Connect with us
Publicitate

EVENIMENT

După ce a apelat la 112 să reclame că i-au dispărut vițeii, un bărbat din Alba a fost amendat de poliție. Ce a urmat


Publicat

telefon vitel

Un bărbat din Alba care a sunat la 112, speriat că și-a pierdut o parte din animalele pe care le-a scos la pășunat a fost amendat de polițiști pe motiv că apelul ar fi fost fals. 

Bărbatul nu a fost de acord cu amenda primită și a contestat-o în instanță. Ce a urmat? Aproape un an de așteptare până la o soluție definitivă.

  • un cetățean din Galda de Sus care și-a scos vitele și trei viței la pășune
  • un apel la 112
  • o amendă de 500 de lei, de la IPJ Alba, – postul Cricău
  • o contestație la Judecătoria Alba Iulia
  • un apel la Tribunalul Alba

”Ingredientele” unui proces dintre un cetățean care a primit o amendă și Inspectoratul Județean de Poliție Alba.

Dosarul prin care bărbatul a cerut anularea amenzii a fost înregistrat la Judecătoria Alba Iulia în 3 iunie 2019, iar o primă decizie a venit 4 luni mai târziu în 16 octombrie, potrivit portalului instanțelor de judecată.

În urma unui apel, dosar s-a mutat pe rolul instanței superioare, la Tribunalul Alba, care a dat o decizie definitivă în 27 februarie 2020.

Ce s-a întâmplat 

Potrivit motivării instanței, în data de 20 mai 2019, bărbatul a scos vitele și trei viței la păscut. La un moment dat, pe lângă viței a trecut o mașină, iar animalele s-au speriat și au fugit.

Bărbatul a început să caute animalele dar nu le-a găsit și speriat a sunat la 112, unde a declarat că i-au dispărut vițeii. Seara târziu, fratele acestuia i-a găsit.

A doua zi, la domiciliul bărbatului în cauză s-a prezentat un polițist de la postul Cricău, care l-a amendat cu 500 de pe motiv că apelul la 112 a fost unul fals.

Judecătoria Alba Iulia

Pe rolul instanței din Alba Iulia, în dosarul înregistrat în 3 iunie, magistrații instanței au dat o primă sentință în 10 decembrie 2019. Aceștia au admis în parte plângerea formulată de bărbat, au anulat amenda de 500 de lei și au înlocuit-o cu un avertisment.

„(…) la aprecierea gradului de pericol social al faptei, instanța va avea în vedere că petentul nu a acționat cu rea-credință apelând la nrumărul 112, acesta fiind speriat că și-a pierdut vițeii.

În aceste împrejurări, instanța apreciază că fapta petentului nu a produs urmări grave și a adus o atingere minimă ordinii și valorilor sociale ocrotite prin sancționarea contravenției, iar scopul preventiv al sancțiunii contravenționale poate fi atins și fără aplicarea unei amenzi contravenționale”, au decis magistrații de la Judecătoria Alba Iulia.

Decizia definitivă

În urma deciziei de la Judecătoria Alba Iulia, IPJ Alba a făcut apel și dosarul s-a mutat la Tribunalul Alba. Înregistrat la începutul anului 2020, o decizie a venit în 27 februarie.

La apel reprezentanții IPJ au menționat că după ce a sunat la 112, bărbatul nu a mai răspuns la apelurile primite din partea organelor de lege care s-au deplasat pentru a-i oferi ajutor. De asemenea, aceștia au mai precizat că „în urma apelului petentului s-au desfășurat anumite activități pe parcursul unei durate de timp considerabil, consumându-se atât resurse financiare, cât și resurse umane și logistice, petentul refuzând să colaboreze cu agenții de poliție”, se arată în motivarea Tribunalului Alba.

Magistrații instanței au respins apelul făcut de IPJ Alba.

„(…) în concret, petentul nu a acționat cu rea credință apelând la numărul de urgență unic 112, acesta fiind speriat că și-a pierdut vițeii și a apelat la numărul de telefon 112, întrucât nu a găsit vițeii și s-a gândit că acești au fost furați și ascunși în pădure.

În aceste împrejurări, fapta petentului nu a produs urmări grave și a adus o atingere minimă ordinii și valorilor sociale ocrotite prin sancționarea contravenției, iar scopul preventiv al sancțiunii contravenționale poate fi atins și fără aplicarea unei amenzi contravenționale”, au concluzionat judecătorii de la Tribunalul Alba.

Decizia din 27 februarie a fost definitivă.ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

1 Comentariu

1 Comment

  1. Rusinea

    miercuri, 11.03.2020 at 09:47

    Falsii au declarat apelul ca fiind fals !

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


Publicitate

EVENIMENT

În ce condiții se pot face petreceri private după 1 iunie. Câte persoane pot participa

Publicat

După data de 1 iunie nu se modifică restricţiile privind adunările private, astfel că la petrecerile care au loc în aer liber pot participa cel mult 16 persoane, iar dacă sunt organizate într-un apartament, pot fi prezente maximum 8 persoane, a declarat vineri ministrul de Interne Marcel Vela.

”Așa cum știți, a fost aceeași condiție și înainte de 1 iunie. Și acum este. La persoanele private, în aer liber, erau 16 persoane, ca număr maxim și în spații închise, în apartamente, maximum 8. Acum a rămas aceeași regulă pentru că nu s-a intervenit nici pe zona de evenimente private și nici pe numărul de participanți”, a declarat Vela, aflat într-o vizită la Punctul de Trecere a Frontierei (PTF) Nădlac I.

Ministrul de Interne a precizat că după data de 15 iunie autorităţile vor discuta cu specialiştii şi vor decide în ce va consta următorul val de relaxări.

De luni, 1 iunie, vor fi deschise terasele şi plajele, iar pentru ieşirea din localităţi nu va mai fi nevoie de declaraţia pe proprie răspundere.

Citeste mai mult
Publicitate

EVENIMENT

Studiu: Imunitatea se poate dobândi și după forme uşoare de COVID-19

Publicat

Majoritatea pacienţilor afectaţi de o formă minoră de COVID-19 dezvoltă anticorpi, care i-ar putea apoi imuniza pentru mai multe săptămâni împotriva acestei boli, potrivit unui studiu realizat de Institutul Pasteur şi Spitalul Universitar din Strasbourg.

”Ştiam că persoanele care suferă forme severe ale bolii dezvoltă anticorpi în primele 15 zile de la debutul simptomelor. Ştim acum că acest lucru este adevărat şi pentru cei care fac forme minore, chiar dacă nivelurile de anticorpi sunt probabil mai slabe”, a explicat într-un comunicat unul dintre autorii studiului, Arnaud Fontanet, responsabil în cadrul departamentului de Sănătate globală al Institutului Pasteur.

Rezultatele studiului sunt încurajatoare în măsura în care până în prezent nu se cunosc suficiente informaţii în ceea ce priveşte mecanismele imunitare împotriva noului coronavirus în special la persoanele afectate de forme uşoare ale bolii.

”Studiul nostru demonstrează că nivelurile de anticorpi sunt, în cele mai multe dintre cazuri, compatibile cu o protecţie împotriva unei noi infectări cu SRAS-CoV-2, cel puţin până la 40 de zile după debutul simptomelor”, a adăugat Olivier Schwartz, conducătorul departamentului Virusuri şi imunitate din cadrul Institutului Pasteur.

Potrivit acestuia, ”obiectivul este în momentul de faţă evaluarea pe termen lung a persistenţei răspunsului anticorpilor şi a capacităţii acestuia de neutralizare” a virusului.

Studiul, ale cărui rezultate au fost date publicităţii de Institutul Pasteur, a fost realizat pe 160 de pacienţi membri ai personalului medical din două unităţi ale unor spitale universitare din Strasbourg. Toţi participanţii au prezentat forme minore de COVID-19.

Testele serologice (care vizează detectarea ulterioară a semnelor unei infecţii din trecut) au arătat că marea majoritate a acestor persoane (153 sau 159 din 160 în funcţie de tipul testului) a dezvoltat anticorpi în primele 15 zile care au urmat infectării.

Un alt test a fost utilizat pentru a determina dacă aceşti anticorpi au totuşi capacitatea de a neutraliza virusul.

Rezultatul: 28 de zile de la debutul simptomelor, 98% dintre pacienţi dezvoltaseră astfel de ”anticorpi neutralizanţi”.

”Aceste rezultate sunt în acelaşi timp o veste bună pentru viitoarele strategii în domeniul vaccinurilor”, a subliniat Samira Fafi-Kremer, şefa serviciului de virologie al Spitalului Universitar din Strasbourg şi autoare principală a studiului.

Sursa: agerpres.ro

Citeste mai mult
Publicitate

ACTUALITATE

Cel mai în vârstă bărbat de pe planetă este un român. Care este secretul longevității lui Dumitru Comănescu

Publicat

Dumitru Comănescu a devenit cel mai în vârstă bărbat de pe planetă, recunoscut de Cartea Recordurilor, după ce britanicul Bob Weighton a decedat joi, 28 mai, la vârsta de 112 ani. 

Românul are 111 ani și 7 luni și s-a născut pe  8 noiembrie 1908, în Provița de Jos, județul Prahova.

Acesta a fost de profesie inginer agronom iar acum trăiește în București.

Potrivit acestuia, secretul longevității este pentru el dragostea familiei, a soției, fiilor și nepoților.

” Dragii mei, am primit cu emoție vestea cea mare, dar, în primul rând aș vrea să transmit condoleanțe familiei fostului lider mondial, Robert Weighton. Mă simt onorat și binecuvântat să fiu acum, oficial, cel mai vârstnic bărbat din lume și să reprezint România la cel mai inalt nivel! Este incredibil!”, a declarat Dumitru Comănescu Centrului pentru Seniori al Municipiului București, citat de Digi24.ro.

„Vreau să mulțumesc tuturor celor care au fost alături de mine, care m-au ajutat și susținut de-a lungul anilor, familiei, prietenilor și apropiaților. Dar mai ales, pentru tot, eu îi mulțumesc lui Dumnezeu, pentru că El a ales să fiu astăzi aici, pe primul loc în clasamentul celor mai în vârstă bărbați din lume. Vă multumesc pentru urări și gândurile frumoase, vă doresc multă sănătate și sper ca dumneavoastră să mă depășiți!”, a adăugat bărbatul.

sursă: Digi24.ro.

sursă foto: Centrul pentru Seniori al Municipiului București.

Citeste mai mult
Publicitate

EVENIMENT

UPDATE: Accident rutier între Săliștea și Tărtăria: Motociclist în vârstă de 19 ani, rănit după impactul cu un autoturism

Publicat

Un accident rutier în care au fost implicate un autoturism și o motocicletă a avut loc, vineri seara, pe DJ 705E, între localitățile Săliștea și Tărtăria

UPDATE: ”La data de 29 mai 2020, in jurul orei 19.30, pe DJ 705E, un tână de 19 ani, din localitatea Săliștea, în timp ce conducea o motocicletă, nu ar fi păstrat o distanță corespunzătoare in mers față de un autoturism, intrând în coliziune cu acesta. În urma accidentului, motociclistul a suferit leziuni corporale. Atât motociclistul, cât și conducătorul auto au fost testați cu aparatul etilotest, rezultatul fiind negativ. Cercetarile sunt continuate”, a precizat Luminița Prodan, purtătorul de cuvânt al IPJ Alba.

Știrea inițială: Potrivit IPJ Alba, în urma impactului motociclistul a suferit leziuni, dar este conștient.

La fața locului se desfășoară cercetări pentru a stabili împrejurările în care s-a produs evenimentul rutier.

Foto: arhiva

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate