Connect with us
Publicitate

EVENIMENT

Editorial de Mihai Coșer: Zalele din lanțul slăbiciunilor. Radiografie dură a lunilor de epidemie în Alba și în țară


Publicat

Am sufletul ruginit de la lacrimile celor pe care îi aud că ”sistemul”, ăla în care intră pilele mai ceva ca limba-n fagurele de miere, nu-i ”poate prelua”. Mă doare și pentru cei care se opintesc să schimbe roțile de la atâtea pene, dar ajung să fie trași pe roată.

Iar o sa-mi zică unii, ce faci fratili meu, mesaje d-astea dai tu la popor, demoralizatoare, destabilizatoare și în cur ne doare despre țara pe care, noi, deștepții, am exilat-o pe câțiva metri pătrați de apartament? Da!

Acum, în prag de 1 Decembrie, de ziua ei și a mea, dacă e de belit România și pe voi, care nu faceți aproape nimic bun pentru ea, mă bag și eu.

Am avut dialog cu cei pe care, în mod pervers, politicienii îi folosesc adesea. Exact pe modelul 1945, când cea mai măruntă greșeala te făcea paria, iar recunoștința îți asigura supraviețuirea.

Vorbesc cu oameni care, cât de cât, au ocolit selecția pe pile și au nimerit, azi, striviți între ”bolovani” politici aflați în lupta electorală și șmenari ajunși în fruntea unor spitale pentru limba data pe afișe, în campanii.

Vă vine sau nu să credeți, în tranșeele acestei crize mai luptă și soldați antrenați. Ei încearcă să dea speranță celor în nevoie, un colac de salvare, primind, la schimb, un sincer Doamne ajută!

Primul val

Care la noi a fost altfel decât, ACOLO, în Vest. Aici, chiar puteam să facem tot ce trebuia, dacă aveam mai multă luciditate, să ne organizăm.

În schimb, fiecare lună, de la primul val încoace, a însemnat încă o za prinsă în lanțul slăbiciunilor, iar romanii s-au dus topless la mare și au tras hopeless, în piept, un surogat de acalmie. Asta ne-a adus la tsunami. Ce e val, ca valu’ vine…

Eu unul am încetat să mai sper. Sunt aproape sigur că, mai devreme sau mai târziu, sistemul va face implozie, lăsând în urmă doar praf și ruine, fiind imposibil de corectat în ciuda intervențiilor financiare divine dinspre UE. Vom continua să stăm la marginea prăpastiei, reactiv și fără a mai putea recupera lucruri care trebuiau anticipate.

Nu putea guvernul să propună soluții de genul – testare gratuită pentru toți cei care muncesc, dat fiind faptul ca în colectivitățile profesionale e rata de răspândire cea mai mare?! Putea! Și avea și cum deconta din fonduri europene!

Nu putea da guvernul, în afară de lecții cretine și vizite profetice în teritoriu, libertatea și mijlocele pentru ca DSP-urile să organizeze, cu adevărat, spitalele din județe, testările s.a.m.d.? Acum aveam acțiune, nu reacțiune!

În schimb, au fost sincope în care timp de două săptămâni angajați din DSP, care lucrau pentru bunăstarea de mijloc de zi a politicienilor, când se raportează numărul de cazuri, s-au dus acasă, sau în altă parte, cu contracte de munca întrerupte, chit că și alea erau temporare.

Cinismul politic și nepăsarea au atacat la braț cu virusul, orice. Doar pentru că suntem proprietatea unor satrapi cu CV-uri cumpărate și lipsiți de viziune.

La Alba

Nu sunt locuri, momentan. Dar n-am văzut să scrie pe niciun fluturaș de campanie. Citesc doar că am făcut aia și aia.

Păi nu văd la niciun doctor pe fb să scrie ca azi am salvat o viață, niciun dascăl nu se laudă că fata mea știe înmulțirea. Pentru ce v-aș aplauda?

În timp ce eu îmi ciulesc urechile și belesc ochii pe fb ca să aud ce zice Pleșa de Mihail Sadoveanu, Spiridon bucătaru, Arion Vatmanu iar americanii înfulecă curcanul lui Biden, ministrul sănătății urlă: ”Da bice, birjar! La Alba Iulia să-i oblig pe ăia sa mai deschidă un spital covid, la Aiud!”

Apare text în presă: a venit Nelu Tataru la Alba Iulia! De zici ca a ieșit Leana-n poarta prefecturii, goală. Da, pentru că la Blaj, Gheorghe Rotar a refuzat. Omul, în baza voturilor populare, avea dreptul. Autonomia locală e sfântă și parca și merită să te pui puțin cu județul, să le arăți că poți.

Dar n-a fost asta, niciodată, soluția. Pentru că și la Blaj, ca și la Aiud, nu exista alta șansă decât să deschizi saloanele pentru betegii, măcar, din localitatea ta.

Ar fi fost un plus daca acești primari ar fi zis într-o singură voce: deschidem, dar avem nevoie de următoarele… Sau dați bani să le cumpărăm noi. Ținea loc de o atitudine justă, față de o situație de neocolit.

Oricum, sunt secții unde se vor muta linii de gardă dinspre spitalul județean, de la ATI, tocmai pentru ca ăsta din Alba Iulia, unde se presupune că vin de peste tot și pentru alte multe boli, să rămână, cât de cât, reduta mai greu de cucerit de virus.

La Alba poate că e mai bine. De ce? Doar pentru că unii, în loc ca doar să strângă din dinți, au ales să muște din probleme.

Pentru că Sinea începe să devina un produs de management mai aplicat, real, care ignoră statisticile iluzorii și a învățat să încurajeze și să certe, în același timp. A făcut pe dracu-n patru, ca împreună cu alți directori de spitale, doctori, asistenți etc, să regleze lucrurile din mers. Nu că ar fi existat o viziune, nu că n-ar fi meritat și Alba un spital modular, mai multe ventilatoare, etc. decontabile total din fonduri europene. Asta trebuie să faci.

Să-ți astupi urechile la certurile dintre doctorii PSD-iști și PNL-iști, la aberații din ședințe, să înțelegi că dacă nu faci ceva să ajungi la liman tu vei fi primul sacrificat.

Am urmărit și evoluția cazurilor. Foarte limpede. În două săptămâni, controlat, incidența a scăzut la Aiud, proporțional cu numărul de teste. În schimb, de exemplu, la Sebeș, unde medicii de familie s-au prins că pentru 105 lei de pacient covid luat în monitorizare, merită să testezi.

Ies la iveală și ăia făcuți peste noapte și-n grabă din ospătari, asistenți medicali. Angajați pentru cât au săpat în curtea unora. Ăștia pot da lucrurile de gard cu atâta pasiune, de nimeni nu le mai pune-n ordine. Când întreabă, notează, pun întrebări și dau informații la centralizat.
Vampirul

Care suge speranța poporului român nu e virusul. Ci ”politicianul nostru” care ne-a anulat șansa la reabilitare. Aș fi vrut ca alegerile astea să aducă primul parlament de profesioniști. Exclusiv oameni care au arătat și au demonstrat ceva. Nu se poate!

Va rămâne același cuib de cuci, față de care, daca aș avea cu 10 ani mai puțin, as spune clar: nevermore. Să nu-ți vină să plimbi tăvi, să-ți salvezi copilu’ de la a fi următoarea generație de sacrificiu, într-o țară de la capătul pământului, decât să aștepți să vină un guvern care să-ți dea viața, munca, șansa înapoi?

Mihai Coșer a fost timp de mulți ani jurnalist, om de publicitate, organizator de evenimente, purtător de cuvânt al Primăriei Alba Iulia iar acum este consilier al europarlamentarului Mircea Hava. Textul reprodus mai sus a fost postat pe contul său de Facebook. ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

3 Comentarii

3 Comments

 1. cici1800

  marți, 10.11.2020 at 15:14

  pai mai Mihaita, i-a spune-ne si noua ce ai facut matale pentru a imbunatati ceva in Romania in ultimul an? Dar in ultimii ani? Legatul sireturilor la sefi nu se pune, sa stii.

  Dar i-a spune ce te recomanda si ce stii tu sa faci pentru banii pe care ii primesti
  (in afara de dat din gura)?

  Dar restul lingailor de pe langa Hava, ce realizari si ce educatie aveti?

  Bai baiatule, cand esti in pozitia in care esti matale, trebuie sa zici cum ajuti tu tara nu sa arati cu degetul si sa te minunezi ca baba la racheta!

 2. Popa Ioan

  marți, 10.11.2020 at 15:34

  Bun comentariu Mishule !!!! Dar hai dracului sa facem ceva !! Hai sa ne implicam , altfel și peste 15 ani copiii tai și ai mei vor scrie același tip de comentarii … asta dacă vor avea voie . S-ar putea sa nu mai existe nici acest drept de a lătra in presa !!!! Sau … stai ! Iese Dracnea din pușcărie azi-mâine și ne salvează 😂. Ca doar romanul are mintea scurta și poate îl votam iar . Sau poate Dârzu ,Pereș, Negrut , Olar, Roman acești iluștri neica-nimeni/relicve ale parlamentului o sa se dedice “prostimii” ( noua muritorilor de rând ) acum in al N-ulea mandat . Hai la vot și tot cu ei 😡😡😡

 3. pilu

  marți, 10.11.2020 at 18:15

  Da ma , asa-i .Te-ai reamplasat in loc cald si acum gulgutesti. Cine dracu nu va lasat cat ati fost la Primarie sa aduceti profesionisti (sau numai parlamentul are nevoie). Ati umplut Primaria de cunostiinte, pensionari reangajati si alte specii politice si acum tu vorbesti de profesionism. Sau de toate acestea este vinovat cel pe care-l slujesti pe simbrie mare.Zalele din lantul slabiciunilor erau chiar sub nasul tau si tu deabia acum le-ai decoperit. Erai de zece ori mai laudat daca acest articol ar fi aparut cand erai in Primarie. Dar poate ca acum nu mai vedeai Bruxellesul nici din poze.

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


Publicitate

EVENIMENT

OFICIAL: CEREMONIE MILITARĂ în cadru restrâns la Alba Iulia și fără public, de 1 Decembrie. Precizări de la Divizia 4 Infanterie

Publicat

monumentul unirii alba iulia

Ziua Națională a României va fi marcată la Alba Iulia printr-o ceremonie militară organizată la Monumentul Unirii cu participarea unui detașament de onoare, cu efective reduse, fără tehnică, din structurile Diviziei 4 Infanterie „Gemina”.

Trebuie respectate prevederile din starea de alertă, potrivit cărora evenimentele pot fi organizate cu cel mult 100 de participanți.

Precizări de la Divizia 4 Infanterie Gemina:

”Ceremonia militară se va desfășura fără public, avându-se în vedere numărul de persoane permis de cadrul legal și de Hotărârea de Guvern nr. 967 din 14.11.2020.

Activitatea se va desfășura după următorul program:

13.30-13.55 – realizarea dispozitivului

14.00-14.02 – sosirea persoanei oficiale

Vezi și Autoritățile din Alba, pregătite pentru o posibilă vizită a președintelui Iohannis sau a premierului Orban de 1 Decembrie

14.00-14.05 – intonarea Imnului Național al României

14.05-14.10 – depunerea unei coroane de flori de către persoana oficială

14.10 – încheierea activității.

Pe toată durata activității este obligatorie purtarea măștii de protecție”.

Autoritățile locale precizau zilele trecute că nu se punea problema unei defilări militare în Capitala Marii Uniri în acest an de Ziua Națională, având în vedere restricțiile impuse de pandemie.

Vezi PROGRAMUL OFICIAL de 1 Decembrie la Alba Iulia: Ceremonie militară, expoziții, spectacole și alte manifestări, toate online

Însă, pentru a marca totuși momentul de sărbătoare națională, la Alba Iulia va fi organizată o ceremonie militară, în condiții speciale. Adică nu va fi defilare. Reamintim că Alba Iulia este în carantină, deocamdată până în 30 noiembrie inclusiv.

Parada militară era unul dintre cele mai spectaculoase momente de 1 Decembrie la Alba Iulia, în anii trecuți.

Vezi cum a fost defilarea militară din 2019 de la Alba Iulia FOTO-VIDEO: PARADA MILITARĂ de 1 Decembrie 2019 la Alba Iulia. Defilare cu transportoare blindate, avioane, elicoptere și forțe terestre

În fața publicului erau mobilizate zeci de forțe terestre și echipamente militare, iar bulevardul 1 Decembrie, lângă Parcul Unirii, era survolat de elicoptere și avioane.

Citește și: DOCUMENTAR: Cum s-a desfășurat Adunarea Națională de la 1 Decembrie 1918, de la Alba Iulia, în plină epidemie de gripă spaniolă

Anul acesta, majoritatea evenimentelor anunțate în programul oficial de 1 Decembrie de la Alba Iulia vor fi fără public și transmise online de către organizatori, pentru a respecta măsurile impuse în pandemie.

foto: arhivă

Citeste mai mult
Publicitate

EVENIMENT

Pregătiri pentru sezonul de schi în Staţiunea Păltiniş. Au fost pornite tunurile de zăpadă la Arena Platoș

Publicat

Proprietarii singurului complex de pârtii din staţiunea Păltiniş au dat drumul tunurilor de zăpadă şi se pregătesc pentru a deschide sezonul de schi, potrivit anunţului făcut pe pagina de Facebook.

“Noi ne-am apucat de treabă, deoarece temperaturile de afară ne ajută şi am început înzăpezirea pârtiilor”, a declarat unul dintre reprezentanţii complexului de schi.

Stratul de zăpadă naturală măsoară 6 centimetri în staţiunea Păltiniş.

Proprietarii singurului complex de pârtii din staţiunea Păltiniş au dat drumul tunurilor de zăpadă şi se pregătesc pentru a deschide sezonul de schi, potrivit anunţului făcut pe pagina de Facebook.

“Noi ne-am apucat de treabă, deoarece temperaturile de afară ne ajută şi am început înzăpezirea pârtiilor”, a declarat unul dintre reprezentanţii complexului de schi.

Stratul de zăpadă naturală măsoară 6 centimetri în staţiunea Păltiniş.

Până la finalul acestei luni, municipiul Sibiu, oraşele Tălmaciu şi Cisnădie şi comuna Şelimbăr sunt în carantină.

Judeţul Sibiu se situează pe primul loc în ţară ca rată de infectare cu noul coronavirus, de mai multe zile.

Sursă: Agerpres

Citeste mai mult
Publicitate

ACTUALITATE

ADR Centru: Dezbatere online cu locuitorii din Alba și Sibiu despre protecția mediului. Cum pot transmite idei autorităților

Publicat

ADR Centru organizează online, prin Centrul Europe Direct Regiunea Centru, o dezbatere pe teme de mediu pentru locuitorii din județele Alba și Sibiu. Aceștia vor putea transmite autorităților publice locale idei privind protecția mediului.

Evenimentul se va desfășura în 3 decembrie, de la ora 12.00.

Vreau un aer mai curat! Avem nevoie de mai multe spații verzi! Aș dori să fie mai multe piste de biciclete!. Am auzit aceste afirmații de la cetățenii din Regiunea Centru, transmise fie online fie direct în cadrul evenimentelor pe care le-am organizat.

În 3 decembrie 2020, începând cu ora 12.00 vă așteptăm la evenimentul online, o dezbatere pe tema protecției mediului ”Energie verde-mai mult verde în Regiunea Centru – acțiuni, proiecte și propuneri.

Alături de cetățenii din Alba și Sibiu, interesați de un mediu înconjurător mai curat, am invitat să participe la întâlnire și reprezentanții Agențiilor de Protecție a Mediului, pentru a ne prezenta informații despre calitatea mediului din județ, alături de reprezentanții autorităților publice locale, primării și consilii județene, ca să prezinte proiectele pe care le implementează și modul în care susțin reducerea poluării pentru un climat mai curat.

Pe lângă problemele punctuale care le puteți aborda, puteți propune celor prezenți noi proiecte sau puteți afla modul în care fiecare dintre noi poate contribui la păstrarea calității mediului prin soluțiile de economie circulară care vor fi prezentate”, transmite ADR Centru.

Pentru participare, completați formularul AICI

Prin Agenția pentru Dezvoltare Regională Centru, din 2007 și până în prezent, am semnat și finanțat la nivelul Regiunii Centru, peste 1.440 de contracte de finanțare doar din fondurile Programului Operațional Regional, la care se adaugă alte 800 de contracte pe care le-am gestionat prin Programul de Competitivitate, adică sunt peste 2.200 proiecte care au aplicat soluții pentru protecția mediului. Acestea s-au concretizat în echipamente tehnologice sau construcții noi, ce au generat consum de resurse de energie și noxe reduse, dar și spații verzi, parcuri, spații de agrement, reabilitare termică, înlocuirea unor sisteme învechite sau modernizarea infrastructurii, fiecare proiect aducând o contribuție la îmbunătățirea calității mediului. Vor vorbi însă punctual reprezentanții primăriilor despre aceste proiecte, sau alte inițiative prin care au pus în practică sau vor duce în următorii ani la localități ”mai verzi”, la o stare de bine pentru o viață de calitate destinată fiecăruia dintre noi”, a declarat Simion Crețu, director general ADR Centru.

Schimbările climatice și degradarea mediului sunt o amenințare reală pentru Europa și pentru întreaga lume. Pentru a susține un mediu înconjurător curat, condiție esențială pentru o un stil viață european, Uniunea Europeană și-a  propus ca până în 2050 să devină neutră ca impact asupra climei. Eforturile Comisiei Europene pentru un mediu mai curat, pentru creșterea numărului de spații verzi, pentru curățarea apelor, pentru reducerea consumului energetic și obligarea statelor europene să aplice măsuri de protecție a mediului, au primit un nou impuls, odată cu lansarea Pactului Verde European. Pactul Verde European este foaia de parcurs a UE pentru a ajunge la o economie durabilă, oferă un plan de acțiune menit să stimuleze utilizarea eficientă a resurselor prin trecerea la o economie circulară, mai curată, să dorește să refacă biodiversitatea și să reducă poluarea. Pentru a transforma acest angajament politic în obligație juridică, Comisia Europeană a propus o lege europeană a climei și susține, prin fonduri europene și prin reglementări specific, acțiuni în toate sectoarele economiei, inclusiv prin investiții în tehnologii ecologice, prin sprijin pentru inovare în sectorul industrial, prin introducerea unor forme de transport privat și public mai puțin poluante, mai ieftine și mai sănătoase, prin decarbonizarea sectorului energetic și prin îmbunătățirea eficienței energetice a clădirilor, potrivit sursei citate.

Evenimentul este organizat de Centrul Europe Direct Regiunea Centru din cadrul ADR Centru, cu susținerea Comisiei Europene. Prin Centrul Europe Direct Regiunea Centru se desfășoară acțiuni de comunicare dedicate și adaptate cetățenilor din Regiunea Centru, obiectivul său fiind de promovare a priorităților și acțiunilor Comisiei, dar mai ales implicarea locuitorilor din cele șase județe.

Agenția pentru Dezvoltare Regională Centru s-a preocupat și se preocupă constant de informarea cetățenilor în privința rezultatelor și beneficiilor aduse comunității noastre de proiectele europene, susținând toate inițiativele care au dus la îmbunătățirea calității vieții cetățenilor. În decursul timpului, datorită fondurilor nerambursabile, împreună, am susținut atât investițiile publice, cât și pentru mediul privat, precum și pentru dezvoltarea și protecția mediului din Regiunea Centru.

O parte din fondurile coordonate de ADR Centru, în cadrul Politicii europene de Coeziune – fie că au fost încadrate în planuri generale, fie că au fost încadrate în priorități specifice de investiții – au fost investite în proiectele de reabilitare termică, pentru achiziționarea de mijloace nepoluante de transport public, pentru crearea de piste de biciclete, modernizarea parcurilor și a spațiilor verzi, precum și pentru implementarea de soluții inovatoare în domeniul eficientizării consumurilor de energie, atât în clădirile publice, cât și în clădirile rezidențiale. Fie prin POR, fie prin alte programe de finanțare, autoritățile publice locale au derulat proiecte care au vizat activitățile de protecția mediului direct sau în subsidiar.

Pentru ca un număr cât mai mare de oameni să cunoască aceste informații și rezultatele proiectelor, precum și pentru a discuta alte idei de proiecte ce se pot implementa la nivel local, sau exemplele de bune practici, ADR Centru, prin Centrul Europe Direct Regiunea Centru, a propus organizarea unei dezbateri pe această temă, prin care se va realiza și o consultare a cetățenilor referitor la impactul și necesitățile pe tema mediului din fiecare județ al regiunii.

Citeste mai mult
Publicitate

EVENIMENT

Sâmbătă: Program special la Centrul de Transfuzie Sanguină Alba. Este nevoie de sânge și plasmă pentru bolnavii de COVID-19

Publicat

Centrul de Transfuzie Sanguină Alba va fi deschis, sâmbătă, 28 noiembrie, între orele 8:00 și 12:00 pentru cei care vor să doneze sânge sau plasmă necesară pacienților cu forme grave de COVID-19. 

Cei care doresc să doneze sânge, dar nu o pot face în timpul săptămânii sunt așteptați de la ora 8:00 pentru a dona.

În special sunt așteptate persoane care au avut COVID-19, s-au vindecat și vor să doneze plasmă pentru pacienții cu forme grave cauzate de coronavirus.

De asemenea, reprezentanții Centrului de Transfuzie Sanguină Alba îi îndeamnă să meargă la donat și pe cei care vor să doneze sânge, deoarece este nevoie ca stocurile să fie tot timpul pline.

Condiții obligatorii pentru donat sânge

Cele mai importante dintre condițiile cerute: să fie persoane sănătoase (fără afecțiuni acute sau cronice), care nu fac tratament medicamentos, grupa de vârstă 18-60 ani; fără intervenții chirurgicale, tatuaje, piercing, acupunctură – în ultimele 6 luni; greutate minimă – femei 57 kg; bărbați 60 kg.

Pentru cei care vor să doneze plasmă există un set de norme pe care trebuie să le îndeplinească

1. Bilet de externare / scrisoare medicală cu diagnosticul COVID-19 (confirmat prin RT-PCR); se poate dona la minimum 14 zile de la confirmarea vindecării (RT-PCR-Negativ)

sau

2. Bilet de externare / scrisoare medicală cu diagnosticul COVID-19 (confirmat prin RT-PCR), cu menționarea perioadei de izolare ulterioară externării; se poate dona la cel puțin 14 zile de la încetarea perioadei de izolare

sau

3. Test RT-PCR pozitiv pentru infecția cu SARS Cov-2 și un document eliberat de DSP ce atestă încetarea perioadei de izolare, în condițiile în care nu a fost internat; se poate dona la cel puțin 14 zile de la încetarea perioadei de izolare

sau

4. Test RT-PCR  pozitiv, pentru infecția cu SARS -Cov-2 efectuat în urmă cu cel puțin 28 de zile, în condițiile în care nu a fost internat sau înscris în evidența DSP; se poate dona la minimum 28 zile de la efectuarea testului.

sau

5. Rezultat pozitiv la o testare serologică (cantitativă) de anticorpi anti-SARS CoV-2 Ig G, efectuata voluntar, în cazul persoanelor asimptomatice care nu au fost confirmate printr-un test RT-PCR pozitiv. Se poate dona la minimum 14 zile de la efectuarea testului.

Pentru a dona plasmă, persoanele vindecate de COVID-19 trebuie să îndeplinească și condițiile donării de sânge obișnuite.

 

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate