Connect with us
Publicitate

EVENIMENT

DSVSA Alba: Patru porci infestaţi cu Trichinella. Amenzi de 11.400 de lei după acţiuni de control în judeţ

Publicat

analize porciInspectorii DSV Alba au depistat, în urma controalelor din ultima perioadă, patru porci care erau infestați cu parazitul Trichinella Spiralis, în Zlatna, Loman și Bucerdea Grânoasă. Unul dintre animale, cel din Zlatna, fusese cumpărat dintr-un târg, iar restul erau din gospodăriile oamenilor. Nu au existat persoane infestate.

Inspectorii din cadrul DSVSA Alba au controlat, în perioada 22 noiembrie-12 decembrie, un număr de 32 unităţi și 5 târguri de animale. Cu ocazia acțiunilor, au fost date în total 11 amenzi în valoare de 11.400 lei și au fost confiscate 1.673 ouă în valoare de 730 lei. 

Aceste controlale au fost efectuate în abatoare, unități de tranșare, unități de depozitare, unități de alimentație publică, unitățile unde se comercializează alimente de origine animală (magazine alimentare, supermarketuri, măcelării, carmangerii, depozite alimentare, restaurant și pensiuni turistice), precum și în târgurile de animale, piețele agro-alimentare, transmite DSVSA Alba.

Ca urmare a neregulilor descoperite în timpul controalelor desfășurate în acest interval au fost aplicate un număr de 11 sancţiuni contravenţionale conf. H.G. nr. 984/2005, cu modificările și completările ulterioare în valoare totală de 11.400 lei şi 5 avertismente, conf. O.G. nr. 2/2001.

De asemenea, au fost retrase de la comercializare 1.673 ouă în valoare de 730 lei, improprii consumului uman.

Abaterile de la normele sanitar veterinare și pentru siguranţa alimentelor pentru care au fost aplicate aceste sancţiuni sunt: depozitarea produselor alimentare în spaţii insalubre, expunerea la comercializare a produselor alimentare cu ambalaj deteriorat, elemende de identificare nelizibile, comercializarea de prodse alimentare în spaţii neaprobate sanitar veterinar si vânzarea/cumpărarea animalelor fără documente sanitare veterinare.

Inspectorii din cadrul DSVSA Alba vor continua acțiunile de supraveghere și control și în perioada următoare, pentru verificarea respectării condițiilor sanitare veterinare

În urma examenelor trichineloscopice efectuate în perioada 1-12 decembrie, au fost identificate un număr de 4 probe pozitive cu Trichinella spp. de la porcii care provin localitățile Zlatna, Loman și Bucerdea Grânoasă.

Pentru porcii diagnosticați cu trichineloză, proprietarii pot solicita despăgubirea acestora conform prevederilor HG. 1214/2009 cu condiţia să fie identificaţi(crotaliaţi) şi înregistraţi în B.N.D. şi să deţină documente sanitar veterinare conform legislatiei sanitar veterinare.

Recomandări în perioada sărbătorilor de iarnă pentru consumatori:
Pentru evitarea posibilelor toxiinfectii alimentare si evitarea posibilei infestari cu Trichinella spp. Directia Sanitar Veterinara si pentru Siguranta Alimentelor Alba recomanda tuturor consumatorilor :
-Efectuarea examenului trichineloscopic asupra carnii rezultate din sacrificari pentru consum propriu, din gosposdariile populatiei.
-Consumul de carne de porc numai dupa ce a fost supusa examenului trichilescopic cu rezultat negativ, evitand in acest fel riscul major de imbolnavire de trichineloza
– Să cumpere alimente numai din locuri sau spații înregistrate/autorizate sanitar veterinar, care le conferă garanția unor produse sigure și care sunt controlate sanitar veterinar iar dupa cumparare sa fie pastrate la temperatura indicata de catre producator in functie de catregoria de produs.

La nivelul judetului Alba, examenul trichineloscopic se efectueaza în cadrul Circumscriptiilor Sanitar Veterinare si pentru Siguranta Alimentelor din subordinea D.S.V.S.A. Alba si în cadrul Cabinetelor Medicale Veterinare Private care functioneaza atat la nivelul orașelor cat și la nivelul comunelor.

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax