Connect with us
Publicitate

EVENIMENT

DUMINICĂ: Procesiune la „Crucea Bucuriei” din fața Catedralei Încoronării din Alba Iulia. Semnificații spirituale și culturale

Publicat

La „Crucea Bucuriei” din fața Catedralei Încoronării din Alba Iulia va avea loc duminică, 9 mai, o slujbă specială cu rugăciuni alese. Crucea monumentală de marmură de pe explanada din fața ansamblului Catedralei arhiepiscopale a fost ridicată din dorința Înaltpreasfințitului Părinte Arhiepiscop Irineu.

Această cruce, cu profunde semnificații spirituale și culturale, se încadrează armonios în estetica acestui loc frumos, dominat de maiestuozitatea edificiilor ecleziale înconjurătoare și de Monumentul Marii Uniri, care este construit într-un stil cruciform.

În urma reamenajărilor urbanistice de pe latura de vest a Cetății Alba Carolina, din fața Catedralei Reîntregirii și a Încoronării, s-au produs unele transformări arhitecturale și adaptări peisagistice care au păgubit, din punct de vedere spiritual, spațiul încărcat de istorie și de energie etnică al Cetății Marii Uniri, spune părintele Oliviu Botoi, consilier cultural în cadrul Arhiepiscopiei Alba Iuliei.

Modelul noii cruci formate din două brațe care se intersectează perpendicular în centrul unui cerc perfect exprimă o bogăție de semnificații teologice. Imaginea Soarelui simbolizându-L pe Hristos, Logosul divin, este completată de semnificația cosmică a unirii cerului cu pământul și a înfrățirii întregii umanități prin Jertfa supremă a Mântuitorului nostru, Care oferă altă valoare timpului și spațiului acestei lumi. De asemenea, tâlcuită într-o cheie euharistică, formele stilizate ale crucii ne înfățișează imaginea Discului, prin simbolismul cercului central, și a Potirului, prin configurația brațelor. Aceste două sfinte vase liturgice sunt folosite în cadrul Dumnezeieștii Liturghii”, a explicat preotul Oliviu Botoi, consilier cultural în cadrul Arhiepiscopiei Alba Iuliei.

În data de 28 martie 2021, la împlinirea a 100 de ani de la punerea pietrei de temelie a Catedralei Încoronării, Părintele Arhiepiscop Irineu, înconjurat de un frumos sobor de preoți și diaconi, a oficiat slujba de sfințire a crucii din fața ansamblului arhiepiscopal și a rostit un cuvânt duhovnicesc despre semnificația și importanța ei spirituală.

La inițiativa Înaltpreasfințitului Părinte Arhiepiscop Irineu, printr-o decizie chiriarhală și printr-un act de instituire, s-a stabilit faptul că, în fiecare an, în prima duminică din luna mai, după Sfânta Liturghie celebrată în Catedrala eparhială, se va organiza o procesiune la „Crucea Bucuriei”, după cum a fost numită, în fața căreia se va săvârși o slujbă specială cu alese rugăciuni. În acest an dată fiind data Sfintelor Paști, procesiunea va fi organizată în a doua Duminică a lunii mai.

„Începutul lunii mai reprezintă o perioadă marcată de revenirea naturii la viață, un minunat prilej de a face rugăciuni pentru ferirea pământului și a florei de intemperii, de dăunători și de calamități naturale. Totodată, aceste rugăciuni, rostite de preoți în prezența credincioșilor, invocă mila și ajutorul lui Dumnezeu pentru menținerea unui climat prielnic holdelor, livezilor și vegetației, în general, și pentru creșterea și buna rodire a culturilor de orice fel, spre folosul și hrana oamenilor și animalelor. Prezența Sfintei Cruci, ca simbol al mântuirii noastre, precum și procesiunea religioasă care se va face aici ne zidesc sufletește și ne oferă putere în urcușul duhovnicesc. Participând la această slujbă bisericească, vom înțelege legătura strânsă dintre noi și întreaga creație, conștienți fiind că întregul univers stă sub grija protectoare a Dumnezeului nostru, unic și adevărat, și subzistă prin lucrarea comună a Persoanelor Preasfintei Treimi”, a mai transmis preotul Oliviu Botoi.

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax