Connect with us
Publicitate

EVENIMENT

Duminică: Expoziție de fotografie la Muzeul din Alba Iulia. Cercetătorul Emmanuel de Martonne, un prieten al României

Publicat

Duminică, 14 iulie 2024, ora 11, la Sala Unirii din Alba Iulia va avea loc un eveniment dedicat zilei naționale a Franței, vernisarea expoziției, Un prieten al României. Emmanuel de Martonne și fotografiile sale din patrimoniul Muzeului Național al Unirii din Alba Iulia.

Cu această ocazie vor fi expuse o serie de fotografii realizate de geografului francez Emmanuel de Martonne (1873-1955) în timpul cercetărilor sale de pe teritoriul județului Alba.

Cercetătorul francez a ajuns în România la sfârșitul secolului al XIX-lea, în 1898, iar în 1902 și-a susținut doctoratul cu o lucrare generală asupra României: Țara Românească, încercare de monografie geografică.

A continuat să viziteze România, să studieze Munții Carpați, oferind și primele informații asupra transhumanței păstorilor români. Emmanuel de Martonne a devenit un prieten al românilor, a bătut la pas teritoriul țării, însoțit de aparatul de fotografiat, iar la Conferința de pace de la Paris a fost unul dintre susținătorii României unite.

Emmanuel de Martonne

Harta sa etnică a fost modelul urmat pentru trasarea noilor granițe ale României de după Primul Război Mondial. Studiile sale de geografie fizică și politică au fost citate deopotrivă de geografi, istorici, etnologi, iar presa românească l-a urmărit pretutindeni, relatând despre conferințele, vizitele, excursiile efectuate și rezultatele cercetărilor sale.

Muzeul Național al Unirii din Alba Iulia deține câteva instantanee din timpul excursiilor din anii 1921, 1923 și 1937, când geograful francez s-a aflat pe teritoriul județului Alba, la Alba Iulia, Teiuș, Aiud, Întregalde, Râmeț, Bucium, Roșia Montană.

Piesele au intrat în patrimoniul Muzeului Național al Unirii din Alba Iulia în anii 1970 prin achiziții de la Petru Borteș, editorul și directorul Gazetei ilustrate, revistă lunară apărută la Cluj începând din 1 octombrie 1932. Alte câteva fotografii au fost achiziționate recent de către muzeul albaiulian.

Evenimentul este organizat de Consiliul Județean Alba și Muzeul Național al Unirii Alba Iulia.

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate