Connect with us
Publicitate

EVENIMENT

Duelul orgoliilor la vârful PNL Alba. Mircea Hava și-a depus candidatura pentru funcția de președinte și va lupta cu Dumitrel

Publicat

hava

Mircea Hava și-a depus candidatura duminică, pentru funcția de președinte al organizației județene a PNL, după ce, pe parcursul aceleiași zile a făcut-o și Ion Dumitrel

Este prima confruntare deschisă dintre cei doi, iar alegerile vor avea loc vineri, 6 august. 

Fiecare dintre cei doi se află într-o mini-campanie electorală internă, în care încearcă să atragă de partea lor cât mai mulți primari și delegați pe care aceștia îi controlează, cel puțin teoretic.

Noua conducere va fi aleasă în 6 august de 420 de delegați. Dintre aceștia, 168 sunt delegați de drept (membri ai biroului județean, consilieri, primari, viceprimari și parlamentari), iar restul sunt nominalizați de organizațiile locale, în funcție de rezultatele de la alegeri.

Neînțelegerile dintre cele două grupări s-au radicalizat în ultimul an, după alegerile locale, când PNL a pierdut primăria Alba Iulia.

O parte dintre liberali au considerat că vinovat ar fi Mircea Hava care l-a impus pe Voicu Paul drept candidat în detrimentul lui Gabriel Pleșa, în ciuda sondajelor interne care arătau că avea șanse mari să piardă.

De cealaltă parte, gruparea Hava a considerat că Dumitrel nu s-a implicat suficient în campania electorală de la Alba Iulia, alături de Paul.

Frustrările au crescut în contextul în care Mircea Hava a impus unilateral mai multe numiri în funcții publice care reveneau partidului în instituțiile de la București, dar, spun surse din partid, și lista pentru alegerile parlamentare.

La alegerile interne din 6 august, fiecare dintre cei doi se bazează pe câțiva primari cheie în cadrul organizației.

Spre exemplu, primarii din Sebeș și Aiud, Dorin Nistor și Oana Badea sunt considerați a fi apropiați de Mircea Hava, pe când primarii din Blaj și orașele din Apuseni, de Ion Dumitrel.

Miza alegerilor din 6 august

În data de 6 august va fi ales președintele filialei, 2 prim-vicepreședinți, 8 vicepreședinți, un trezorier și 15 membri ai Biroului Politic Județean.

După congres, președintele va alege și secretarul general și 2 secretari generali adjuncți.

Aceste funcții sunt foarte importante la nivel local. Mulți dintre cei care le ocupă ajung în funcții publice (secretari de stat, prefecți, subprefecți, șefi de instituții) sau ajung candidați pentru Parlament.

O altă miză ține de stabilirea delegaților la congresul național al partidului, din septembrie.

Alba este una dintre cele mai puternice organizații din țară și va avea 149 de delegați, care vor fi stabiliți după alegerile din organizația locală.

Rezultatul alegerilor interne din PNL va influența puternic organizația în următorii ani. Nu este clar deocamdată ce se va întâmpla cu tabăra care va pierde competiția internă, însă variantele nu sunt multe.

Mircea Hava și Ion Dumitrel sunt lideri vechi ai partidului și conduc organizația județeană din vremea Partidului Democrat. Ambii au câștigat multe alegeri, sunt în general apreciați de membrii de partid, care vor trebui pentru prima dată să îl aleagă doar pe unul dintre ei.

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

2 Comentarii

2 Comentarii

  1. albaiulian

    duminică, 01.08.2021 at 13:50

    Mircea HAVA este PA !

  2. Rosianu

    duminică, 01.08.2021 at 19:05

    Nu sunt PNL-ist dar daca as vota l-as alege pe dl Dumitrel. Este , dupa parerea mea, singurul care a adus si ca aduce echilibru in partid pentru ca nu are orgolii ca Hava si nici nu a urmarit interese personale. Hava incearca dupa esecul Paul Voicu sa indulceasca branza care e imputita deja . A urmarit sa impuste 2 iepuri si salariul mare de la UE si sa conduca primaria Alba Iulia prin Voicu dar nu au iesit jocurile asa cum a vrut. Pentru ca a pierdut primaria ar fi trebuit sa -si dea demisia din functii . Dar orgoliul de BH a dus la esec in Alba Iulia. PA dl Hava si lasa-ne, lasa-ne

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax