Connect with us
Publicitate

EVENIMENT

DSVSA Alba: rezultat negativ la conserva de pește, în cazul cu suspiciune de botulism de la Alba Iulia. Concluziile anchetei

Publicat

Direcția Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor (DSVSA) Alba a anunțat joi că nu a fost găsită toxina botulinică în lotul de conservă de pește, vizat în cazul pacientei suspecte de botulism din Alba Iulia. Prin urmare, suspiciunea nu se confirmă.

Potrivit DSVSA, ”rezultatul buletinului de analiză pentru probele alimentare prelevate din lotul suspicionat este negativ. Astfel, suspiciunea de botulism, ca urmare a consumului de
pește la conservă, nu se confirmă.

Rezultatele analizelor efectuate la Laboratorul Național de Referință arată că toxina botulinică este absentă. De asemenea, rezultatele investigațiilor pentru detecția genelor codificatoare de toxine botulinice sunt negative”.

Reprezentanții DSVSA precizează că ancheta a fost efectuată ca urmare a unei suspiciuni în urma consumului de pește la conservă de către o persoană din județul Alba.

Cazul pacientei din Alba Iulia. De ce a fost suspectă de botulism

În urmă cu două săptămâni, o femeie din Alba Iulia s-a simțit foarte rău și a fost internată de urgență în spital cu simptome care i-au făcut pe medici să creadă că au de a face cu un caz de botulism.

Era vorba, potrivit medicilor, de pupile areactive, disfonie, tulburări echilibru și parastezii. Aceasta consumase o conservă de pește cu salată, ceea ce a întărit presupunerile acestora.

Pacienta, în vârstă de 45 de ani, a fost transportată inițial la Oradea cu elicopterul pentru tratament, iar apoi a fost mutată la Spitalul Clinic de Boli Infecțioase din Cluj-Napoca, la cererea familiei.

DSP Alba a emis și alerta SRAAF (Sistemul Rapid de Alertă pentru Alimente și Furaje – sistem de raportare a problemelor legate de siguranța alimentelor în Cadrul UE).

Au fost prelevate mostre din lotul de conserve respectiv și preventiv au fost reținute de la comercializare. În paralel au fost realizate și analize ale pacientei.

În final, diagnosticul de botulism a fost infirmat, deși între timp i-a fost administrat un tratament specific în spitalele din trei județe.

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

1 Comentariu

1 Comentariu

  1. Trifan Ioan

    vineri, 04.11.2022 at 14:19

    o fi dat mită mare peștele 🤣
    sau sa evaporat botulismul, doar uni pun botul 🤣

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax