Connect with us
Publicitate

ACTUALITATE

DUMINICĂ: Orchestra de Cameră „Augustin Bena” prezintă concert la Casa de Cultură a Studenţilor din Alba Iulia. Dirijorul Remus Grama, invitat special

Publicat

Afis FEBRUARIE Din 28 februarie, se deschide stagiunea orchestrei de cameră a judeţului Alba, iar primul concertul de debut va avea loc duminică, de la ora 19.00, la Casa de Cultură a Studenţilor din Alba Iulia.  

Invitatul special pentru acest eveniment este dirijorul Remus Grama de la Filarmonica de Stat din Târgu Mureş, iar interpretările solistice la vioară şi violă sunt susţinute de concert-maestrul Dan Liviu Cernat de la Centrul de Cultură „Augustin Bena” Alba.

Orchestra de cameră Augustin Bena a luat fiinţă în anul 2013 şi a abordat un repertoriu variat astfel încât să răspundă tuturor gusturilor melomanilor din judeţul Alba. Pentru concertul de duminică iubitorii muzicii de cameră vor putea asculta „Elegie”, de P.I. Ceaikovski, „Concert pentru violă şi orchestră” de G.P. Teleman, „Romanţă pentru Fa Major” de L. van Beethoven şi renumita lucrare a lui J. Haydn, „Simfonia nr. 45 – Despărţirea”.

Lucrarea Despărțirea a fost compusă de Joseph Haydn pe vremea când trăia la curtea prinţului Nikolaus von Esterhazy unde în calitate de capelmasitru se ocupa de tot ceea ce însemna muzică şi concerte. Săptămânal Joseph Haydn compunea câte o lucrare muzicală şi de fiecare dată recompensa întârzia să apară motiv pentru care Haydn mai strecura câte o aluzie în urechea prinţului. Muzicienii erau tot mai solicitaţi, nemaiavând de foarte mult timp zile libere, iar salariile întârziau săptămână după săptămână. Haydn şi-a dat seama că un protest era o soluţie proastă şi de aceea a pus la cale un plan.

În ziua în care prinţul i-a cerut să compună o nouă simfonie, el a ales o tonalitate în Fa Diez Minor, cea mai potrivită pentru a exprima tristeţea şi nemulţumirea deşi Haydn nu a mai folosit niciodată în cele 104 simfonii această tonalitate. Lucrarea nu avea aparent nimic deosebit până la partea a IV-a când după un tempo rapid, muzica se linişteşte. Pe rând instrumentele tac iar instrumentiştii îşi părăsesc pupitrele rând pe rând, stingând fiecare la plecare lumânarea. La ultimele măsuri rămân în scenă doar doi violonişti iar vioara întâi încheie stins Simfonia nr. 45 în Fa Diez Minor. Lucrarea avea să fie numită „Despărţirea” şi potrivit unuia dintre biografii lui Haydn, prinţul Nikolaus ar fi oftat uşor murmurând „Dacă toţi pleacă ar fi bine să plecăm şi noi”, transmit organizatorii evenimentului.

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax