Connect with us
Publicitate

EVENIMENT

DUMINICĂ: Procesiune la „Crucea Bucuriei” din fața Catedralei Încoronării din Alba Iulia. Semnificații spirituale și culturale

Publicat

La „Crucea Bucuriei” din fața Catedralei Încoronării din Alba Iulia va avea loc duminică, 9 mai, o slujbă specială cu rugăciuni alese. Crucea monumentală de marmură de pe explanada din fața ansamblului Catedralei arhiepiscopale a fost ridicată din dorința Înaltpreasfințitului Părinte Arhiepiscop Irineu.

Această cruce, cu profunde semnificații spirituale și culturale, se încadrează armonios în estetica acestui loc frumos, dominat de maiestuozitatea edificiilor ecleziale înconjurătoare și de Monumentul Marii Uniri, care este construit într-un stil cruciform.

În urma reamenajărilor urbanistice de pe latura de vest a Cetății Alba Carolina, din fața Catedralei Reîntregirii și a Încoronării, s-au produs unele transformări arhitecturale și adaptări peisagistice care au păgubit, din punct de vedere spiritual, spațiul încărcat de istorie și de energie etnică al Cetății Marii Uniri, spune părintele Oliviu Botoi, consilier cultural în cadrul Arhiepiscopiei Alba Iuliei.

Modelul noii cruci formate din două brațe care se intersectează perpendicular în centrul unui cerc perfect exprimă o bogăție de semnificații teologice. Imaginea Soarelui simbolizându-L pe Hristos, Logosul divin, este completată de semnificația cosmică a unirii cerului cu pământul și a înfrățirii întregii umanități prin Jertfa supremă a Mântuitorului nostru, Care oferă altă valoare timpului și spațiului acestei lumi. De asemenea, tâlcuită într-o cheie euharistică, formele stilizate ale crucii ne înfățișează imaginea Discului, prin simbolismul cercului central, și a Potirului, prin configurația brațelor. Aceste două sfinte vase liturgice sunt folosite în cadrul Dumnezeieștii Liturghii”, a explicat preotul Oliviu Botoi, consilier cultural în cadrul Arhiepiscopiei Alba Iuliei.

În data de 28 martie 2021, la împlinirea a 100 de ani de la punerea pietrei de temelie a Catedralei Încoronării, Părintele Arhiepiscop Irineu, înconjurat de un frumos sobor de preoți și diaconi, a oficiat slujba de sfințire a crucii din fața ansamblului arhiepiscopal și a rostit un cuvânt duhovnicesc despre semnificația și importanța ei spirituală.

La inițiativa Înaltpreasfințitului Părinte Arhiepiscop Irineu, printr-o decizie chiriarhală și printr-un act de instituire, s-a stabilit faptul că, în fiecare an, în prima duminică din luna mai, după Sfânta Liturghie celebrată în Catedrala eparhială, se va organiza o procesiune la „Crucea Bucuriei”, după cum a fost numită, în fața căreia se va săvârși o slujbă specială cu alese rugăciuni. În acest an dată fiind data Sfintelor Paști, procesiunea va fi organizată în a doua Duminică a lunii mai.

„Începutul lunii mai reprezintă o perioadă marcată de revenirea naturii la viață, un minunat prilej de a face rugăciuni pentru ferirea pământului și a florei de intemperii, de dăunători și de calamități naturale. Totodată, aceste rugăciuni, rostite de preoți în prezența credincioșilor, invocă mila și ajutorul lui Dumnezeu pentru menținerea unui climat prielnic holdelor, livezilor și vegetației, în general, și pentru creșterea și buna rodire a culturilor de orice fel, spre folosul și hrana oamenilor și animalelor. Prezența Sfintei Cruci, ca simbol al mântuirii noastre, precum și procesiunea religioasă care se va face aici ne zidesc sufletește și ne oferă putere în urcușul duhovnicesc. Participând la această slujbă bisericească, vom înțelege legătura strânsă dintre noi și întreaga creație, conștienți fiind că întregul univers stă sub grija protectoare a Dumnezeului nostru, unic și adevărat, și subzistă prin lucrarea comună a Persoanelor Preasfintei Treimi”, a mai transmis preotul Oliviu Botoi.Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată.


Publicitate

EDUCAȚIE

FOTO: BAC 2022 cu rezultate de excepție la Colegiul Național Militar ”Mihai Viteazul” din Alba Iulia. Ce note au obținut elevii

Publicat

Colegiul Național Militar ”Mihai Viteazul” din Alba Iulia prezintă rezultatele obținute la Bacalaureat și clasele de absolvenți 2022. Într-un mesaj pe Facebook, reprezentanții instituției de învățământ felicită elevii care au trecut cu brio examenele și se pregătesc pentru un nou pas în cariera militară.

Absolvenții Promoției 2022 – „Încoronarea de la Alba Iulia – 100” au încheiat astăzi o etapă importantă și în același timp frumoasă din viața lor, Colegiul Militar, pregătindu-se să își ia zborul spre noi orizonturi, cu noi aventuri și împliniri.

Ei încheie cei patru ani de liceu cu o poveste despre succes și o lecție de viață, motivați de rezultatele de excepţie ale promoțiilor anterioare.

Clasa A XII-A

”Promovarea examenului de Bacalaureat nu confirmă doar absolvirea liceului ci reprezintă și o piesă importantă din „puzzle-ul” realizării personale.

Cifrele Examenului de Bacalaureat din acest an ne bucură și ne obligă în același timp să continuăm pe același drum al performanței” transmit reprezentanții Colegiului Militar din Alba Iulia.

Clasa XII- B

Toți cei 112 absolvenți au promovat examenul de Bacalaureat, colegiul militar albaiulian având o rată de promovare de 100%, iar mai bine de jumătate dintre absolvenți, 61 de absolvenți, în procent de 54,46%, au obținut medii peste 9,00.

Clasa XII-a C

Au fost obținute 21 de note de 10 la disciplinele: fizică – 9, matematică – 6 note de 10, limba și literatura română – 3 note de 10, informatică – 1 notă de 10 și biologie – 1 notă de 10, iar cea mai mare medie este 9,83, obținută de absolventa Anamaria Șteopoae.

Clasa a XII- a D

”Felicitări, dragi absolvenți, știm că aceste rezultate nu au venit ușor, în spatele lor aflându-se multe ore de studiu și efort susținut.

Clasa a XII- a E

Ele sunt o confirmare a muncii de-a lungul celor patru ani, dar și a implicării și devotamentului cadrelor didactice și a susținerii părinților”, au mai transmis reprezentanții Colegiului Militar.

sursa: Facebook Colegiul Național Militar ”Mihai Viteazul”, sursa foto: Laurențiu Turoi
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Alba24 și pe Google News

Citeste mai mult
Publicitate

ECONOMIE

Crește numărul localităților din Alba în care apa potabilă este restricționată. Un nou anunț de la APA CTTA

Publicat

APA CTTA Alba a transmis vineri dupa amiaza o situație actualizată a localităților din județ unde apa potabilă este restricționată și furnizată după un anumit program.

Astfel, ca urmare a consumului foarte ridicat de apă potabilă specific acestei perioade, rezervele din bazinele de înmagazinare sunt la nivelul critic, situație în care nu se mai poate asigura furnizarea continuă a serviciului de alimentare cu apa potabilă.

Localitățile în care apa este furnizată cu restricții

În această situatie de criză, furnizorul de apă anunță că va furniza apa programat, după cum urmează:

  • comuna Lopadea Nouă, comuna Fărău, comuna Hopârta – zilnic, în intervalele orare 6:00-9:00 si 19:00-22:00;
  • comuna Cricău, comuna Berghin, comuna Ohaba – zilnic, în intervalele orare 6:00-9:00 si 19:00-22:00,
  • comuna Ighiu dacă situația o cere;
  • localitațile Unirea, Razboieni si cele din apropierea orașului Ocna Mureș (Cisteiu de Mureș, Micoslaca, Uioara de Sus, Farau, Uioara de Jos, Noșlac, Captalan) – zilnic, în intervalele orare 6:00-9:00 si 19:00-22:00;
  • comuna Mihalt, comuna Bucerdea Granoasa, zilnic, in intervalele orare 6:00-9:00 si 19:00-22:00.

În comuna Cergău (satele Cergău Mare, Cergău Mic și Lupu) nu pot fi alimentate cu apa potabilă în a doua parte a zilei locuințele aflate în zonele mai înalte.

În comuna Roșia de Secas (satele Roșia de Secaș și Tău) nu pot fi alimentate cu apă potabilă în a doua parte a zilei locuințele aflate în zonele mai înalte, iar în satul Ungurei se sistează furnizarea de apa potabilă (lipsa debit).

Și comuna Rosia de Secaș se supune programului dacă situația o cere.

”Aceasta situație s-a creat din cauza utilizării apei potabile în scopuri agricole și,  prin urmare facem apel, încă o dată, și pe aceasta cale, la abonații S.C. APA C.T.T.A. S.A. Alba să folosească apa doar în scopuri menajere.

În caz contrar, există posibilitatea ca programul de mai sus să fie necesar mai mult timp.

Vă informăm că , în cazul în care, ulterior acestui anunț, se constată lipsa de debit și in alte localități din afara celor de mai sus, S.C. APA C.T.T.A. S.A. Alba va anunța acest fapt” se arată în comunicatul transmis de furnizorul de apă.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Alba24 și pe Google News

Citeste mai mult
Publicitate

EVENIMENT

Bazinul Olimpic din Alba Iulia, ÎNCHIS în perioada 4-15 iulie. Va găzdui cantonamentul lotului național de polo – seniori

Publicat

Bazinul Olimpic Alba Iulia va fi închis pentru agrement și inițiere înot în perioada 4 – 15 iulie, între orele 10:00 – 12:00 și 19:00 – 21:00, deoarece găzduiește cantonamentul lotului național de polo – seniori.

De asemenea, în prima și a treia zi de luni din lună – respectiv 4 și 18 iulie – bazinul va fi deschis pentru public începând cu ora 14:30, deoarece în prima parte a zilei se face igienizare.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Alba24 și pe Google News

Citeste mai mult
Publicitate

ECONOMIE

Produs cu risc de electrocutare retras din Kaufland. Clienții care l-au cumpărat sunt rugați să îl returneze

Publicat

supermarket, cumparaturi

Kaufland retrage voluntar, din motive ce țin de protejarea consumatorilor, produsul un produs de distrugere a insectelor, la care a fost identificat o defecțiune de fabricație care poate produce electrocutarea.

Produsul se numește My Project Insectocutor Distrugere Insecte GTIN: 4063367290183, anunță lanțul comercial. Retragerea este valabilă pentru toate loturile.

Articolul menționat a fost comercializat în magazinele Kaufland începând cu luna aprilie 2022. Din cauza unui defect de fabricație, riscul de electrocutare în cazul acestui produs nu poate fi complet exclus.

Clienții care au achiziționat produsul sunt rugați să acorde atenție informării, să nu mai utilizeze produsul și să-l deconecteze de la rețeaua electrică. Ei se pot prezenta în orice magazin Kaufland pentru a-l returna și vor primi contravaloarea sa, fără a mai fi necesară prezentarea bonului fiscal.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Alba24 și pe Google News

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate

Statistici T5

Parteneri Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax