Connect with us
Publicitate

ACTUALITATE

DUMINICĂ la Alba Iulia: Operele lui Enescu interpretate de Alexandru Tomescu cu vioara Stradivarius şi pianistul Eduard Kunz în Catedrala Romano-Catolică „Sfântul Mihail”

Publicat

alexandru tomescu, eduard kunz În perioada 3 mai – 15 iunie călătoria muzical – culturală îi poartă pe Alexanru Tomescu şi Eduard Kunz în Turneul internaţional Stradivarius „Enescu Experience 2015” în Republica Moldova, Franţa şi mai multe oraşe din ţară, printre care şi Alba Iulia.

Duminică, 24 mai la Catedrala Romano-Catolică Sfântul Mihail de la ora 19.30, Alexandru Tomescu va interpreta pe vioara Stradivarius Elder-Voicu, alături de pianistul rus Eduard Kunz, în premieră naţională, integrala operelor lui George Enescu pentru vioară şi pian.

Turneul Internațional Stradivarius, aflat la a opta ediţie, este dedicat memoriei marelui muzician român George Enescu, la 60 ani de la moartea artistului.

„Am aşteptat de mulți ani momentul în care să pot oferi publicului pe care-l iubesc atât de mult o integrală cu un program 100% românesc. Alegerile mele din turneele precedente – integralele Paganini, Ysaye, Bach sau Prokofiev – au fost paşi necesari pentru a construi interesul si deschiderea publicului pentru unul dintre cei mai mari compozitori ai sec XX – George Enescu. Limbajul său muzical este unic. Mai mult decât oriunde altundeva în lume, sunt sigur că muzica sa va face să vibreze la unison sufletele oamenilor. Fiindcă George Enescu a fost și va fi mereu român.

Dedicarea turneului Stradivarius de anul acesta strângerii de fonduri pentru restaurarea casei Enescu de la Mihăileni si edificării acolo a unui Centru Cultural Internaţional este o premieră – pentru prima dată cauza socială căreia îi este dedicată turneul are legătură directă cu muzica. Împreună cu Fundația Pro Patrimonio și cu sprijinul tuturor partenerilor care se vor alătura acestei cauze ne-am propus să oferim publicului nu doar o altă casă memorială, un alt muzeu, ci un obiect viu, care să aducă un plus de valoare pentru viaţa comunităţii – un centru cultural care să contribuie în mod activ la educarea tinerei generaţii, să descopere noile talente ale ţării şi să păstreze mereu vie amintirea lui George Enescu „, a declarat Alexandru Tomescu.

„Este al doilea turneu Stradivarius în care cânt împreună cu bunul meu prieten, violonistul Alexandru Tomescu. Acest program integral Enescu este fără îndoială una dintre cele mai mari provocări muzicale ale mele de până acum. Dincolo de dificultatea tehnică a partiturilor însă, am descoperit o muzică copleşitoare, plină de energie şi de substanţă, ce merge direct la suflet. Abia aştept să pot împărtăşi ascultătorilor tot ceea ce am descoperit împreună cu Alexandru în muzica lui Enescu!”, a spus pianistul Eduard Kunz.

PROGRAM TURNEU:

24 mai – Alba-Iulia Catedrala Romano-Catolică Sfântul Mihail din Cetatea Alba Carolina

26 mai – București „Sala Radio”

28 mai – Craiova „Filarmonica de Stat Oltenia”

29 mai – Braşov „Filarmonica de Stat Braşov”

30 mai Baia -Mare- Catedrala Catolică.

În acest an, Turneul Internațional Stradivarius – „ENESCU EXPERIENCE” este dedicat unei cauze sociale și de interes public – Restaurarea Casei Enescu de la Mihăileni- Botoșani și transformarea într-un centru cultural și muzical internațional.

Casa din Mihăileni a aparținut bunicilor după mama ai lui George Enescu, preotului Ioan Cosmovici si soției sale, Zenovia. Acolo, s-a născut, în 1839, mama compozitorului, Maria Cosmovici, devenită mai târziu Maria Enescu. Tot acolo, Maria Enescu a și murit, în martie 1909.

Alexandru Tomescu este artistul care a creat o revoluție în muzica clasică românească, dovedind că poate îmblânzi orice formă de muzică. A câştigat cele mai mari competiții muzicale ale lumii: de la Concursul „Paganini”sau „Marguerite Long-Jacques Thibaud”,la Concursul Internaţional de vioară „George Enescu”.

câştigat în 2013, pentru a doua oară, în urma unui concurs naţional organizat de Ministerul Culturii şi Patrimoniului Național, dreptul de a cânta pentru următorii 5 ani pe vioara Stradivarius Elder Voicu. Vioara Stradivarius Elder, folosită timp de patru decenii de maestrul Ion Voicu, este considerată a fi una dintre cele mai frumoase şi bine conservate viori Stradivarius din lume.

Cu o carieră fantastică în Europa şi în lume, succese în săli precum Théâtre des Champs Elysées-Paris, Carnegie Hall – New York sau Metropolitan Arts Centre- Tokio, Alexandru Tomescu a ales România, propunând publicului, an de an, în concerte live, fără pauză şi fără partitură – cele mai ample şi dificile integrale pentru vioară solo – Paganini, Ysaÿe, Bach .

Eduard Kunz -pianist inclus de prestigioasa publicaţie BBC Music Magazine în topul celor mai buni 10 pianişti ai viitorului.

A studiat la Şcoala Gnessin pentru copii supradotați din Moscova şi mai apoi la celebrul Conservator Național de Muzică „P. I. Ceaikovski” de la Moscova.

Eduard Kunza obţinut diploma de masterat cu distincţie şi medalie de aur pentru performanţele sale, la Royal Northern College of Music din Anglia. A obţinut nu mai puţin de 13 Premii I la importante competiţii internaționale. Legătura sa specială cu România a început prin câştigarea Premiului I la Concursul Internaţional „George Enescu”, în 2007.

Concertează regulat cu orchestre valoroase ale Europei şi ale lumii: BBC Symphony Orchestra, Royal Liverpool Philharmonic, Orchestra Philharmonia, Orchestra Naţională Rusă.

sursa: romania-muzical.ro,  foto: tvr2

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax