Connect with us
Publicitate

EVENIMENT

DSVSA Alba: Examenul trichineloscopic pentru carnea de porc sacrificat în gospodăria proprie este obligatoriu. Cât costă

Publicat

porci

Direcția Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor (DSVSA) Alba atrage atenția că toți cetățenii au obligația să efectueze examenul trichineloscopic înainte de a consuma carnea provenită de la porcul sacrificat în propria gospodărie, pentru a elimina riscul de îmbolnăvire.

Tariful pentru examenul trichineloscopic prin metoda compresiei directe este 24,99 lei/probă. Examenul trichineloscopic se efectuează la nivelul circumscripțiilor sanitare veterinare și pentru siguranța alimentelor oficiale (CSVSAO) din Alba Iulia, Sebeș, Blaj, Aiud, Teiuș, Cugir, Ocna Mureș și Câmpeni.

În cursul săptămânii, examenul trichineloscopic se desfășoară pe parcursul programului normal de lucru, afișat la sediul fiecărei circumscripții, iar pentru zilele de sâmbătă (în 5, 12 și 19 decembrie 2020) se asigură permanența între orele 9.00 – 14.00, la toate locațiile menționate.

Pentru alte aspecte specifice, cu privire la siguranța alimentelor și sănătatea animalelor, în întreaga perioadă premergătoare sărbătorilor de iarnă, se asigură permanență telefonică la numerele de telefon afișate la sediul fiecărei CSVSAO.

DSVSA Alba avertizează consumatorii să nu cumpere carne de porc a cărei origine nu este cunoscută, provenită din tăieri clandestine, sau care nu a fost supusă controlului sanitar-veterinar, pentru că se expun la un risc major de îmbolnăvire.

Reamintim că nouă persoane care au consumat anul trecut carne infestată, neexaminată trichineloscopic, de la un porc crescut în gospodărie și sacrificat cu ocazia sărbătorilor de iarnă, s-au îmbolnăvit. De atunci, nu au mai fost semnalate cazuri de îmbolnăvire la oameni.

Odată cu începerea sezonului de sacrificări tradiționale, din acest an, a fost depistat, însă, primul caz de trichineloză la porc, carnea fiind supusă restricțiilor sanitare veterinare specifice în astfel de situații. Așadar, atragem atenția oamenilor că se expun unui risc major de îmbolnăvire dacă vor consuma carne de porc neexaminată trichineloscopic.

Astfel, sunt obligatorii respectarea următoarelor măsuri:

Efectuarea examenului trichineloscopic asupra cărnii obținute de la porcii crescuți și sacrificați în gospodăriile proprii;
Cumpărarea cărnii de porc și produselor din carne de porc numai din unități autorizate/înregistrate sanitar veterinar și pentru siguranța alimentelor.

Trichineloza este o boală zoonotică care face obiectul despăgubirii, cu mențiunea că porcii trebuie să fie identificați. Subliniem că în judetul Alba examenul trichineloscopic mai poate fi efectuat și în cadrul cabinetelor medicale veterinare private, dar la circumscripțiile sanitare veterinare de asistență, care funcționează în toate unitățile administrativ-teritoriale.

Se pot achiziționa porci din localități neafectate de evoluția pestei porcine africane. Aceștia trebuie să fie identificați, crotaliați și să prezinte documente sanitare veterinare ce atestă originea și statusul de sănătate. În toată această perioadă, DSVSA Alba, împreună cu reprezentanții IPJ Alba, vor realiza controale în trafic pentru verificarea condițiilor de transport a animalelor și a documentele de însoțire prevăzute de legislație.

DSVSA Alba transmite cetăţenilor să cumpere produse alimentare numai din unităţi sau spaţii autorizate sanitar veterinar: aceasta înseamnă că atât produsele de origine animală și non-animală au fost supuse controlului sanitar-veterinar şi pentru siguranţa alimentelor şi nu constituie un pericol pentru sănătatea publică. Este interzisă comercializarea produselor şi alimentelor de origine animală în spaţii neautorizate sanitar-veterinar.

Informații suplimentare pot fi obținute la numărul de telefon 0258.835.915 – DSVSA Alba, precum și la adresa de e-mail: office-alba@ansvsa.ro.

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax