Connect with us
Publicitate

ACTUALITATE

DUMINICĂ: Expoziţie de grafică la Muzeul Naţional al Unirii din Alba Iulia. Sunt prezentate gravuri semnate de Domjan Jozsef

Publicat

1 Duminică, 21 iunie, de la ora 17.00, la Muzeul Naţional al Unirii din Alba Iulia va fi prezentată expoziţia de grafică Domjan Jozsef (1907, Budapesta – 1992, New York), cu lucrări din colecţia Galeriei din Sárospatak, Ungaria.

Gravurile autorului se regăsesc se regăsesc în colecţiile permanente a peste 100 de muzee şi în numeroase colecţii private.

Domjan Jozsef a combinat diferite stiluri în propria sa formă artistică şi propria sa lume. un univers minunat în care domină fauna şi flora.

În creaţiile sale se regăseşte păunul, pasăre mitică care goneşte întunericul şi distrugerea, zboară prin timp şi spaţiu, reflectând culorile curcubeului în pene tigri, dragoni, vulturi, flori mitice, uneori stele şi Luna, toate existând armonios într-o lume de culoare şi lumină, transmit organizatorii.

Evenimentul va fi prezentat de directorul Muzeului, Gabriel Rustoiu, vicepreşedintele Asociaţiei „Dr. Szász Pál”, Kerekes Hajnal, directorul Muzeului Maghiar din SUA, Magyar Kálmán şi directorul artistic al Fundaţiei „Inter-Art” Aiud, Ioan Hădărig.

Organizatorii expoziţiei sunt Consiliul Judeţean Alba, Primăria Alba-Iulia, Muzeul Naţional al Unirii Alba Iulia, Galeria din Sárospatak, Ungaria, Muzeul Maghiar din America, Asociaţia „Dr. Szász Pál” Aiud, Fundaţia „Inter-Art” Aiud şi Centrul Cultural “L .Rebreanu” Aiud.

3 Domján József este considerat unul dintre cei mai buni promotori ai gravurii colorate pe lemn. Reputaţia lui mondială a fost stabilită de către arta sa unică. La mijlocul secolului al XX-lea Domján a revitalizat această tehnică artistică străveche, originară din China. El a creat gravurile colorate folosind multiple blocuri gravate. Imprima cu vopsea de ulei amestecată cu pigmenti.

Supraimprimările în câteva straturi crează tipărituri tridimensionale având calitatea unei picturi. Bogatele motive mitice, abilitatea de maestru al gravării blocurilor de lemn, coloritul fabulos conduc la o viziune captivantă a imaginilor sale.

El a fost premiat cu titlul de „Maestru al gravurii de lemn în culori” în timpul îndelungatelor sale călătorii, prelegeri şi expoziţii în China anului 1955.

Domján a folosit şi alte tehnici de exprimare artistică, primele sale lucrări fiind pasteluri. Mai târziu a executat mai multe picturi în ulei. Picturile sale „spirituale” din primii ani sunt magice în apariţia lor vizuală şi coloristică.

Lucrările lui dezvăluie bogate şi frumoase manifestări ale naturii, imagini populare şi mesajele culturilor vechi. În esenţă gravurile sale sunt special decorate, într-o manieră foarte bogată. Interesul lui pentru istorie, natură, arta populară, baladele folclorice, credinţele străvechi şi legendele din multe culturi îmbogăţesc imaginile sale cu semnificaţii şi stil. Astfel lucrările lui Domján capătă o valoare estetică atemporală.

2 Viaţa sa artistică a trecut prin mai multe etape. În primii ani a explorat diferite forme artistice şi a dezvoltat stilul artistic pentru care este cunoscut azi. A devenit un artist proeminent în Ungaria deoarece iubitorii de artă au fost captivaţi de tehnica lui de gravare în lemn plină de culoare şi design elegant. Domján a primit numeroase premii, gravurile lui în lemn fiind expuse în Ungaria şi trimise la expoziţii internaţionale pentru o bună reprezentare a Ungariei. Ca şi artist matur a început o nouă viaţă, în jurul vârstei de 50 de ani stabilindu-se în America. Încă de la prima sa expoziţie de la New York la renumita Galerie Kennedy realizările au fost numeroase şi impresionante.

Deşi a devenit faimos în America, a stabilit un simbolism vizual adânc înrădăcinat în originile sale maghiare, aspect semnificativ pentru admiratorii săi din întreaga lume. Originar dintr-un district al Budapestei, a trăit în împrejurări modeste. A luptat să-şi câştige existenţa încercând 27 de locuri de muncă diferite înainte să-şi găsească chemarea în artă. Gravurile în lemn tipărite color au fost un succes. Domján a fost recunoscut şi celebrat în Ungaria şi recompensat cu „Premiul Kossuth”, cea mai înaltă recunoaştere acordată unui artist, transmit organizatorii.

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax