Actualitate
DSVSA Alba: Recomandări pentru crescătorii de porci din exploataţiile non-profesionale cu privire la pesta porcina africană
Contextul epidemiologic actual, în care riscul pentru introducerea virusului pestei porcine africane este ridicat la un grad fară precedent, impune întărirea măsurilor de profilaxie a bolii, au transmis reprezentanții Direcției Sanitare Veterinare si pentru Siguranța Alimentelor Alba
Pesta porcină africană este o boală a porcinelor domestice și sălbatice, mortală pentru porcii care se îmbolnăvesc. Pentru această boală nu există vaccin, singura cale de a feri animalele fiind respectarea unor măsuri de protectie.
Reprezentanții DSVSA Alba recomandă fermierilor şi crescătorilor de animale să respecte următoarele recomandări:
– nu intrați în adăposturile unde creșteți porcii, cu încălțămintea și hainele cu care ați umblat pe stradă; este recomandat ca, pentru dezinfecția la intrarea în adăpost, să puneți o taviță cu paie, burete sau alt material absorbant, îmbibate cu o solutie slabă de sodă caustică;
– creșteti porcii doar în spații îngrădite, fară posibilitatea de a veni în contact cu porcii străini de curtea dumneavoastră, cu porcii mistreți sau cu proprietari străini care dețin porci domestici;
– nu hrăniți animalele cu resturi alimentare/latura/spălătură provenite de la carnea de porc gătită în familie; dacă există vânători în familie care aduc carne de mistreț, sub nici o formă nu dați porcilor apa provenită de la spălarea cărnii sau resturi de carne;
– nu scoateți scroafele/vierii din exploatație în scopul montei cu animale din altă exploatație;
– nu cumpărați purcei din loturi necunoscute, fară a fi identificați (cu crotalie) și fară certificat sanitar veterinar de sănatate eliberat de medicul veterinar de liberă practică împuternicit;
– nu folosiți în hrana animalelor iarba culeasă de pe câmp, pentru că ea ar fi putut să vină în contact cu porci mistreți bolnavi;
Cum arată un porc bolnav de pestă porcina africană?
Nu există semne clare care să indice boala, semnele pot fi atribuite și altor boli. Dar se pot observa la porcii bolnavi semne ca:
– moartea rapidă, intervenită într-un timp extrem de scurt;
– temperatura foarte ridicată (40,5 – 42 grade Celsius) și stare specifică febrilități
– roșeată sau învinețire a pielii, marginilor urechilor, a vârfului picioarelor, a abdomenului și pieptului;
– lipsa poftei de mâncare, apatie și împleticire în mers;
– vomitări, diaree (uneori cu sânge).
Ce fac în cazul în care suspectez că un porc este bolnav de pesta porcină africană?
– anuntați imediat medicul veterinar împuternicit de liberă practică din localitate sau medicul veterinar oficial sau Directia Sanitară Veterinară si pentru Siguranța Alimentelor Alba la numărul 0258.835915
– toate animalele suspecte trebuie ucise și distruse, conform legislației în vigoare, iar proprietarii vor fi despăgubiți de către stat la prețul de piață al animalelor.
Ce vor face serviciile veterinare în cazul apariției unui focar de pestă porcină africană?
– toți porcii vor fi ucisi, iar proprietarii vor primi despăgubiri pentru pierderile suferite;
Reprezentanții DSVSA Alba transmit că este mai bine să raportați orice suspiciune de boală, chiar dacp ea nu se confirmă, decât să nu raportați deloc.
Urmăriți Alba24.ro și pe Google News