Connect with us
Publicitate

EVENIMENT

DUMINICĂ: Procesiune la „Crucea Bucuriei” din fața Catedralei Încoronării din Alba Iulia. Semnificații spirituale și culturale


Publicat

La „Crucea Bucuriei” din fața Catedralei Încoronării din Alba Iulia va avea loc duminică, 9 mai, o slujbă specială cu rugăciuni alese. Crucea monumentală de marmură de pe explanada din fața ansamblului Catedralei arhiepiscopale a fost ridicată din dorința Înaltpreasfințitului Părinte Arhiepiscop Irineu.

Această cruce, cu profunde semnificații spirituale și culturale, se încadrează armonios în estetica acestui loc frumos, dominat de maiestuozitatea edificiilor ecleziale înconjurătoare și de Monumentul Marii Uniri, care este construit într-un stil cruciform.

În urma reamenajărilor urbanistice de pe latura de vest a Cetății Alba Carolina, din fața Catedralei Reîntregirii și a Încoronării, s-au produs unele transformări arhitecturale și adaptări peisagistice care au păgubit, din punct de vedere spiritual, spațiul încărcat de istorie și de energie etnică al Cetății Marii Uniri, spune părintele Oliviu Botoi, consilier cultural în cadrul Arhiepiscopiei Alba Iuliei.

Modelul noii cruci formate din două brațe care se intersectează perpendicular în centrul unui cerc perfect exprimă o bogăție de semnificații teologice. Imaginea Soarelui simbolizându-L pe Hristos, Logosul divin, este completată de semnificația cosmică a unirii cerului cu pământul și a înfrățirii întregii umanități prin Jertfa supremă a Mântuitorului nostru, Care oferă altă valoare timpului și spațiului acestei lumi. De asemenea, tâlcuită într-o cheie euharistică, formele stilizate ale crucii ne înfățișează imaginea Discului, prin simbolismul cercului central, și a Potirului, prin configurația brațelor. Aceste două sfinte vase liturgice sunt folosite în cadrul Dumnezeieștii Liturghii”, a explicat preotul Oliviu Botoi, consilier cultural în cadrul Arhiepiscopiei Alba Iuliei.

În data de 28 martie 2021, la împlinirea a 100 de ani de la punerea pietrei de temelie a Catedralei Încoronării, Părintele Arhiepiscop Irineu, înconjurat de un frumos sobor de preoți și diaconi, a oficiat slujba de sfințire a crucii din fața ansamblului arhiepiscopal și a rostit un cuvânt duhovnicesc despre semnificația și importanța ei spirituală.

La inițiativa Înaltpreasfințitului Părinte Arhiepiscop Irineu, printr-o decizie chiriarhală și printr-un act de instituire, s-a stabilit faptul că, în fiecare an, în prima duminică din luna mai, după Sfânta Liturghie celebrată în Catedrala eparhială, se va organiza o procesiune la „Crucea Bucuriei”, după cum a fost numită, în fața căreia se va săvârși o slujbă specială cu alese rugăciuni. În acest an dată fiind data Sfintelor Paști, procesiunea va fi organizată în a doua Duminică a lunii mai.

„Începutul lunii mai reprezintă o perioadă marcată de revenirea naturii la viață, un minunat prilej de a face rugăciuni pentru ferirea pământului și a florei de intemperii, de dăunători și de calamități naturale. Totodată, aceste rugăciuni, rostite de preoți în prezența credincioșilor, invocă mila și ajutorul lui Dumnezeu pentru menținerea unui climat prielnic holdelor, livezilor și vegetației, în general, și pentru creșterea și buna rodire a culturilor de orice fel, spre folosul și hrana oamenilor și animalelor. Prezența Sfintei Cruci, ca simbol al mântuirii noastre, precum și procesiunea religioasă care se va face aici ne zidesc sufletește și ne oferă putere în urcușul duhovnicesc. Participând la această slujbă bisericească, vom înțelege legătura strânsă dintre noi și întreaga creație, conștienți fiind că întregul univers stă sub grija protectoare a Dumnezeului nostru, unic și adevărat, și subzistă prin lucrarea comună a Persoanelor Preasfintei Treimi”, a mai transmis preotul Oliviu Botoi.Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


Publicitate

EVENIMENT

Maratonul vaccinării în Alba: Câte persoane s-au imunizat vineri. VEZI unde te poți vaccina cu serul Pfizer anti COVID-19

Publicat

Aproape 600 de persoane din Alba Iulia, Sebeș, Teiuș și Ciugud s-au vaccinat vineri, 14 mai în cadrul maratoanelor de imunizare anti COVID-19. 

Cei 583 de cetățeni au primit prima doza de vaccin Pfizer.

Potrivit datelor transmise de DSP Alba, 217  persoane s-au vaccinat la punctul drive-thru organizat în parcarea Stadionului Cetate din Alba Iulia.

La Alba Iulia, vaccinarea se face de către echipe mobile de voluntari, medici și asistenți de la Spitalul Județean de Urgență Alba și Direcția de Sănătate Publică.

Programul centrului drive-thru de la Alba Iulia este: sâmbătă (15 mai) și duminică (16 mai), între orele 8.00 și 20.00

De asemenea 216 au fost vaccinate la maratonul organizat la Sebeș și 102 la maratonul organizat la Teiuș.

CITEȘTE ȘI: LIVE: S-a deschis centrul de vaccinare Drive-Thru din Alba Iulia. Precizările directorului DSP Alba și ale autorităților locale

La acestea se adaugă 48 de persoane vaccinate la acțiunea derulată de Primăria Ciugud – Vaccinarea la poarta ta.

La Sebeș cei care doresc se pot vaccina la Centrul de Zi pentru Persoane Adulte cu Dizabilități, cu sediul în Sebeș, bulevardul Lucian Blaga, numărul 45.

Program maraton de vaccinare: sâmbătă (15 mai), duminică (16 mai), orele 8.00-20.00 , tipul vaccinului este Pfizer.

Vaccinare la Blaj 

Locație: Centru mobil vaccinare – pe platoul din fața Centrului Cultural „Iacob Mureșianu”, Bulevardul Republicii, nr. 36

Program maraton de vaccinare: duminică, 16 mai, orele 8.00-20.00

Tip vaccin: Pfizer

Acte necesare: buletin/carte de identitate; adeverința de vaccinare cu serul Pfizer – dacă se face vaccinarea cu a doua doză

CITEȘTE ȘI: DOCUMENT: LISTA COMPLETĂ a măsurilor care intră în vigoare din 15 mai și planurile de relaxare a restricțiilor până în august

Alte detalii: se pot prezenta la vaccinare toate persoanele care au împlinit vârsta de 16 ani, fără programare; minorii care au împlinit vârsta de 16 ani se pot prezenta la vaccinare doar însoțiți de un părinte sau de reprezentantul legal; pentru persoanele vârstnice și fără posibilitate de deplasare la vaccinare, domiciliate în Blaj, Tiur, Mănărade, Spătac și Petrisat, Primăria Municipiului Blaj va asigura transportul la maratonul de vaccinare de duminică – acestea se pot înscrie la Serviciul de Asistență Comunitară Blaj, la numărul de telefon 0756.089.215.

În Cugir

Locație: centre mobile de vaccinare în corturi amenajate în aer liber

– în fața Catedralei din Cugir, sâmbătă, 15 mai, între orele 8.00-13.00

– în parcarea de lângă Piața 1 Mai din Cugir, duminică, 16 mai, orele 8.00-13.00

Tip vaccin: Pfizer

Acte necesare: buletin/carte de identitate

Alte detalii: persoanele cu vârsta peste 16 ani se vor putea vaccina fără programare; cetăţenii cu afecţiuni cronice sunt sfătuiţi să aibă asupra lor documentele medicale care atestă bolile de care suferă şi tratamentul pe care-l urmează.

După ora 13.00, activitatea Centrului de vaccinare din Cugir va trece la modalitatea extinsă, cu prezenţa direct fără programare, până la finalul programului de funcționare.

CITEȘTE ȘI: PROGRAM Maraton de vaccinare în Alba, în weekend: UNDE și când te poți vaccina fără programare, doar cu buletinul

 

Citeste mai mult
Publicitate

EVENIMENT

Talciocul din Alba Iulia se redeschide duminică. Masca va fi OBLIGATORIE în interioriul târgului pentru vânzători și clienți

Publicat

Talciocul sau piața de vechituri din Alba Iulia se va redeschide duminică, 16 mai,  după luni bune în care comercianții  și căutătorii de chilipiruri nu au avut acces la această locație.

Însă, potrivit potrivit primarului Gabriel Pleșa, masca de protecție va fi obligatorie în interioriul târgului de vechituri. Polițiștii locali din Alba Iulia vor fi prezenți în la intrarea în talcioc pentru a verifica daca clienții și vânzătorii poartă masca de protecție. 

Mai mult de atât, cei care nu vor avea mască la ei vor primi din partea polițiștilor câte o mască de protecție.

CITEȘTE ȘI: DOCUMENT: LISTA COMPLETĂ a măsurilor care intră în vigoare din 15 mai și planurile de relaxare a restricțiilor până în august

De asemenea în zona târgului vor exista voluntari care vor împărți pliante pentru a-i îndemna pe cetățeni să meargă la centrul de vaccinare drive-thru din apropierea târgului.

Programul centrului drive-thru de la Alba Iulia este: sâmbătă (15 mai) și duminică (16 mai), între orele 8.00 și 20.00.

CITEȘTE ȘI: LIVE: S-a deschis centrul de vaccinare Drive-Thru din Alba Iulia. Precizările directorului DSP Alba și ale autorităților locale

 

Citeste mai mult
Publicitate

ACTUALITATE

15 mai – Ziua internaţională a familiilor: Cum este sărbătorită familia la nivel internațional și care este tema anului 2021

Publicat

La data de 15 mai, anual, este sărbătorită Ziua internaţională a familiilor cu scopul de a marca importanţa pe care comunitatea internaţională o acordă familiilor, fiind în acelaşi timp o oportunitate pentru a atrage atenţia asupra problemelor cu care se confruntă acestea la nivel mondial.

Aflată la a 26-a aniversare, Ziua internaţională a familiilor a fost instituită pentru a promova conştientizarea problemelor de legate de familie, a proceselor sociale, economice şi demografice care afectează familiile. Activităţile specifice acestei zile sunt reprezentate, de obicei, de conferinţe, seminarii, programe radio şi TV, articole de presă şi programe culturale, conform site-ului Organizaţiei Naţiunilor Unite, scrie agenția agerpres.ro.

Tema din acest an a Zilei internaţionale a familiilor se referă la „Familii şi noi tehnologii”. Urmărind tema celei de-a 59-a sesiuni a Comisiei pentru dezvoltare socială – „Tranziţie socială corectă către dezvoltare durabilă: rolul tehnologiilor digitale în dezvoltarea socială şi bunăstarea tuturor”, respectarea Zilei Internaţionale a Familiei în 2021 se concentrează pe impactul noilor tehnologii asupra bunăstării familiilor. Megatendinţele, inclusiv noile tehnologii, schimbările demografice, urbanizarea rapidă şi tendinţele privind migraţia, precum şi schimbările climatice, au modelat în mod dramatic lumea noastră, arată sursa citată.

Pandemia COVID-19 prelungită a demonstrat importanţa tehnologiilor digitale pentru muncă, educaţie şi comunicare. Pandemia a accelerat schimbările tehnologice care erau deja în desfăşurare atât în societate, cât şi la locul de muncă, inclusiv utilizarea extinsă a platformelor digitale şi inovaţiile tehnologice conexe, cum ar fi „cloud computing” şi utilizarea Big Data şi a algoritmilor.

În pregătirea celei de-a 30-a aniversări a Anului Internaţional al Familiei din 2024, Organizaţia Naţiunilor Unite îşi propune să conştientizeze megatendinţele menţionate mai sus şi politicile adaptate orientate spre familie, pentru a aborda efectele acestora.

Familiile din întreaga lume se schimbă, multe devenind mai mici, pe măsură ce numărul gospodăriilor monoparentale creşte, potrivit. În prezent, 65% dintre familii sunt alcătuite fie din cupluri care trăiesc împreună cu copii de orice vârstă, fie din cupluri în care trăiesc copii şi membri ai familiei extinse, cum ar fi bunicii. Numărul în scădere al familiilor extinse şi numărul tot mai mare de familii monoparentale pun în centrul atenţiei problema protecţiei sociale.

În anii ’80, ONU a început să îşi îndrepte atenţia către problemele familiilor. În 1983, pe baza recomandărilor Consiliului Economic şi Social, Comisia pentru Dezvoltare Socială a publicat rezoluţia „Rolul familiei în procesul de dezvoltare” (1983/23), în care îi cerea Secretarului General al ONU să îmbunătăţească procesul de conştientizare a problemelor şi nevoilor familiilor în rândul publicului şi al factorilor de decizie, precum şi metode eficiente pentru a veni în întâmpinarea acestor probleme şi nevoi. De asemenea, la cea de-a 43-a sesiune, i s-a solicitat Secretarului General să înainteze Adunării Generale ONU un raport bazat pe comentariile şi propunerile statelor membre cu privire la proclamarea unui an al familiei şi a altor mijloace pentru a îmbunătăţi poziţia şi bunăstarea familiilor, dar şi pentru a intensifica eforturile de cooperare internaţională ca parte a iniţiativei globale de avansare a progresului şi a dezvoltării sociale.

După ce prin Rezoluţia 44/82 din 9 decembrie 1989, ONU a proclamat 1989 drept Anul internaţional al familiilor, prin Rezoluţia 47/237, la 20 septembrie 1993, a fost instituită şi Ziua internaţională a familiilor, fiind considerată o oportunitate pentru a creşte gradul de conştientizare a problemelor de familie şi a proceselor sociale, economice şi demografice care afectează familiile.

Anul 1994 a fost declarat An Internaţional al Familiilor, iar din 1995 această zi este sărbătorită în mai multe ţări de pe glob.

La 25 septembrie 2015, 193 de state membre ale ONU au adoptat în unanimitate Obiectivele pentru Dezvoltare Durabilă, un set de 17 obiective care au ca scop eliminarea sărăciei, a discriminării, a abuzurilor şi a deceselor care pot fi prevenite, precum şi eliminarea distrugerii mediului înconjurător. Familiile, politicile publice şi programele orientate spre familie sunt vitale pentru îndeplinirea acestor obiective, mai notează site-ul oficial al ONU.

sursă: agerpres.ro

Citeste mai mult
Publicitate

EVENIMENT

ANAT: Cetăţenii nevaccinaţi care vin din ţările aflate pe lista galbenă nu ar mai trebui să stea în carantină dacă se testează

Publicat

Cetăţenii nevaccinaţi care vin din ţările aflate pe lista galbenă nu ar mai trebui să stea în carantină dacă se testează la intrarea în ţară, a afirmat, vineri, Alin Burcea, vicepreşedintele Asociaţiei Naţionale a Agenţiilor de Turism din România (ANAT), într-o conferinţă de presă.

„Ca urmare a campaniei eficiente de vaccinare, România are astăzi un indice epidemiologic extrem de mic, 99. Astfel că aproape toate ţările unde merg acum românii sunt pe lista galbenă, iar cei care se întorc trebuie să stea 10 sau 14 zile în carantină.

Citește și LISTA ACTUALIZATĂ a țărilor cu risc epidemiologic. Noi criterii. CONDIȚII pentru cei care vin din zonele roșie, galbenă, verde

Noi cerem să existe un indice fix, 400 sau 500, sub care cei care nu sunt vaccinaţi şi vin din aceste ţări să nu mai stea în carantină”, a precizat Burcea.

În plus, pentru cei care vin din ţări cu indice mare, soluţia ar fi testarea la intrarea în ţară, astfel încât oamenii să nu mai stea în carantină.

„De asemenea, pentru cei care vin din ţări cu indice mare, 700-800, am propus prim-ministrului şi domnului Arafat să se facă centre de testare în aeroport şi, decât să stea toată lumea în carantină, se testează şi vor sta în carantină doar cei care sunt pozitivi. Astăzi, aceste teste au rate 3-4%. De ce să stea 200 de oameni, spre exemplu, în carantină, când pot sta 6?”, a susţinut reprezentantul ANAT.

„Sunt două propuneri simple şi concrete şi aşteptăm răspuns”, a continuat el.

Burcea şi-a exprimat speranţa că acest lucru se va clarifica într-o săptămână.

„Să nu uităm că această carantină este un concediu medical care se plăteşte de către stat. De ce să plătească statul pentru turiştii care nu sunt infectaţi?”, a precizat vicepreşedintele Asociaţiei.

El a mai spus că jumătate dintre ţările UE au renunţat cu totul la lista galbenă şi la carantină.

sursă: Agerpres

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate

Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate