Connect with us
Publicitate

ACTUALITATE

DSVSA Alba: Precizări legate de prevenția și protecția împotriva rabiei. Simptomele care apar la animale

Publicat

vulpe bolnava

DSVSA Alba a transmis luni o serie de precizări legate de prevenția și protecția împotriva rabiei. Reprezentanții instituției spun că de 5 ani nu s-au mai confruntat cu cazuri de rabie.  

Rabia este o boală mortală cauzată de un virus care atacă sistemul nervos, transmit reprezentanții DSVSA Alba.

Acest virus se găsește în salivă și poate fi transmis la oameni sau alte mamifere prin mușcătură, zgârietură sau contactul cu saliva animalului infectat.

Este important să conștientizăm gravitatea acestei boli și să luăm măsuri preventive pentru a ne proteja familia și animalele de companie.

Cel mai important pas în prevenirea răspândirii rabiei este vaccinarea animalelor de companie, cum ar fi câinii, pisicile sau dihorii.

Vaccinarea regulată a acestor animale împotriva rabiei nu numai că le protejează pe ele, dar și pe cei din jurul lor, reducând riscul de transmitere a virusului.

Pentru a identifica posibilele semne clinice ale rabiei la animale, este important să fim atenți la comportamentul lor.

De exemplu, câinele infectat cu rabie poate prezenta o stare de alertă anormală, fiind neliniștit, hiperactiv și ultrasensibil la zgomot și lumină.

De asemenea, modificările caracteristice ale lătratului pot deveni urlete inexplicabile.

În cazul vulpilor, semnele clinice pot include rătăcirea în timpul zilei sau comportamentul aparent îmblânzit în prezența oamenilor.

La cai, simptomele pot varia de la incoordonare musculară la paralizie, comă și chiar deces. La bovine, pot fi semne ale rabiei, creșterea nivelului de agresiune, neînfricare și dificultăți la înghițire.

De asemenea, dacă observi animale moarte, este esențial să raportezi situația medicului veterinar local sau Direcției Sanitare Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor Alba.

Prin acțiunea promptă și colaborarea cu autoritățile competente, poți contribui la prevenirea răspândirii rabiei și protejarea sănătății noastre și a celor dragi.

Nu uita că vaccinarea animalelor de companie împotriva rabiei este cea mai eficientă metodă de prevenire a acestei boli mortale.

”Facem precizarea că pe teritoriul județului Alba nu a mai fost întâlnit nici un caz de rabie în ultimii cel puțin 5 ani” au transmis reprezentanții DSVSA Alba.

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax