Connect with us
Publicitate

ECONOMIE

e-Transport: Amenzile pentru netransmiterea coordonatelor GPS în sistem, amânate până anul viitor. Care este termenul de aplicare

Publicat

e-Transport: Amenzile pentru netransmiterea coordonatelor GPS în sistem au fost amânate până anul viitor, a anunțat Ministerul Finanțelor. Termenul de aplicare a sancțiunilor este 1 ianuarie 2025.

”Decizia vine ca urmare a solicitărilor primite din partea operatorilor economici, pentru ca aceștia să dispună de timpul necesar pentru a implementa și testa complet sistemele interne în conformitate cu cerințele RO e-Transport”, a anunțat ministerul, într-un comunicat.

Prevederile art. 13.1 lit. d)1 și e) din OUG nr. 41/2022 referitoare la netransmiterea coordonatelor GPS în sistemul e-Transport se vor aplica începând cu 1 ianuarie 2025. Hotărârea a fost luată în urma consultărilor cu mediul de afaceri.

Pentru monitorizarea transporturilor de bunuri, Sistemul RO e- Transport preia date din sistemele de poziționare GPS, în situația în care autovehiculele de transport marfă sunt dotate cu astfel de sisteme.

Pentru aceste situații, pe site-ul MF, pe pagina RO e-Transport au fost încărcate specificațiile tehnice necesare, mai anunță ministerul.

În caz contrar, autovehiculele trebuie să fie dotate cu un dispozitiv de tip telefon mobil care utilizează tehnologii de poziționare și transmisie de date prin satelit, pe care este să fie instalată aplicația e-Transport. Aceasta este disponibilă pe Apple Store și Google Play de la 15 iulie 2024.

e-Transport. Ghid pentru firme

Prin Sistemul RO e-Transport sunt monitorizate transporturile rutiere pe teritoriul național ale bunurilor cu risc fiscal ridicat și transporturile rutiere internaționale de bunuri, o componentă importantă în digitalizarea ANAF, prin care se urmărește creșterea capacității administrative de combatere a fraudei fiscale.

Operatorul de transport rutier are obligația să asigure transferul datelor de poziționare a vehiculului de transport care fac obiectul declarației din sistem, pe toată durata traseului de transport al bunurilor care fac obiectul monitorizării prin RO e-Transport.

Un ghid de utilizare a aplicației e- Transport este disponibil pe portalul www.anaf.ro, în secțiunea Asistență Contribuabili/Servicii oferite contribuabililor/Ghiduri curente și alte materiale informative.

În vederea informării tuturor contribuabililor ce realizează transporturi naționale cu risc fiscal ridicat și transporturi internaționale, Ministerul Finanțelor și ANAF au elaborat Ghidul privind Sistemul national e- Transport, care este disponibil AICI.

Sistemul RO e-Transport, prin mecanismele pe care le gestionează, va avea o contribuție la reducerea GAP-ului de TVA, susține ministerul.

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate