Connect with us
Publicitate

EVENIMENT

DUMINICĂ: Festivalul ”Cultură pentru Cultură”, la Ciugud. Șase comunități rurale își prezintă zestrea de tradiții și obiceiuri

Publicat

Festivalul – concurs de tradiții și obiceiuri „Cultură pentru Cultură”, proiect cultural unic în Europa, continuă, duminică, 18 iunie 2023, la Ciugud.

Cea de-a doua etapă a ediției din acest an a festivalului reunește șase comunități rurale care își vor prezenta zestrea de tradiții și obiceiuri populare.

Comunele înscrise în concurs se prezintă în fața publicului și a juriului cu soliști vocali, grupuri vocale, rapsozi și poeți populari, soliști instrumentiști, grupuri instrumentale, obiceiuri tradiționale, reconstituirea interiorului de gospodărie tradițională, dansuri, gastronomie și meșteșuguri tradiționale.

Evenimentul va începe la ora 12:00 și se va desfășura în curtea Școlii Gimnaziale Ciugud și în sala de sport, locația fiind aleasă din cauza vremii imprevizibile, care a făcut imposibilă organizarea în zona debarcaderului din satul Drâmbar.

„Continuăm Festivalul „Cultură pentru Cultură”, cel mai important proiect de cercetare, conservare, promovare și valorificare a patrimoniului cultural material și imaterial din județul Alba.

Etapa de la Ciugud este o provocare pentru participanți și pentru public, deoarece, din cauza vremii imprevizibile, am ales să desfășurăm evenimentul în curtea școlii smart, prima școală inteligentă din mediul rural din România.

Vom încerca să arătăm că trecerea spre era tehnologiei nu înseamnă să ne uităm tradițiile, ci, din contră, putem să le păstrăm și să le valorificăm, așa cum face comunitatea de la Ciugud.

Vă invităm cu drag, duminică, să descoperiți zestrea de obiceiuri și tradiții ale comunităților înscrise în această etapă.

Veți putea degusta bucate tradiționale, veți descoperi meșteșugurile practicate de bunii și străbunii noștri, veți păși în interioarele de gospodărie tradițională reconstituite și, nu în ultimul rând, veți putea cânta și dansa alături de tinerii și bătrânii satului”, a spus Alexandru Pal, managerul Centrului de Cultură „Augustin Bena” Alba.

Juriul concursului „Cultură pentru cultură” reunește personalități marcante din domeniul patrimoniului cultural imaterial din România:

Elise Stan – etnomuzicolog, realizator și producător de emisiuni folclorice la Televiziunea Română, membru în juriul talent-show-ului „Vedeta populară” – TVR1, Gheorghița Nicolae – etnolog, realizator și prezentator al emisiunii „Tezaur folcloric” la Televiziunea Română, Doina Ișfanoni – cercetător etnolog la Muzeul Național al Satului „Dimitrie Gusti”, instituție aflată Sub Înaltul Patronaj al Majestății Sale Margareta, Custodele Coroanei Române, Nicolae Moldovan – maestru coregraf, inițiator al Festivalului Internațional de Folclor CIOFF de la Aiud.

În anul 2023, Festivalul – concurs de tradiții și obiceiuri „Cultură pentru Cultură” cuprinde patru etape: Blaj (11 iunie 2023), Ciugud (18 iunie 2023), Vinerea (2 iulie 2023) și Poiana Călineasa (16 iulie 2023).

„Cultură pentru Cultură” este cel mai important proiect de cercetare, conservare, promovare și valorificare a patrimoniului cultural material și imaterial din Alba, fiind un proiect unic la nivel european.

Festivalul este organizat de Consiliul Județean Alba prin Centrul de Cultură „Augustin Bena”, cu sprijinul primăriilor Blaj, Ciugud, Cugir și Gârda de Sus, dar și cu aportul celorlalte comunități participante.

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax