Connect with us
Publicitate

EVENIMENT

După ce a apelat la 112 să reclame că i-au dispărut vițeii, un bărbat din Alba a fost amendat de poliție. Ce a urmat

Publicat

telefon vitel

Un bărbat din Alba care a sunat la 112, speriat că și-a pierdut o parte din animalele pe care le-a scos la pășunat a fost amendat de polițiști pe motiv că apelul ar fi fost fals. 

Bărbatul nu a fost de acord cu amenda primită și a contestat-o în instanță. Ce a urmat? Aproape un an de așteptare până la o soluție definitivă.

  • un cetățean din Galda de Sus care și-a scos vitele și trei viței la pășune
  • un apel la 112
  • o amendă de 500 de lei, de la IPJ Alba, – postul Cricău
  • o contestație la Judecătoria Alba Iulia
  • un apel la Tribunalul Alba

”Ingredientele” unui proces dintre un cetățean care a primit o amendă și Inspectoratul Județean de Poliție Alba.

Dosarul prin care bărbatul a cerut anularea amenzii a fost înregistrat la Judecătoria Alba Iulia în 3 iunie 2019, iar o primă decizie a venit 4 luni mai târziu în 16 octombrie, potrivit portalului instanțelor de judecată.

În urma unui apel, dosar s-a mutat pe rolul instanței superioare, la Tribunalul Alba, care a dat o decizie definitivă în 27 februarie 2020.

Ce s-a întâmplat 

Potrivit motivării instanței, în data de 20 mai 2019, bărbatul a scos vitele și trei viței la păscut. La un moment dat, pe lângă viței a trecut o mașină, iar animalele s-au speriat și au fugit.

Bărbatul a început să caute animalele dar nu le-a găsit și speriat a sunat la 112, unde a declarat că i-au dispărut vițeii. Seara târziu, fratele acestuia i-a găsit.

A doua zi, la domiciliul bărbatului în cauză s-a prezentat un polițist de la postul Cricău, care l-a amendat cu 500 de pe motiv că apelul la 112 a fost unul fals.

Judecătoria Alba Iulia

Pe rolul instanței din Alba Iulia, în dosarul înregistrat în 3 iunie, magistrații instanței au dat o primă sentință în 10 decembrie 2019. Aceștia au admis în parte plângerea formulată de bărbat, au anulat amenda de 500 de lei și au înlocuit-o cu un avertisment.

„(…) la aprecierea gradului de pericol social al faptei, instanța va avea în vedere că petentul nu a acționat cu rea-credință apelând la nrumărul 112, acesta fiind speriat că și-a pierdut vițeii.

În aceste împrejurări, instanța apreciază că fapta petentului nu a produs urmări grave și a adus o atingere minimă ordinii și valorilor sociale ocrotite prin sancționarea contravenției, iar scopul preventiv al sancțiunii contravenționale poate fi atins și fără aplicarea unei amenzi contravenționale”, au decis magistrații de la Judecătoria Alba Iulia.

Decizia definitivă

În urma deciziei de la Judecătoria Alba Iulia, IPJ Alba a făcut apel și dosarul s-a mutat la Tribunalul Alba. Înregistrat la începutul anului 2020, o decizie a venit în 27 februarie.

La apel reprezentanții IPJ au menționat că după ce a sunat la 112, bărbatul nu a mai răspuns la apelurile primite din partea organelor de lege care s-au deplasat pentru a-i oferi ajutor. De asemenea, aceștia au mai precizat că „în urma apelului petentului s-au desfășurat anumite activități pe parcursul unei durate de timp considerabil, consumându-se atât resurse financiare, cât și resurse umane și logistice, petentul refuzând să colaboreze cu agenții de poliție”, se arată în motivarea Tribunalului Alba.

Magistrații instanței au respins apelul făcut de IPJ Alba.

„(…) în concret, petentul nu a acționat cu rea credință apelând la numărul de urgență unic 112, acesta fiind speriat că și-a pierdut vițeii și a apelat la numărul de telefon 112, întrucât nu a găsit vițeii și s-a gândit că acești au fost furați și ascunși în pădure.

În aceste împrejurări, fapta petentului nu a produs urmări grave și a adus o atingere minimă ordinii și valorilor sociale ocrotite prin sancționarea contravenției, iar scopul preventiv al sancțiunii contravenționale poate fi atins și fără aplicarea unei amenzi contravenționale”, au concluzionat judecătorii de la Tribunalul Alba.

Decizia din 27 februarie a fost definitivă.

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

1 Comentariu

1 Comentariu

  1. Rusinea

    miercuri, 11.03.2020 at 09:47

    Falsii au declarat apelul ca fiind fals !

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax