Connect with us
Publicitate

ACTUALITATE

DUMINICĂ: „Privește Cerul în Ziua Astronomiei 2018” la Obeliscul din Cetatea Alba Iulia

Publicat

noaptea astro
FOTO: Ștefan Pop Cot https://www.facebook.com/StefanPopCot

Începând cu anul 1973, într-o sâmbătă senină din luna aprilie sau luna mai, când Luna e în preajma fazei de Primul Pătrar, astronomii din lumea întreagă sărbătoresc „Ziua Astronomiei”. Anul acesta, evenimentul va fi marcat și la Alba Iulia în data de 22 aprilie, când cei care doresc vor putea observa stelele prin diferite instrumente astronomice ce vor fi amplasate în zona Obeliscului. 

„Bucură-te, alături de Balaur, de observațiile astronomice prilejuite de Ziua Astronomiei. Cerul este chiar deasupra ta, noi doar ți-l aducem mai aproape. Balaur va fi asistat și de alte instrumente astronomice. Pe lîngă Venus, care este „Luceafăr de seară”, în această perioadă, vei mai putea observa Luna, aflată la Primul Pătrar, galaxii, roiuri de stele, iar după ora 22.00 – planeta Jupiter. Observațiile sunt gratuite”, spun organizatorii.

Ziua Astronomiei e o zi de promovare a astronomiei în locuri publice, prin prezentări, observații astronomice din mijlocul parcurilor, demonstrații sau alte activități.

În România, ziua astronomiei a fost organizată pentru prima oară de Societatea Astronomică Română de Meteori, primele manifestări datând probabil din anul 2003.

În prezent, Ziua Internațională a Astronomiei este coordonată de Astronomy League din SUA.

Și pentru că Universul este prea grandios, din 2007 s-a decis că în fiecare an vor exista două Zile ale Astronomiei, una primăvara, alta toamna.

De obicei, săptămâna din care face parte Ziua Astronomiei se numește Săptămâna Astronomiei.

Foto: Ștefan Pop Cot

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax