Connect with us
Publicitate

EVENIMENT

DSVSA: Șase porci și patru mistreți, infestați cu Trichinella spiralis, în județul Alba

Publicat

Ca urmare a dispozitiilor transmise de către Autoritatea Naţională Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor privind „Măsuri suplimentare de supraveghere şi control în perioada premergătoare sărbătorilor de iarnă” inspectorii din cadrul D.S.V.S.A. Alba au verificat în perioada 27.11-18.12.2017 un număr de 54 unităţi și 4 targuri de animale. Au fost confirmate un număr de 6 probe pozitive (Trichinella spp.) de la porcii care provin din localitătile Cîmpeni, Răchita, Stremț, Șard, Blaj și Sălciua de Sus, precum și un număr de 4 probe provenite de la mistreți din fondurile de vânătoare Lupșa si Valea Lungă

Aceste controlale au fost efectuate în abatoare, unitati de transare, unitati de depozitare, unitati de alimentatie publica(restaurante și pensiuni turistice), unitati unde se comercializeaza alimente de origine animala(magazine alimentare, supermarketuri, măcelării, carmangerii, depozite alimentare, ,laboratoare de cofetărie-patiserie) precum si in targurile de animale și pietele agro-alimentare.

Ca urmare a neregulilor descoperite în timpul controalelor desfășurate în acest interval au fost aplicate un număr de 11 sancţiuni contravenţionale conf. H.G. nr. 984/2005, cu modificarile si completarile ulterioare în valoare totală de 10.400 lei şi 10 avertismente, conf. O.G. nr. 2/2001.

Deasemenea în această perioadă au fost emise 3 ordonante de suspendate temporară a activității pentru două restaurante și un fast-food și o ordonanță de interzicere a activității pentru o perioada de 1 an de zile pentru un fast-food.

Abaterile de la normele sanitar veterinare și pentru siguranţa alimentelor pentru care au fost aplicate aceste sancţiuni sunt: depozitarea produselor alimentare în spaţii insalubre, conditii precare de igiena a spațiilor de lucru, expunerea la comercializare a produselor alimentare cu ambalaj deteriorat, elemende de identificare nelizibile, manipularea produselor alimentare cu încalcarea normelor de igienă prin folosirea recipentelor si a ustensilelor deteriorate,comercializarea animalelor în spaţii neaprobate sanitar veterinar și vânzarea/cumpărarea animalelor fără documente sanitare veterinare.

În cadrul L.S.V.S.A. Alba au fost confirmate un număr de 6 probe pozitive(Trichinella spp.) de la porcii care provin din localitătile Cîmpeni, Răchita, Stremț, Șard, Blaj și Sălciua de Sus, precum și un număr de 4 probe provenite de la mistreți din fondurile de vânătoare Lupșa si Valea Lungă. Pentru animalele diagnosticate cu trichineloză, s-a dispus măsura confiscării și dirijării către o unitate de incinerare a subproduselor ce nu sunt destinate consumului uman.sunt destinate consumului uman.

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax