Connect with us
Publicitate

ADMINISTRATIE

EDITORIAL: Alba Iulia, la mâna partidelor și a jocurilor politice. Ce (nu) mai vrem de la ”moștenitorii epocii Hava”


Publicat

După (prea) mulți ani de hegemonie, Mircea Hava a decis să se retragă în Parlamentul European, un loc din care orice extravaganță și-ar permite, nu mai bate la ochi, pentru că simbria de europarlamentar poate justifica ce s-a adunat an de an în buzunarele uniformei de fost primar.

Înainte de a pleca, Hava a avut grijă să își lase un moștenitor prin care să controleze în continuare ceea ce era prea valoros pentru a fi abandonat. Așa că l-a plantat pe aghiotantul Voicu Paul în rolul de “viceprimar cu atribuții de primar” pentru un an.

Din aceleași rațiuni de conservare a influenței sale în Alba, Voicu Paul este și preferatul declarat al lui Hava pentru candidatura din partea PNL la alegerile din vară.

Asta în ciuda multor sfaturi și avertismente că acesta nu este tocmai cea mai bună alegere. Însă, pentru interesele personale ale lui Hava, varianta Voicu Paul este de departe cea mai bună, indiferent de ce vor cei din jurul său și indiferent de rezultatele unui așa-zis sondaj intern, care ar trebui să stabilească cine va fi candidatul liberal la primărie. Hava îl vrea pe Voicu Paul și el va candida!

De lucrul acesta și-a dat seama și Gabi Pleșa, eternul perdant în fața lui Paul pentru orice funcție care presupune nominalizare la o candidatură. Așa că Pleșa și-a luat lumea în cap și a trecut, cu bagajele politice și financiare, la mai tinerii USR-iști, care oricum erau în căutare de lider.

Vestea plecării lui Pleșa a tulburat puțin apele în PNL și pe la colțuri se vorbește că USR va câștiga minimum 1.000 de voturi ale vechilor liberali, ca urmare a acestei mișcări, chiar dacă împreună cu Pleșa au mai plecat din PNL doar 2-3 oameni.

Ruptura se va vedea însă în intimitatea cabinei de vot, acolo unde mulți dintre membrii vechiului PNL, puși la colț în propriul partid de noii colegi din fostul PDL, vor pune cu năduf ștampila pe Pleșa și nu pe Voicu Paul.

Ghinionul lui Pleșa este că, prin blatul vizibil PNL-PSD, vom avea din nou primar ales dintr-un singur tur și este aproape imposibil să bată cineva în Alba candidatul PNL, din cauza fragmentării procentelor.

E foarte posibil ca Voicu Paul să câștige primăria cu doar 30-35% din voturi, pentru că oricât de iritant sau antipatic ar fi candidatul, tot nu poate eroda foarte tare procentul uriaș scos de obicei de PNL în Alba.

Restul de voturi se vor împărți între Pleșa, candidatul PSD (oricare va fi el) și probabil un alt personaj plin de păreri neavizate, responsabil cu circul în consiliul local actual.

Mai interesantă și mai imprevizibilă va fi componența consiliului local, pentru că acolo este foarte posibil ca PNL să nu mai aibă majoritatea de care se bucură acum și va fi la mâna USR.

Și uite așa o să avem din nou un tandem Voicu Paul-Gabi Pleșa la primărie, unul primar și celălalt viceprimar.

Însă de data asta Pleșa va fi mai greu de ignorat și de trimis la compartimentul ascuțit creioane pentru că, fără USR, Alba Iulia nu va putea fi guvernată.

Iar asta e chiar un lucru bun pentru noi, locuitorii. Pentru că vrem și noi mai multă transparență și democrație. Vrem și noi să știm pe ce se cheltuiesc banii din impozitele noastre și vrem să avem un cuvânt de spus printr-un buget participativ.

Pentru că, de exemplu, eu nu vreau să ca primăria să intre în 100 de proiecte pe fonduri europene cu acronime șmechere care nu produc nimic pentru oraș, dar în care se angajează pilele, se plimbă prin Europa beizadelele, dar trebuie și continuate pe banii noștri în perioada de sustenabilitate, după ce se termină banii europeni.

Vreau, de asemenea, să se construiască parcări noi subterane sau supraterane și nu să se tragă dungi de vopsea pe asfalt luând din partea carosabilă și redenumindu-le parcări CU PLATĂ.

Vreau să se apuce primăria de asfaltat zecile de kilometri de străzi de pământ, atât pentru cei cărora le-au dat autorizație de construcție pe câmp și dealuri, dar și pentru ceilalți care trebuie să își spele mașinile de două ori pe zi de praful și pământul adus pe asfalt din “zonele rezidențiale”.

Nu de alta, dar încep să cred că spălătoriile de mașini plătesc comisioane la primărie, la ce business bun le asigură drumurile de pământ din Alba Iulia.

Mai vreau să nu mai aud arhitecți și proiectanți care se plâng că la serviciul urbanism ridicatul din umeri a devenit răspuns oficial. Sau că expresia favorită a arhitectului șef este “nu-ți convine, dă-mă în judecată”.

Sau că la același serviciu unele semnături de pe proiecte (vreo 2-3 la număr) sunt adevărate chei universale către aprobare, indiferent de hârtiile depuse, pe când ceilalți trebuie să respecte la virgula orice aviz, planșă, cotă sau moft are inspectorul în fața căruia stă în poziția ghiocel.

Mai vreau să cred că în Alba nu există mafie imobiliară și că oricine respectă legea poate construi ceva fără să facă parte din casta celor puțini și șmecheri.

Aș mai vrea să nu mai văd în Alba Iulia zone în care lângă casele de locuit cresc blocuri cu 4-5 etaje care le suprimă lumina și le scade valoarea de piață. Nici blocuri construite sub liniile de înaltă tensiune, sau în apropierea lor, cu avize obținute cu derogări preferențiale.

M-ar mai bucura ca noul primar să se gândească și la cei mai puțin norocoși și să înceapă ceea ce primarii din orașele mai mici din județ au înțeles că trebuie: un stadion decent și un ștrand popular cu acces ieftin pentru toată lumea.

Terminați odată cu prioritățile stabilite de popi sau de două doamne director din primărie și renovați ștrandurile de la Schit! Aveți acolo teren suficient, utilități, tot ce trebuie pentru un aquaparc public decent. Nu toată lumea își permite să meargă la piscinele private!

Cine și dacă va face măcar o parte din toate cele de mai sus, vom vedea pe pielea și banii noștri.

Până la alegeri mai avem însă cel puțin câteva săptămâni în care să mai râdem de mascarada de sondaj PNL, de circul ieftin al unui consilier local sau de stângăcia USR. Dinspre PSD, liniște asurzitoare. Poate după congresul național se trezește și Dîrzu & Compania și vor stabili cui îi vine rândul să facă figurație, în tura asta de alegeri.


ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

4 Comentarii

4 Comments

 1. Cetatean

  marți, 25.02.2020 at 17:58

  Da, DA!!! Asta e un purul adevar. Majoritatea il stim, dar la alegeri o sa actionam in consecinta?

  Greu de zis..

 2. bobi

  joi, 27.02.2020 at 10:33

  domnule Makai, dati va rog detalii despre constructiile la care faceti referire. De ce va este teama de contabili sefi si de directori de directii judetene?

  • Claudiu Makkai

   joi, 27.02.2020 at 13:02

   Bobi, draga, daca din tot ce am scris eu mai sus tu ai dedus ca mi-e frica de cineva trebuie sa iesi de sub piatra aia unde stai incolacit si sa vii sa ne cunoastem.

   • Bobi

    joi, 27.02.2020 at 19:02

    Spune cu subiect și predicat cine este în spatele construcțiilor la care ai facut referire.

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


TOP articole in ultimele zile

Publicitate

EVENIMENT

FOTO: Totul va fi bine! – Mesajul montat pe clădirea Spitalului Județean din Alba Iulia și pe secția de Infecțioase

Publicat

”Totul va fi bine” este mesajul scris de un copil și montat pe fațada clădirii Spitalului Județean de Urgență Alba Iulia, dar și pe secția de Infecțioase a instituției medicale.

Un curcubeu a ”răsărit” pe cele mai importante clădiri din Alba Iulia, în aceste zile. Alături de mesajul ”Totul va fi bine” și deja clasicul #staiacasă, micul artist, Andrei T.H. a vrut să le transmită o rază de speranță atât celor ce sunt în prima linie a luptei împotriva coroavirusului, dar și cetățenilor din Alba Iulia.

Până la ora actuală, potrivit celor mai recente date transmise de autorități, în județul Alba au fost confirmate 11 cazuri de coronavirus, dintre care două au fost declarate vindecate.

 

 

Citeste mai mult
Publicitate

EVENIMENT

OFICIAL: 474 de cadre medicale și personal auxiliar, confirmate cu COVID-19. În continuare, situație eronată pentru județul Alba

Publicat

În România sunt, la această dată, 474 de cadre medicale și personal auxiliar din spitale infectate cu COVID-19, potrivit raportărilor centralizate de Institutul Național de Sănătate Publică.

Pe lista oficială, județul Alba figurează în continuare cu două cazuri de infecție fiind vorba de personal medical auxiliar, deși acest lucru nu este confirmat de DSP.

”La Alba, în situația transmisă acum de la centru încă apar eronat cele 2 cazuri personal auxiliar confirmat. Am transmis în repetate rânduri să corecteze”, a declarat Alexandru Sinea, directorul DSP Alba.

Lista conform raportărilor primite de INSP din teritoriu:

Alba total 2

Arad total 24

București total 65

Bistrița Năsăud total 3

Botosani total 1

Cluj total 3

Constanța total 1

Covasna total 8

Dâmbovița total 1

Galați total 7

Hunedoara total 24

Iasi total 5

Mehedinți total 1

Neamț total 7

Suceava total 318

Timiș total 2

Vrancea total 2

Total 474

Citeste mai mult
Publicitate

ECONOMIE

ȘOMAJUL TEHNIC: Circa un milion de persoane ar putea primi ajutor de la stat. Domeniile cu cele mai multe cereri

Publicat

Ministerul Muncii estimează că aproximativ un milion de persoane vor beneficia de șomaj tehnic în România. Până vineri, au fost înregistrate, la nivel național, peste 25.000 cereri la AJOFM (transmise de firme) și peste 22.000 la AJPIS (PFA, alte profesii liberale). Până acum, au fost suspendate circa 880.000 de contracte individuale de muncă.

Secretarul de stat Alin Ignat a precizat vineri, în conferință de presă, că la Agențiile de plăți și inspecție socială au fost înregistrate, în primele 3 zile de la primirea solicitărilor, peste 22.000 de cereri, majoritatea din București și Cluj.

În prima zi au fost înregistrate peste 6000 de cereri, iar în perioada 2-3 aprilie, câte 8000 pe zi.

Aproape 50% dintre solicitări sunt din partea PFA.

Prima cerere a fost înregistrată în 1 aprilie, imediat după ora 0.00, din Galați, pentru o întreprindere individuală.

Secretarul de stat Victor Picu, președintele ANOFM, a precizat că la agențiile de muncă au fost înregistrate peste 25.000 cereri pentru aproximativ 240.000 de angajați, majoritatea din industria prelucrătoare și HoReCa. Cele mai multe cereri, pentru peste 30.000 de salariați, au venit din Cluj.

ANOFM a constatat că au fost cazuri în care în cereri s-a calculat greșit cuantumul pentru șomajul tehnic. S-a trecut sumă mai mare decât este prevăzut în ordonanțe. În mod eronat, în anumite cazuri, calculul se face nu de la data suspendării contractului, ci de la data de 16 martie, chiar dacă contractul nu a fost suspendat, iar solicitarea se face pentru o lună, deși plata se face la 1 aprilie pentru luna martie. Sunt angajatori care solicită fonduri pentru salariați care nu au încă contractul suspendat.

Picu a precizat că pentru a depune mult mai ușor în format electronic, Guvernul a pus la dispoziție platforma aici.gov.ro

De asemenea, au fost înregistrate petiții în care au fost semnalate situații în care unii angajatori suspendă contractele pentru șomaj tehnic și în același timp cheamă și angajații la muncă. Reprezentații ministerului atenționează că acesta este un abuz.

Situația prezentată de Minister (date centralizate până în 3 aprilie):

Contracte individuale de muncă suspendate – 884.349 din care: 274.870 – industria prelucrătoare; 179.041 – comerț cu ridicata și cu amănuntul; repararea autovehiculelor și motocicletelor; 116.584 – hoteluri și restaurante

Contracte individuale de muncă încetate – 180.170 din care: 35.510 – Comerț cu ridicata și amănuntul; repararea autovehiculelor și motocicletelor; 31.185 – industria prelucrătoare; 22.313 – construcții

Cum se acordă șomajul tehnic

Angajatorii care îşi reduc sau întrerup temporar activitatea total sau parţial ca urmare a efectelor epidemiei COVID-19 vor putea beneficia, din bugetul asigurărilor pentru șomaj, de plata indemnizațiilor acordate salariaților  în valoare de 75% din salariul de bază corespunzător locului de muncă ocupat, dar nu mai mult de 75% din câştigul salarial mediu brut prevăzut de Legea bugetului asigurărilor sociale de stat pe anul 2020.

Şomajul tehnic se acordă exclusiv angajaţilor având contract individual de muncă și pe care i-au înregistrat în REVISAL ca intrând în șomaj tehnic (conform art. 52 alin. (1) lit. “c” din Codul Muncii).

Vezi integral: ȘOMAJUL TEHNIC: AJOFM Alba primește documentele transmise electronic. FORMULARE și alte detalii pentru angajatori

Și PFA, întreprinderile individuale, cele familiale, persoanele cu profesii liberale, cei care obțin venituri exclusiv din drepturi de autor sau conexe, sportivii pot transmite online cereri pentru șomaj tehnic, însă aceste categorii se adresează Agențiilor Județene pentru Plăți și Inspecție Socială (AJPIS).

Vezi ȘOMAJUL TEHNIC: Formularele pentru PFA, întreprinderile individuale și profesii liberale. Se transmit online la AJPIS

Citeste mai mult
Publicitate

EVENIMENT

OFICIAL: Încă 11 persoane infectate cu coronavirus au murit în România. Numărul deceselor a ajuns la 133

Publicat

Încă 11 persoane infectate cu coronavirus au murit în România, potrivit informării transmise vineri după-amiază de Grupul pentru Comunicare Strategică. Numărul deceselor a ajuns, astfel, la 133.

Este vorba despre opt bărbați și trei femei, din județele Bistrița-Năsăud, Sibiu, Galați, Ialomița și Suceava:

Deces 123: Bărbat, 66 ani, județul Bistrița-Năsăud

Internat în 28.03.2020 în SJU Bistrița – Boli Infecțioase, recoltat pentru COVID-19 în aceeași zi, confirmat pe data de 29.03.2020.

Data decesului: 03.04.2020

Comorbidități: Leucemie limfatică Cronică std III, Diabet zaharat tip II, HTA std II.

Deces 124: Bărbat, 59 ani, județul Bistrița-Năsăud

Aflat în autoizolare, întors din Elveția în data de 25.03.2020.

Internat în 31.03.2020 în SJU Bistrița – Boli Infecțioase, recoltat pentru COVID-19 în aceeași zi, confirmat pe data de 2.04.2020.

Data decesului: 01.04.2020

Comorbidități: Diabet zaharat insulinodependent

Deces 125: Bărbat, 27 ani, județul Sibiu.

Decedat în 31.03.2020 (găsit decedat acasă).

S-au investigat probe necroptice pentru COVID-19. Rezultat pozitiv în 2.04.2020.

Deces 126: Bărbat, 61 ani, județul Galați

Întors din Antalya în data de 20.03.2020.

Internat in SJU Galati în 26.03.2020, recoltat pentru COVID-19 în aceiași zi. Rezultat pozitiv în 26.03.2020.

Decedat în 3.04.2020.

Comorbidități: Diabet zaharat tip II, HTA, Boală hepatică cronică.

Deces 127: Bărbat, 46 ani, județul Ialomița.

Internat în SJU Slobozia-ATI în data de 31.03.2020.

Recoltat pentru COVID-19 în data de 1.04.2020, confirmat în aceiași dată.

Decedat în 3.04.2020.

Deces 128: Femeie, 77 ani, județul Suceava.

Internată în SJU Suceava în 19.03.2020.

Recoltare probe pentru COVID-19 in 25.03.2020. Rezultat pozitiv în 30.03.2020.

Decedată în 2.04.2020.

Deces 129: Bărbat, 62 ani, județul Suceava.

Internat în SJU Suceava în 17.03.2020.

Recoltare probe pentru COVID-19 in 24.03.2020. Rezultat pozitiv în 25.03.2020.

Decedat în 2.04.2020

Deces 130: Femeie, 63 ani, județul Suceava.

Internată în SJU Suceava în 27.03.2020.

Recoltare probe pentru COVID-19 in 27.03.2020. Rezultat pozitiv în 2.04.2020.

Decedată în 2.04.2020

Deces 131: Bărbat, 67 ani, județul Suceava.

Internat în SJU Suceava in 27.03.2020.

Recoltare probe pentru COVID-19 in 27.03.2020. Rezultat pozitiv în 2.04.2020.

Decedat în 30.03.2020

Deces 132: Bărbat, 58 ani, județul Suceava.

Internat în SJU Suceava în 29.03.2020.

Recoltare probe pentru COVID-19 in 29.03.2020. Rezultat pozitiv în 3.04.2020.

Decedat în 30.03.2020.

Comorbidități: Diabet zaharat tip II, CIC, Infarct miocardic în antecedente.

Deces 133: Femeie, 62 ani, județul Ialomița.

Internată în SJU Slobozia-Medicină Internă în data de 31.03.2020, transferată în ATI în data de 1.04.2020.

Recoltat pentru COVID-19 în data de 1.04.2020, confirmare în 2.04.2020.

Decedată în 3.04.2020.

Comorbidități: Diabet zaharat tip II, HTA afecțiuni renale.

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate