • Câmpeni.

Examenul trichineloscopic se desfășoară pe parcursul programului normal de lucru, iar pentru zilele de sâmbătă (3, 10 și 17 decembrie 2022) se va asigura permanența între orele 9.00 – 14.00.

Probele de carne sunt constituite de regulă din pilierii diafragmatici.

Avertisment: nu cumpărați carne de porc provenită din tăieri clandestine

DSVSA Alba avertizează consumatorii să nu cumpere carne de porc a cărei origine nu este cunoscută, provenită din tăieri clandestine, sau care nu a fost supusă controlului sanitar-veterinar, pentru că se expun la un risc major de îmbolnăvire.

Sunt obligatorii respectarea următoarelor măsuri:

 • efectuarea examenului trichineloscopic asupra cărnii obținute de la porcii crescuți și sacrificați în gospodăriile proprii
 • cumpărarea cărnii de porc și produselor din carne de porc numai din unități autorizate/înregistrate sanitar veterinar și pentru siguranța alimentelor.

Ce este trichineloza

Trichineloza este o zoonoză produsă de un parazit din genul Trichinella, ce are drept gazdă animalele domestice sau sălbatice, între care și porcul domestic sau mistreț.

Omul se infestează prin consumul de carne crudă sau insuficient preparată termic și care conține larvele infestante sau consum de carne fără analiza de laborator.

Boala este tratabilă, dar intervenția tardivă poate fi nefastă, prin instalarea unor sechele permanente, mai precizează DSVSA Alba.

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate


Parteneri Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax