Connect with us
Advertisement

Eveniment

DSVSA Alba: Recomandări pentru evitarea apariţiei toxiinfecţiilor alimentare în perioadele caniculare

Publicat

Recomandări pentru evitarea apariţiei toxiinfecţiilor alimentare în perioadele caniculare. În sezonul cald, odată cu creșterea temperaturilor, există un risc crescut de alterare a alimentelor și, implicit, de apariție a toxiinfecțiilor alimentare. Potrivit DSVSA Alba, pentru a preveni aceste situații neplăcute, este important să respectăm câteva măsuri simple, dar eficiente.

Direcția Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor Alba recomandă populației să acorde o atenție deosebită modului în care păstrează și prepară alimentele în perioadele caniculare, precum și locurilor de unde acestea sunt cumpărate.

Recomandări pentru evitarea apariţiei toxiinfecţiilor alimentare în perioadele caniculare

Recomandări pentru consumatori pentru evitarea apariției toxiinfecțiilor alimentare în sezonul cald:

  • să cumpere produse alimentare numai din locuri sau spaţii înregistrate sau autorizate sanitar veterinar şi pentru siguranţa alimentelor, pentru că le oferă garanţia unor produse sigure, care sunt controlate sanitar veterinar şi care sunt depozitate în condiţii corespunzătoare de temperatură şi igienă;
  • cât mai repede posibil după cumpărare, alimentele de origine animală se fie introduse în frigider, unde se păstrează astfel: carnea refrigerata, laptele, produsele din lapte şi ouăle la o temperatura de refrigerare de preferinţă între 0 grade Celsius +4 grade Celsius şi separat în funcţie de categoria de produs, iar carnea congelată la o temperatură cât mai scazută, respectiv sub -12 grade Celsius;
  • să ambaleze separat alimentele care urmează a fi depozitate în frigider şi să le menţină în decursul perioadei de valabilitate, la temperaturile indicate pe ambalaj;
  • să păstreze alimentele gătite în recipiente acoperite;
  • produsele care au fost decongelate să nu se recongeleze pentru a fi preparate sau consumate ulterior;
  • să îndepărteze alimentele alterate, care sunt o sursă de contaminare pentru celelalte alimente;
  • să spele bine fructele şi legumele înainte de a le depozita în frigider şi înainte de a le consuma.

De asemenea, DSVSA Alba se va asigura că agenţii economici vor respecta:

  • evitarea expunerii pentru vânzare a produselor de origine animală în locuri sau spaţii care nu asigură temperaturi adecvate şi condiţii de igienă corespunzătoare;
  • verificarea condiţiilor de manipulare, depozitare şi transport ale produselor de origine animală în toate unităţile autorizate sau înregistrate sanitar veterinar şi, în mod special, a produselor perisabile (carne preparată şi carne tocată, peşte, ouă, lapte şi produse din lapte);
  • confiscarea, denaturarea şi distrugerea produselor de origine animală alterate sau depreciate pe timpul transportului, distribuţiei, depozitării sau comercializării;
  • interzicerea transportului produselor alimentare, în cazul neasigurării unor temperaturi adecvate pentru menţinerea lanţului frigorific;
  • interzicerea comercializării şi punerii în consum a cărnurilor care nu au fost inspectate, ştampilate şi certificate sanitar veterinar.

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

2 Comentarii

2 Comentarii

  1. Maria

    marți, 16.07.2024 at 12:45

    va rog mergeti vineri in piata volanta (Pascu) sa vedeti cum se vand branzeturi si produse din carne.

  2. client

    marți, 16.07.2024 at 14:45

    stiu si ei dar …
    mergeti si la magazinele „Dacia” din Alba iulia, orixare din ele, si o sa sesizati ca aproape toate produsele alimentare ambalate(paine, lactate, biscuti, etc) au um miros puternic de detergenti din cauza modului de depozitare, adica la gramada.

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement