Connect with us
Publicitate

ACTUALITATE

DSVSA Alba: Măsuri pentru prevenirea apariţiei gripei aviare în județ. Ce trebuie respectat

Publicat

Direcţia Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor (DSVSA) Alba transmite recomandări cetățenilor pentru a preveni apariția gripei aviare în județ.

Măsurile sunt transmise în contextul în care Institutul Naţional de Sănătate Animală (IDSA) Bucureşti a confirmat un caz de gripă aviară înalt patogenă (H5N1) în comuna Frumuşani, judeţul Călăraşi, la o lebădă de vară.

DSVSA recomandă cetăţenilor să respecte următoarele măsuri:

– separarea în cadrul gospodăriei, în măsura posibilităţilor a raţelor şi gâştelor de alte păsări domestice;

– evitarea creşterii păsărilor domestice în aer liber, acestea fiind ţinute închise obligatoriu în spaţii special amenajate; atunci când acest lucru nu este posibil, hrănirea şi adăparea păsărilor se va realiza într-o zonă acoperită la care nu pot avea acces păsările sălbatice;

– interzicerea adăpării păsărilor domestice cu apă din rezervoarele de apă de suprafaţă accesibile păsărilor sălbatice;

– evitarea intrării mai multor persoane, în zona de exploatare a păsărilor domestice, mişcările limitându-se la o singură persoană (proprietarul exploataţiei);

– prevenirea contactului cu alte specii de mamifere, inclusiv rozătoare şi alte animale de companie;

– aplicarea unor măsuri suplimentare de evitare a introducerii/diseminării unei eventuale infecţii prin folosirea unei încălţăminte diferită în spaţiul de exploatare a păsărilor domestice sau a unui amplasament special amenajat pentru dezinfecţia încălţămintei;

– prevenirea oricărui contact direct şi indirect între păsările sălbatice vii, în special cele de apă şi păsările domestice şi alte păsări, în special raţele şi gâştele. Astfel, va trebui limitat pe cât posibil accesul tuturor păsărilor domestice şi păsărilor sălbatice captive la luciuri de apă, lacuri, bălţi, râuri şi orice altă amenajare hidrologică artificială sau naturală.

– toate cazurile de îmbolnăvire sau mortalitate la păsările din orice specie sau la mamifere din curtea proprie, vor fi anunţate, fără întârziere, medicului veterinar de liberă practică împuternicit;

– toate cadavrele de păsări şi mamifere, descoperite în locuri publice, se anunţă, fără întârziere, medicului veterinar de liberă practică împuternicit sau la DSVSA Alba.

Aceste măsuri trebuie respectate având în vedere şi faptul că un număr mare de păsări sălbatice străbat teritoriul României, iar boala a fost confirmată şi în alte ţări din Europa, transmite instituția.

”Este interzis să puneţi mâna neprotejată cu mănuşă, pe cadavrele de pasăre sau păsări bolnave”, potrivit DSVSA.

Gripa aviară este o boală virală foarte contagioasă, care apare în principal la păsările de curte şi la păsările de apă sălbatice.

Virusurile gripei aviare sunt virusuri cu patogenitate ridicată sau scăzută (HPAI, respectiv LPAI) în funcţie de caracteristica moleculară a virusului şi de capacitatea acestuia de a provoca boli şi mortalitate la pui.

Păsările sălbatice sunt gazde naturale şi rezervoare pentru toate tipurile de virusuri ale gripei aviare, aşa că joacă un rol major în evoluţia, întreţinerea şi răspândirea acestor virusuri.

Situaţia epidemiologică din România, în contextul influenţei aviare, este monitorizată permanent de Autoritatea Naţională Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor şi structurile subordonate de la nivel local, pentru limitarea extinderii şi eradicarea bolii.

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax