Connect with us
Publicitate

ACTUALITATE

După reducerea TVA, a accizelor sau a curentului electric, bugetul unei familii a câştigat peste 100 lei pe lună

Publicat

market

supermarketDatorită reducerii TVA, a accizelor sau a ieftinirii curentului electric de la începutul anului, fiecare familie a câştigat, în medie, în jur de 100 de lei. Cu toate acestea, românii se vor putea bucura doar câteva luni de economiile făcute. Din vară, gazele se scumpesc, iar economiştii spun că prețurile vor reîncepe să crească.

În România, o familie are un venit mediu lunar de 2.655 de lei, potrivit statisticilor. Cheltuielile pe care familia le face au scăzut, cel puţin teoretic, de la întâi ianuarie, odată cu reducerea TVA de la 24 la 20 de procente.

Cea mai mare economie, de peste 72 de lei, este la alimentele pe care le consumăm într-o lună. Scăderea a fost de peste 12% şi se aplică din vara anului 2015, însă vinul şi cafeaua s-au ieftinit în urmă cu câteva zile atât prin reducerea TVA, cât şi prin scăderea accizelor.

Pentru produsele de îngrijire necesare unei familii scăderile sunt de la câţiva zeci de bani. Ieftinirile însă se adună, mai ales la produsele care sunt mai scumpe, cum ar fi detergentul sau medicamentele. Şi etichetele de pe hainele cumpărate ar trebui să arate preţuri cu câţiva lei mai mici pentru produsele de peste 100 de lei.

Plătim mai puţin pentru energia electrică în urma unei decizii a autorităţilor. În scăderea de 3,5% este inclusă şi reducerea TVA-ului, însă efectul ieftinirii a fost atenuat de scumpirea altor componente din preţ. Pentru abonamentele la telefon, internet şi cablul tv plătim cu aproape 10 lei mai puţin per familie. Şi timpul liber ar trebui să fie mai relaxant dacă reducerea TVA s-ar aplica atunci când mergem la film sau ieşim la restaurant.

Pentru transport, cea mai mare scădere o resimţim la un plin de carburant, în timp ce biletele la transportul în comun cu autobuzul sau metroul nu se vor modifica. Tarifele sunt stabilite aici prin decizii ale consiliilor locale.

Toate aceste cheltuieli depăşesc 1.600 de lei, iar economiile făcute sunt de 105 lei. Singura condiţie este ca reducerea de taxe să se reflecte şi în preţurile afişate de comercianţi.

După 1 ianuarie, veştile bune au continuat în benzinării. În majoritatea benzinărilor prețurile au continuat să scadă, însă sunt și cazuri în care carburanții s-au scumpit.

Românii care au centrale de apartament vor simţi doar câteva luni economiile de acum.

Din păcate, scumpirea gazelor naturale va tăia o treime din această reducere a TVA-ului. Metanul se va scumpi cu 10% din această vară şi va atrage o creştere a preţurilor la alimente, haine şi servicii. În România gazele se scumpesc din cauza unui calendar de majorări agreat de Guvern cu Comisia Europeană. Tarifele vor creşte în fiecare an până în 2021.

sursa: digi24.ro

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax