Connect with us
Publicitate

ACTUALITATE

ECLIPSA de LUNĂ şi SUPER LUNA. Unde puteţi observa fenomenul astronomic foarte rar, în premieră după 33 de ani

Publicat

lunaLuni, 28 septembrie, are loc un fenomen astronomic deosebit: o eclipsă totală de Lună care va fi vizibilă din Europa, America de Nord, America de Sud, Oceanul Atlantic, Africa şi vestul Asiei, cu durata totalităţii de 1 oră şi 11 minute. Acesta coincide cu Super Luna şi este un moment foarte rar, care nu s-a mai produs de 33 de ani.

Citeşte şi LUNI: Fenomen astronomic foarte rar, în premieră după 33 de ani. SUPER LUNĂ şi ECLIPSĂ de LUNĂ. Se va vedea și în România

Din România eclipsa se va observa dimineaţa, Luna fiind aproape de orizontul vestic. Faza maximă va fi la ora 5.47. Momentele eclipsei nu vor fi vizibile în totalitate, Luna va apune în eclipsă parţială. În schimb, vom putea observa în condiţii bune faza parţială de la începutul eclipsei, totalitatea şi faza maximă.

Eclipsa este una interesantă pentru că se produce chiar la perigeu (distanţa minimă Pământ – Lună) şi pentru că ultima eclipsă totală de Lună vizibilă de la România s-a produs acum aproximativ 4 ani.

Momentele eclipsei totale de Lună din 28 septembrie 2015:

Intrarea în penumbră: 3.11.47 (ora României)

Începutul eclipsei parţiale: 4:07:11

Începutul totalităţii: 5:11:10

Faza maximă: 5:47:08

Sfârşitul totalităţii: 6:23:05

Sfârşitul eclipsei parţiale: 7:27:03

Ieşirea din penumbră: 8:22:27

În ţară, fenomenal va putea fi observat şi de la Observatorul Astronomic al Muzeului „Vasile Pârvan” din Bârlad, județul Vaslui, care organizează o sesiune specială de observaţii astronomice pentru public.

Observatorul va fi deschis pentru public în noaptea de 27 spre 28 septembrie 2015.

Duminică, de la ora 19.00, va fi organizată o conferinţă despre eclipsele de Lună, iar după ora 21:00 se vor desfăşura observaţii astronomice: Luna, planeta Saturn, stele duble, roiuri de stele şi alte obiecte cereşti vizibile în perioada aceasta.

Mai multe informaţii, AICI.

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax