Connect with us
Publicitate

ACTUALITATE

După 19 ianuarie 2013, doar bicicletele mai pot fi conduse fără permis. Cei care circulă pe mopede fără examen la categoria AM riscă dosar penal

Publicat

După 19 ianuarie 2013, doar bicicletele mai pot fi conduse de persoanele fără permis. Aceasta ar fi concluzia, în condiţiile în care, de anul viitor, de la data menţionată, va fi necesar permis de conducere şi pentru circulaţia cu mopede sau tricicluri cu motor.

În cazul în care nu deţin permis de conducere, obţinut în urma examenului la categoria AM, conducătorii mopedelor şi triciclurilor cu motor se pot alege cu dosar penal, după cum a pecizat şeful Direcţiei Rutiere, Lucian Diniţă.

Acesta susţine că este vorba despre o directivă a Uniunii Europene, a cărei aplicare nu mai poate fi amânată. Potrivit lui Diniţă, în ţară sunt înregistrate aproximativ 200.000 de mopede.

Precizăm că, deocamdată, mopedele şi triciclurile cu motor pot fi conduse pe baza unor atestate eliberate de şcolile de şoferi.

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

32 Comentarii

32 Comentarii

  1. Andrei

    miercuri, 12.09.2012 at 21:52

    Ce porcarie. Ar trebui echivalat atestatul cu AM, sau macar data o lege ca AM sa fie subcategorie a permisului de tip B in ideea ca, daca esti detinator de categ. B sa poti conduce mopede. E absurd, spre exemplu in Italia se poate conduce scuter de pana in 125cc cu B-ul. Daca detii moped de x ani in care l-ai condus, din 19 ianuarie, prin introducerea acestei legi se subintelege ca nu mai esti capabil de a-l conduce? Orice permis e obtinut si implica prin obtinerea sa, deci are si scopul de a dovedi ca eventualul posesor e CAPABIL si privilegiat sa exercite o anumita actiune(i.e. permis de conducere categ. B implica ca esti capabil, familiarizat si apt pentru a conduce si evident ai si acest privilegiu), odata ce acesta a fost dobandit (printr-o dovada eliberata de orice scoala auto) nu ar trebui retras. Ar trebui echivalate toate hartiile eliberate pana in prezent sau ca aceasta sa se aplice celor ce nu au obtinut acest tip de document pana la aplicarea legii. In alta ordine de idei, e ca si cum un posesor de permis tip „Tr” (tractor) nu ar mai putea conduce tractoare pentru ca acestea au fost incluse automat in categoria B. O PORCARIE.

    • Cristi V

      joi, 13.09.2012 at 07:17

      Banuiesc ca ti-e frica sa dai din nou!
      Daca ai fi capabil sa conduci dovedeste-o fara frica!
      Nu cred ca atestatele alea sunt pe bune. Am auzit de scoli de soferi care iti dau asa ceva daca mergi cu o hartie de 200ron in mana.

      Bafta!

      • Andrei

        joi, 13.09.2012 at 12:30

        Deloc, si B-ul mi l-am luat acum 2 ani cu 25/26. Dar de ce sa mai scot bani din buzunar? Cum spune Alex mai jos, in termeni de argou, asa pe romaneste, e vrajala. Conduc scutere de 5 ani de zile si n-am fost implicat intr-un accident, conduc preventiv, bine etc. Si inca ceva, daca „patesti” ceva pe moped, punctele se adauga la toate categoriile (i.e. B).
        Pana acum imi permiteam sa beau o bere si sa merg pe scuter (cum, de altfel este permis in multe tari o limita, o toleranta chiar si pentru autovehicule). Daca in 2013 gust o bere de sete, ma urc pe moped si inaintez spre casa cu 45km/h risc sa-mi fie suspendat dreptul de a conduce orice vehicul si autovehicul timp de 90 de zile, misto nu?!

      • marin

        vineri, 04.01.2013 at 17:49

        Dar permisele luate la Pitesti, o parte, erau pe bune !? Ca au fost luate pe bune sau nu, problema este: de ce mai trebuie sa mai platesc inca o data aceeasi scoala care mi-a dat, pe bani, atestatul ? Trebuia ca pe baza acelui atestat, sa fiu primit la sala si apoi la poligon. Daca mai fac inca o data scoala, pentru legislatie, eu care conduc mopedul de 5 ani, fara nici un incident rutier, in poligon ce ma pune sa fac. Poligon ar trebui pentru tine, cu B-ul, ca nu stii sa parchezi lateral ! In localitate, eu merg cu 50 cat mai pe dreapta si tu ma depasesti. Tu stii legislatie rutiera, dar o respecti !?
        Nu te mai bucura ca fata mare la maritat, ca scapi de scuteristi, pustii acestia sunt mai isteti ca tine si vor lua examenul, asa cum au luat si atestatele, unii pe bune altii nu, sa te vad atunci cand nu-i dai prioritate cum ramai tu fara B. Bafta tie.

    • luptatorul

      luni, 07.01.2013 at 20:55

      daca ai permis indiferent ce grad ai dreptul sa conduci mopede iar cei ce au facut legislatie rutiera sa se prezinte cu certificatul si cred ca il va inlocui cu permis

    • Muresan

      sâmbătă, 19.01.2013 at 05:28

      Ai dreptate!

    • Alex

      luni, 21.01.2013 at 05:14

      Poti conduce moped cu permis de categ. B. Mai documenteaza-te

  2. Alex

    joi, 13.09.2012 at 10:06

    Dnul Dinita se pare ca interpetreaza legile si „directivele” europene dupa bunul plac.
    Uniunea Europeana lasa la latitudinea fiecarei tari sa decida (in cazul scuterelor si motocicletelor) daca conducatorii au sau nu nevoie de un permis special.
    Toata aceasta treaba are un singur scop: introducerea de bani suplimentari la buget.
    Chestia cu „am luat aceasta masura pentru a diminua numarul de accidente” e, pe romaneste, vrajeala. A se vedea numarul de accidente auto si numarul de morti rezultat, comparativ cu numarul de accidente al celor care merg pe 2 roti.
    Politia ar trebui in primul rand sa se asigure ca legislatia rutiera in viguare este respectata – vad zilnic scuteristi fara casca, cu maxiscutere inregistrate „pe primarie” etc, etc. Cadrul legislativ este ok, doar ca trebuie si aplicat.

  3. cucu

    joi, 13.09.2012 at 11:35

    f. bine poate acum invatati ca trebuie sa circulati cu ele pe marginea carosabilului si nu pe mijloc

  4. cristy

    duminică, 21.10.2012 at 15:10

    Asa si eu care am atestat ce mai fac cu el??? Am dat bani pe el degeaba???
    Macar sa nise returneze bani inapot fitai dracu de hoti.

  5. silviu

    luni, 19.11.2012 at 19:03

    decand cu sala este naspa mai repede era poligonul daca iesim in strada cu poti sa ne lase sa dam poligon

  6. silviu

    luni, 19.11.2012 at 19:10

    mai repede face legea sa numai dam sala decat traseu ca asa este bine

    • Vai de tine

      vineri, 21.12.2012 at 09:10

      Mai bine nu, sa ramana legea asa. Macar nu dau de ***** ca tine pe strada. Mai pune mana pe o carte ca plange Limba Romana analfabetule!

  7. Daniela

    joi, 27.12.2012 at 21:48

    Poti conduce scuterul daca ai minim permis categoria AM. Deci :poti conduce scuterul de 49 cm daca ai permis categoria B

  8. ilie

    sâmbătă, 29.12.2012 at 09:13

    pot conduce tractoru cu cat b dupa noul decret din 2013?

  9. popescu

    miercuri, 02.01.2013 at 20:33

    as dori sa stiu daca,
    eu care am dosarul pregatit pt. examen teorie cat.A din decembrie 2012, dar nu mi-au facut programarea pt teorie, din cauza vremii (desi nu inteleg ce are vremea cu sala in care dai examenul), mi-au zis sa trec in ianuarie pt . programare, dupa aceea in februarie…. eu v-a trebui sa dau si proba traseu, nu doar poligon? si cu ce fel de motor, putere mai mare?
    era foarte simplu sa programeze .pt. examenul din 2013 cel mai apropiat, iar dupa vremea favorabila (desi nu este zapada in aceasta zona), sa se dea examen poligon…
    astept raspuns cat mai curand, multumesc

  10. Las-o bre ca merege asea

    joi, 03.01.2013 at 00:39

    In primul rand se Mai scot niste bani de la noi (acte, scoala,permis, taxa, Poza, etc), SI un timbru care il Cauti 2 zile de 0,50 bani, apoi incepi ca orice conducator auto sa platesti ASIGURARE, spaga, etc, si uite Asa cica intram in legalitate cu scutere le !!!

  11. ca la romania..

    duminică, 06.01.2013 at 15:55

    fac din asta cativa banutzi… asa cum poti lua permisul ptr toate categoriile dar nu te poti urca la volan.. ptr ca nu ai atestat… de marfa / de persoane/ .. unu care are doar b-ul poate da examen de atestat ptr taxi… dar unu care are d-ul si merge cu un autocar cu 70 de persoane ,. nu poate conduce un taxi.. ca nu are atestat…
    ce c—t? nu e tot transport de persoane? inteleg asta cu atestatul… dar in „uniunea europeana” de ce d—u nu iti trebuie atestat?
    las ca cine are un mic scuter… pentru a merge la munca… isi poate da demisia pana obtine permisul../ astia o sa te puna sa faci atestat de persoane daca vrei sa iti pui „ATAS” LA MOTOR…
    IL ROG PE ALA CARE E CU ” LIMBA ROMANA” SA SE ABTINA/// NU SUNT CETATZEAN ROMAN

  12. mihai viteazu

    miercuri, 09.01.2013 at 14:31

    cei care avem atestate adica 200 000 de oameni (scuterisi ) e necesar sa ne cerem drepturile . iar daca legea nu va lua in considerare atestatele . atunci hm ar trebui sa mergem sa le lipim pe parlament poate asa o sa auda si europa cum dispar bani de la roman din buzunar

  13. DINU

    miercuri, 09.01.2013 at 18:02

    io zic ca toti care avem atestate sa facem ceva ca astea ne pun pe drumuri si alti bani

  14. bogdan

    joi, 17.01.2013 at 19:50

    trebuie sa facem ceva doar nu am dat niste bani degeaba pe atestate

  15. cosmin

    vineri, 18.01.2013 at 19:41

    cu ce categorie se conduce tractoru ,se poate conduce cu categoria b

  16. cernecky ivan

    vineri, 18.01.2013 at 19:44

    ar trebui iesit in strada in semn de protest, macar daca ai avea vreme sa faci permisul nu asa de pe o zi pe alta .interesant ca numai la noi se antampla accide te ,si in ungaria ai nevoe doar de un atestat dar ai nostri sunt ma-i destepti ca ar trebui sa circule prin aer la cat sunt de destepti .

  17. iosefini

    vineri, 18.01.2013 at 21:43

    cum sar simti TOTI soferi cu B sa li se interzica sa mai conduca autovehicolele deoarece categoria B nu le da destule cunostinte de condus si sa le ceara o categorie superioara pt a conduce ” Pt ca sint prea multe acidente ” ????????? si sa le ceara inca o data sa dea examen, dupa ce au condus 5 sau 10 ani fara acident ?????? corect ar fi fost ca scuteristi care provoaca acidente si nu respecta regulile de circulatie dupa un anumit punctaj de penalizare sa li se anuleze atestatul si sa dea pt carnet. Este corect ca pt. 10-20% din conducatorii cu B care provoaca acidente si nu respecta regulile de circulatie sa li se ceara la toti conducatorii cu B sa dea pt. carnet din nou????? se poate asa ceva sa sufere toti pt. prostia unora . Oi negre sint si printre scuteristi si printre soferi auto, dar s-au luat masuri doar pt. scuteristi. 7 ani am condus fara acident scuterul si acuma dintr-o data nu mai am dreptul sa conduc pe motiv ca nu stiu sa conduc. De ce sa trag eu si altii pt. cei care merg cu scuterul intr-o roata pe strada si morti de beti?????

  18. marin

    vineri, 25.01.2013 at 16:31

    se face scoala pt categ AM ? daca DA unde si cand se poate face inscrierile pt scoala la cat am ! astept raspuns! va multumesc!

  19. florin

    marți, 29.01.2013 at 22:17

    este o prostie am atestat loat pe bune si merg de 7 ani nu am avut nici un accident si sa dau iar bani sa fac scoala este bani aruncati la deputati sasi plateasca hotelurile care stau cu chirie numai le plece cu 200 euro loaiar necuratu dar nu noi iam alesssssss

  20. florin

    marți, 29.01.2013 at 22:20

    tractoru poti sal conduci si fara permis dar pe cimp atit pina la cimp il pui pe unu cu permis si dupaia il conduci tu

  21. Andrei

    joi, 14.02.2013 at 13:48

    Cand vad ce scrieti”Pana acum imi permiteam sa beau o bere si sa merg pe scuter”.Esti normal la cap?Bine ca au bagat legea asta sa nu se mai urce toti alcoolici pe scutere(daca se urca sa se urce pe riscul lor-dosar penal dupa caz).Cei care aveau atestate,era corect sa fie echivalent cu categoria AM.

  22. alex.

    joi, 14.02.2013 at 19:10

    Eu am platit scoala pt cat A,si acum cei de la scoala imi spun ca inca nu pot incepe cursurile.Astept sa treaca anul?Sa imi expire dosarul?

  23. Andrei

    luni, 25.02.2013 at 15:17

    @Alex iti expira doar dupa ce termini ultima ora de conducere(cand iti inchide dosaru)!Deci poti sta linistit.Problema pt „a” este sa ai 24 de ani!Eu am poligonul pt „a” pe 24 aprilie!

  24. oliviu

    marți, 19.03.2013 at 22:28

    Pentru bicicletele cu motor trebuie permis de conducere ???????
    Fac parte din ciclomotoare

  25. Virvea Gicu

    miercuri, 29.06.2016 at 21:15

    Sun care au Dovada(atestate)circula cu ele.au spus ca au voie.

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax