Connect with us
Publicitate

ADMINISTRATIE

EDITORIAL: Alba Iulia, la mâna partidelor și a jocurilor politice. Ce (nu) mai vrem de la ”moștenitorii epocii Hava”

Publicat

După (prea) mulți ani de hegemonie, Mircea Hava a decis să se retragă în Parlamentul European, un loc din care orice extravaganță și-ar permite, nu mai bate la ochi, pentru că simbria de europarlamentar poate justifica ce s-a adunat an de an în buzunarele uniformei de fost primar.

Înainte de a pleca, Hava a avut grijă să își lase un moștenitor prin care să controleze în continuare ceea ce era prea valoros pentru a fi abandonat. Așa că l-a plantat pe aghiotantul Voicu Paul în rolul de “viceprimar cu atribuții de primar” pentru un an.

Din aceleași rațiuni de conservare a influenței sale în Alba, Voicu Paul este și preferatul declarat al lui Hava pentru candidatura din partea PNL la alegerile din vară.

Asta în ciuda multor sfaturi și avertismente că acesta nu este tocmai cea mai bună alegere. Însă, pentru interesele personale ale lui Hava, varianta Voicu Paul este de departe cea mai bună, indiferent de ce vor cei din jurul său și indiferent de rezultatele unui așa-zis sondaj intern, care ar trebui să stabilească cine va fi candidatul liberal la primărie. Hava îl vrea pe Voicu Paul și el va candida!

De lucrul acesta și-a dat seama și Gabi Pleșa, eternul perdant în fața lui Paul pentru orice funcție care presupune nominalizare la o candidatură. Așa că Pleșa și-a luat lumea în cap și a trecut, cu bagajele politice și financiare, la mai tinerii USR-iști, care oricum erau în căutare de lider.

Vestea plecării lui Pleșa a tulburat puțin apele în PNL și pe la colțuri se vorbește că USR va câștiga minimum 1.000 de voturi ale vechilor liberali, ca urmare a acestei mișcări, chiar dacă împreună cu Pleșa au mai plecat din PNL doar 2-3 oameni.

Ruptura se va vedea însă în intimitatea cabinei de vot, acolo unde mulți dintre membrii vechiului PNL, puși la colț în propriul partid de noii colegi din fostul PDL, vor pune cu năduf ștampila pe Pleșa și nu pe Voicu Paul.

Ghinionul lui Pleșa este că, prin blatul vizibil PNL-PSD, vom avea din nou primar ales dintr-un singur tur și este aproape imposibil să bată cineva în Alba candidatul PNL, din cauza fragmentării procentelor.

E foarte posibil ca Voicu Paul să câștige primăria cu doar 30-35% din voturi, pentru că oricât de iritant sau antipatic ar fi candidatul, tot nu poate eroda foarte tare procentul uriaș scos de obicei de PNL în Alba.

Restul de voturi se vor împărți între Pleșa, candidatul PSD (oricare va fi el) și probabil un alt personaj plin de păreri neavizate, responsabil cu circul în consiliul local actual.

Mai interesantă și mai imprevizibilă va fi componența consiliului local, pentru că acolo este foarte posibil ca PNL să nu mai aibă majoritatea de care se bucură acum și va fi la mâna USR.

Și uite așa o să avem din nou un tandem Voicu Paul-Gabi Pleșa la primărie, unul primar și celălalt viceprimar.

Însă de data asta Pleșa va fi mai greu de ignorat și de trimis la compartimentul ascuțit creioane pentru că, fără USR, Alba Iulia nu va putea fi guvernată.

Iar asta e chiar un lucru bun pentru noi, locuitorii. Pentru că vrem și noi mai multă transparență și democrație. Vrem și noi să știm pe ce se cheltuiesc banii din impozitele noastre și vrem să avem un cuvânt de spus printr-un buget participativ.

Pentru că, de exemplu, eu nu vreau să ca primăria să intre în 100 de proiecte pe fonduri europene cu acronime șmechere care nu produc nimic pentru oraș, dar în care se angajează pilele, se plimbă prin Europa beizadelele, dar trebuie și continuate pe banii noștri în perioada de sustenabilitate, după ce se termină banii europeni.

Vreau, de asemenea, să se construiască parcări noi subterane sau supraterane și nu să se tragă dungi de vopsea pe asfalt luând din partea carosabilă și redenumindu-le parcări CU PLATĂ.

Vreau să se apuce primăria de asfaltat zecile de kilometri de străzi de pământ, atât pentru cei cărora le-au dat autorizație de construcție pe câmp și dealuri, dar și pentru ceilalți care trebuie să își spele mașinile de două ori pe zi de praful și pământul adus pe asfalt din “zonele rezidențiale”.

Nu de alta, dar încep să cred că spălătoriile de mașini plătesc comisioane la primărie, la ce business bun le asigură drumurile de pământ din Alba Iulia.

Mai vreau să nu mai aud arhitecți și proiectanți care se plâng că la serviciul urbanism ridicatul din umeri a devenit răspuns oficial. Sau că expresia favorită a arhitectului șef este “nu-ți convine, dă-mă în judecată”.

Sau că la același serviciu unele semnături de pe proiecte (vreo 2-3 la număr) sunt adevărate chei universale către aprobare, indiferent de hârtiile depuse, pe când ceilalți trebuie să respecte la virgula orice aviz, planșă, cotă sau moft are inspectorul în fața căruia stă în poziția ghiocel.

Mai vreau să cred că în Alba nu există mafie imobiliară și că oricine respectă legea poate construi ceva fără să facă parte din casta celor puțini și șmecheri.

Aș mai vrea să nu mai văd în Alba Iulia zone în care lângă casele de locuit cresc blocuri cu 4-5 etaje care le suprimă lumina și le scade valoarea de piață. Nici blocuri construite sub liniile de înaltă tensiune, sau în apropierea lor, cu avize obținute cu derogări preferențiale.

M-ar mai bucura ca noul primar să se gândească și la cei mai puțin norocoși și să înceapă ceea ce primarii din orașele mai mici din județ au înțeles că trebuie: un stadion decent și un ștrand popular cu acces ieftin pentru toată lumea.

Terminați odată cu prioritățile stabilite de popi sau de două doamne director din primărie și renovați ștrandurile de la Schit! Aveți acolo teren suficient, utilități, tot ce trebuie pentru un aquaparc public decent. Nu toată lumea își permite să meargă la piscinele private!

Cine și dacă va face măcar o parte din toate cele de mai sus, vom vedea pe pielea și banii noștri.

Până la alegeri mai avem însă cel puțin câteva săptămâni în care să mai râdem de mascarada de sondaj PNL, de circul ieftin al unui consilier local sau de stângăcia USR. Dinspre PSD, liniște asurzitoare. Poate după congresul național se trezește și Dîrzu & Compania și vor stabili cui îi vine rândul să facă figurație, în tura asta de alegeri.

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

4 Comentarii

4 Comentarii

  1. Cetatean

    marți, 25.02.2020 at 17:58

    Da, DA!!! Asta e un purul adevar. Majoritatea il stim, dar la alegeri o sa actionam in consecinta?

    Greu de zis..

  2. bobi

    joi, 27.02.2020 at 10:33

    domnule Makai, dati va rog detalii despre constructiile la care faceti referire. De ce va este teama de contabili sefi si de directori de directii judetene?

    • Claudiu Makkai

      joi, 27.02.2020 at 13:02

      Bobi, draga, daca din tot ce am scris eu mai sus tu ai dedus ca mi-e frica de cineva trebuie sa iesi de sub piatra aia unde stai incolacit si sa vii sa ne cunoastem.

      • Bobi

        joi, 27.02.2020 at 19:02

        Spune cu subiect și predicat cine este în spatele construcțiilor la care ai facut referire.

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax