Connect with us
Publicitate

Actualitate

DSVSA Alba: Se apropie Sărbătorile Pascale. Controale în târguri, piețe și abatoare pentru verificarea modului de păstrare a produselor și sacrificare a mieilor

Publicat

mieiÎn perioada Sărbătorilor Pascale, când, în mod tradițional, consumul de alimente de origine animală crește semnificativ, Direcția Sanitar Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor Alba a dispus măsuri specifice în această perioadă precum și o intensificare a controalelor sanitar-veterinare asupra modului în care sunt produse, depozitate, transportate și valorificate carnea de miel, ouăle precum și alte alimente de origine animală destinate consumului uman.

În perioadele 23 – 27 martie (Sărbătorile Pascale Catolice) şi 14 aprilie – 3 mai (Sărbătorile Pascale Ortodoxe) medicii veterinari din cadrul DSVSA vor efectua controale și verificări ale modului în care sunt respectate condițiile sanitar-veterinare în târgurile de animale, piețele agro-alimentare, abatoare și centre de sacrificare temporare, unități de tranșare, unități de depozitare, unități de alimentație publică, precum și în toate unitățile unde se comercializează alimente de origine animală.

Totodată, la sediul Direcției Sanitar Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor Alba se va asigura permanența, inclusiv sâmbăta și duminica, precum și în cadrul circumscripțiilor sanitar-veterinare și pentru siguranța alimentelor (CSVSA) și circumscripțiile sanitar veterinare zonale (CSVZ) unde va fi afişat programul de lucru, numele medicului veterinar responsabil şi numărul de telefon la care consumatorii pot sesiza orice aspect privind nerespectarea normelor sanitare veterinare.

În toate pieţele agroalimentare şi în alte locuri special amenajate în care vor fi valorificate carnea şi celelalte produse de origine animală, se va asigura personal de specialitate.

De asemenea, pentru asigurarea protecţiei consumatorilor, inspectorii sanitari veterinari vor colabora cu reprezentanţii altor instituţii competente de la nivel judeţean/local (primării, consilii judeţene, ANAF, ANPC, IPJ, etc.) organizând acţiuni comune de control în unităţile care produc, procesează, depozitează şi comercializează produse de origine animală, în limita competenţelor stabilite de legislaţia în vigoare şi în baza protocoalelor de colaborare încheiate de A.N.S.V.S.A. cu alte autorităţi abilitate.

Sacrificarea mieilor se va realiza în unităţi de abatorizare, autorizate sanitar veterinar pentru schimburi intracomunitare din județul Alba publicate pe site-ul ANSVSA. În cazuri excepționale sacrificarea mieilor se poate realiza şi în locurile special amenajate temporar în care se asigură supraveghere sanitară veterinară şi unde sunt respectate condiţiile de igienă stabilite în Reg. (CE) nr. 852/2004, precum și cerințele privind bunăstarea animalelor și gestionarea materialului cu risc specific.

Decizia din partea D.S.V.S.A. Alba privind organizarea şi amenajarea locurilor speciale pentru sacrificarea mieilor se va realiza în baza solicitării din partea primariilor și a unei analize în ceea ce priveşte capacitatea de sacrificare a abatoarelor din județ.

Spaţiile avizate temporar pentru sacrificarea mieilor trebuie să dispună de următoarele facilităţi:

– separare fizică, astfel încât sacrificarea mieilor să nu producă disconfort cumpărătorilor;

– asigurarea condițiilor de bunăstare în timpul sacrificarii mieilor (asomator electric);

– spaţii special amenajate pentru cazarea animalelor şi cu posibilităţi după caz de adăpare;

– sistem de alimentare cu apă potabilă, atunci cînd se impune;

– facilităţi de colectare şi stocare în vederea dirijării la unităţi de neutralizare a subproduselor necomestibile rezultate din sacrificarea animalelor;

– Dirijarea subproduselor la unităţile de ecarisare şi a MRS-urilor la incineratoare intră în responsabilitatea primăriei sau administratorului locului de sacrificare.

Carnea de miel rezultată în urma sacrificărilor în aceste locuri special amenajate, va fi obţinută la cererea directă a consumatorilor şi nu poate fi livrată pentru comercializare către alte unităţi din domeniul alimentar înregistrate/autorizate sanitar veterinar

Aplicarea mărcii de sănătate pe carcasele de miel se va face numai după efectuarea examinării ante şi post-mortem de către medicul veterinar care asigură supravegherea sanitară-veterinară a locului amenajat pentru sacrificarea mieilor.

În cazul mieilor destinați sacrificării se vor avea în vedere următoarele aspecte:

– controlul stării de sănătate și admiterea pentru sacrificare în vederea consumului public, numai a animalelor identificate conform legislației, care sunt sănătoase și care sunt crescute în gospodării sau fereme indemne de boli transmisibile;

– verificarea respectării regulilor de bunăstare a animalelor în timpul transportului și în timpul tăierii;

– transportul mieilor pentru tăierea în abatoare se va efectua numai cu mijloace auto autorizate şi însoţite de certificate veterinare care să ateste starea de sănătate precum şi documente privind informaţiile lanţului alimentar.

În cazul ouălor destinate consumului uman:

– producătorii şi comercianţi care valorifică ouă pentru consum uman, trebuie să fie înregistrate/autorizate sanitar conf. legislaţiei sanitare veterinare în vigoare;

– transportul ouălor trebuie efectuat numai în mijloace auto autorizate sanitar veterinar şi care îndeplinesc condiţiile sanitare veterinare;

– ouăle trebuie să fie marcate cu codul producătorului și trebuie să provină din centre de ambalare ouă autorizate în conformitate cu prevederile Regulamentului (CE) nr. 589/2008 cu privire la standardele de comercializare aplicabile ouălor, cu excepția ouălor comercializate prin vînzare directă;

– este interzisă comercializarea ouălor cu coaja crapată sau murdară.

Lapte şi produse din lapte:

Comercializarea laptelui şi a brânzeturilor în pieţele agroalimentare şi târguri, de către producătorii agricoli, se realizează în baza documentelor de înregistrare sanitară veterinară, eliberate de către DSVSA Alba, conform prevederilor Ordinului ANSVSA nr.111/2008.

Laptele crud destinat vânzării directe către consumatorul final, sau prelucrării în brânzeturi trebuie să provină numai de la animale sănătoase, care nu suferă de boli ce pot fi transmise la om prin intermediul laptelui.

Producătorii care vând direct lapte crud către consumatorul final în pieţe trebuie să deţină fişe de sanătate, care să ateste starea de sănătate a animalelor de la care a fost obţinut laptele, completate de către medicii veterinari din localităţile de origine.

Brânzeturile destinate comercializării directe către consumatorul final de către producătorii agricoli, pot fi expuse la vânzare, în spaţiile special amenajate din halele de desfacere a produselor alimentare,în vitrine destinate acestui scop, în recipiente (tăvi) confectionate din materiale necorodabil, uşor de curăţat şi igienizat.

Brânzeturile trebuie protejate corespunzător împotriva contaminării pe durata transportului şi a expunerii la vânzare către consumatorul final (de exemplu: în recipiente din material plastic, pungi din plastic incolore, etc).

Comercializarea directă către consumatorul final în hale de desfacere a prodselor alimentare şi târguri de produse tradiționale, a brânzeturilor obţinute de producătorii agricoli, se va face numai în ambalaje de desfacere corespunzătoare de unică folosinţă (pungi de plastic alimentare, hârtie cerată alimentară, etc.), sau alte tipuri de recipiente curăţate şi igienizate corespunzător.

Lista Circumscriptiilor Sanitar Veterinare si pentru Siguranta Alimentelor din judetul Alba:

– CSVSA Aiud – telefon 0258/861658

– CSVSA Blaj – telefon 0258/710102

– CSVSA Câmpeni – telefon 0258/771514

– CSVSA Sebeș – telefon 0258/731038

– CSVSA Alba – telefon 0258/835915

Pentru Sărbatorile Pascale Catolice, DSVSA Alba a autorizat temporar un centru de sacrificare a mielior în municipiul Aiud pentru perioada 24 – 26 martie.

În cazul în care, în urma controalelor sanitar-veterinare, efectuate de inspectorii de specialitate din cadrul DSVSA, se constată că în târgurile de animale, în piețele agroalimentare unitățile de depozitare, unitățile de alimentație publică, precum și în toate unitățile unde se comercializează alimente de origine animală, nu sunt respectate condițiile sanitar-veterinare de funcționare, vor fi aplicate sancțiuni în conformitate cu legislația sanitar veterinară în vigoare, suspendarea activității până la remedierea deficiențelor, respectiv confiscarea produselor de origine animală.

Reprezentanți DSVSA Alba reamintesc consumatorilor că pot sesiza nereguli din domeniul siguranței alimentelor, înregistrate pe teritoriul județului Alba la numărul de telefon 0258/835915 sau se pot adresa circumscriptiilor sanitar veterinare teritoriale amintite anterior.

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate