Connect with us
Publicitate

ACTUALITATE

Duminică: Festivalul „Cultură pentru Cultură”, la Poiana Călineasa. 12 comunități rurale își prezintă tradițiile și obiceiurile

Publicat

Festivalul – concurs de tradiții și obiceiuri „Cultură pentru Cultură”, proiect cultural unic în Europa, va continua, duminică, 10 iulie 2022, la Poiana Călineasa, în comuna Gârda de Sus.

Cea de-a patra etapă a festivalului va reuni de această dată 12 comunități rurale din zona Munților Apuseni: Gârda de Sus, Albac, Ciuruleasa, Sălciua, Avram Iancu, Horea, Arieșeni, Mogoș, Vadu Moților, Almașu Mare, Vidra și zona Zlatna.

Comunitățile din mediul rural se prezintă în fața publicului și a juriului cu soliști vocali, grupuri vocale, rapsozi și poeți populari, soliști instrumentiști, grupuri instrumentale, obiceiuri tradiționale, reconstituirea interiorului de gospodărie tradițională, dansuri, minorități naționale, gastronomie și meșteșuguri tradiționale.

Festivalul „Cultură pentru Cultură”, etapa a patra – program

Manifestările vor debuta duminică, 10 iulie 2022, la ora 12.00, cu evoluțiile comunelor participante.

Va urma spectacolul folcloric „Cântec pentru făuritorii libertății”, susținut de Ansamblul Folcloric al Județului Alba (dirijor Alexandru Pal), alături de soliștii vocali: Roxana Reche / Dorina Narița / Maria Filimon / Floricica Moga / Nicolae Plută. Spectacolul folcloric este organizat în cadrul Anului Centenarului Încoronării de la Alba Iulia (1922-2022).

În paralel, participanții vor fi invitați să descopere interioarele de gospodărie țărănească, reconstituite de comunele înscrise în concurs, să deguste bucatele tradiționale preparate special pentru eveniment și să viziteze expozițiile de meșteșuguri populare.

„Cu mare drag, vă invită într-o zonă pitorească a Țării Moților, la Poiana Călineasa, pentru o nouă etapă a Festivalului „Cultură pentru Cultură”. De această dată își vor prezenta zestrea de obiceiuri și tradiții autentice 12 comunități din zona Munților Apuseni. Vă așteptăm alături de noi în cea mai frumoasă și complexă întâlnire cu tradiția din județul Alba!”, a spus Alexandru Pal, managerul Centrului de Cultură „Augustin Bena” Alba.

Festivalul „Cultură pentru Cultură”, cele trei etape anterioare

Prima etapă a Festivalului de tradiții și obiceiuri „Cultură pentru Cultură”, din acest an, a avut loc în data de 5 iunie la Ciugud, în zona de agrement de pe malul Râului Mureș. Etapa a reunit șase comunități rurale: Ciugud (localitate gazdă), Daia Română, Cricău, Cut, Roșia de Secaș și Vinerea (sat aparținător orașului Cugir).

Festivalul a continuat apoi în data de 19 iunie la Șona, etapă care a reunit alte șase comunități rurale: Șona, Valea Lungă, Stremț, Sâncel, Mihalț și Unirea.

În 3 iulie, cea de-a treia etapă a avut loc la Luncile Prigoanei și a reunit comunitățile rurale din Șugag, Vințu de Jos, Pianu, Săsciori, Săliștea și Cerul Băcăinți.

„Cultură pentru Cultură” este cel mai important proiect de cercetare, conservare, promovare și valorificare a patrimoniului cultural material și imaterial din Alba, fiind un proiect unic la nivel european. Festivalul este organizat de Consiliul Județean Alba prin Centrul de Cultură „Augustin Bena”, cu sprijinul primăriilor comunelor din județul Alba.

Poiana Călineasa, zonă pitorească din Apuseni

Poiana Călineasa este o zonă pitorească situată la altitudinea de 1300 de metri, în partea centrală a Munților Apuseni. Denumită și „reședința de vară a moților”, zona este folosită de crescătorii de animale în timpul verii.

Satul are aproape 100 de colibe de lemn, care sunt folosite de crescătorii de animale din luna mai până la începutul toamnei, în septembrie. Moții au ridicat aici chiar și o mică bisericuță, iar întreaga zonă pare o adevărată gură de Rai.

Dacă doriți să ajungeți la Poiana Călineasa, AICI locația zonei.

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax