Connect with us
Publicitate

EVENIMENT

Editorial de Mihai Coșer: Zalele din lanțul slăbiciunilor. Radiografie dură a lunilor de epidemie în Alba și în țară

Publicat

Am sufletul ruginit de la lacrimile celor pe care îi aud că ”sistemul”, ăla în care intră pilele mai ceva ca limba-n fagurele de miere, nu-i ”poate prelua”. Mă doare și pentru cei care se opintesc să schimbe roțile de la atâtea pene, dar ajung să fie trași pe roată.

Iar o sa-mi zică unii, ce faci fratili meu, mesaje d-astea dai tu la popor, demoralizatoare, destabilizatoare și în cur ne doare despre țara pe care, noi, deștepții, am exilat-o pe câțiva metri pătrați de apartament? Da!

Acum, în prag de 1 Decembrie, de ziua ei și a mea, dacă e de belit România și pe voi, care nu faceți aproape nimic bun pentru ea, mă bag și eu.

Am avut dialog cu cei pe care, în mod pervers, politicienii îi folosesc adesea. Exact pe modelul 1945, când cea mai măruntă greșeala te făcea paria, iar recunoștința îți asigura supraviețuirea.

Vorbesc cu oameni care, cât de cât, au ocolit selecția pe pile și au nimerit, azi, striviți între ”bolovani” politici aflați în lupta electorală și șmenari ajunși în fruntea unor spitale pentru limba data pe afișe, în campanii.

Vă vine sau nu să credeți, în tranșeele acestei crize mai luptă și soldați antrenați. Ei încearcă să dea speranță celor în nevoie, un colac de salvare, primind, la schimb, un sincer Doamne ajută!

Primul val

Care la noi a fost altfel decât, ACOLO, în Vest. Aici, chiar puteam să facem tot ce trebuia, dacă aveam mai multă luciditate, să ne organizăm.

În schimb, fiecare lună, de la primul val încoace, a însemnat încă o za prinsă în lanțul slăbiciunilor, iar romanii s-au dus topless la mare și au tras hopeless, în piept, un surogat de acalmie. Asta ne-a adus la tsunami. Ce e val, ca valu’ vine…

Eu unul am încetat să mai sper. Sunt aproape sigur că, mai devreme sau mai târziu, sistemul va face implozie, lăsând în urmă doar praf și ruine, fiind imposibil de corectat în ciuda intervențiilor financiare divine dinspre UE. Vom continua să stăm la marginea prăpastiei, reactiv și fără a mai putea recupera lucruri care trebuiau anticipate.

Nu putea guvernul să propună soluții de genul – testare gratuită pentru toți cei care muncesc, dat fiind faptul ca în colectivitățile profesionale e rata de răspândire cea mai mare?! Putea! Și avea și cum deconta din fonduri europene!

Nu putea da guvernul, în afară de lecții cretine și vizite profetice în teritoriu, libertatea și mijlocele pentru ca DSP-urile să organizeze, cu adevărat, spitalele din județe, testările s.a.m.d.? Acum aveam acțiune, nu reacțiune!

În schimb, au fost sincope în care timp de două săptămâni angajați din DSP, care lucrau pentru bunăstarea de mijloc de zi a politicienilor, când se raportează numărul de cazuri, s-au dus acasă, sau în altă parte, cu contracte de munca întrerupte, chit că și alea erau temporare.

Cinismul politic și nepăsarea au atacat la braț cu virusul, orice. Doar pentru că suntem proprietatea unor satrapi cu CV-uri cumpărate și lipsiți de viziune.

La Alba

Nu sunt locuri, momentan. Dar n-am văzut să scrie pe niciun fluturaș de campanie. Citesc doar că am făcut aia și aia.

Păi nu văd la niciun doctor pe fb să scrie ca azi am salvat o viață, niciun dascăl nu se laudă că fata mea știe înmulțirea. Pentru ce v-aș aplauda?

În timp ce eu îmi ciulesc urechile și belesc ochii pe fb ca să aud ce zice Pleșa de Mihail Sadoveanu, Spiridon bucătaru, Arion Vatmanu iar americanii înfulecă curcanul lui Biden, ministrul sănătății urlă: ”Da bice, birjar! La Alba Iulia să-i oblig pe ăia sa mai deschidă un spital covid, la Aiud!”

Apare text în presă: a venit Nelu Tataru la Alba Iulia! De zici ca a ieșit Leana-n poarta prefecturii, goală. Da, pentru că la Blaj, Gheorghe Rotar a refuzat. Omul, în baza voturilor populare, avea dreptul. Autonomia locală e sfântă și parca și merită să te pui puțin cu județul, să le arăți că poți.

Dar n-a fost asta, niciodată, soluția. Pentru că și la Blaj, ca și la Aiud, nu exista alta șansă decât să deschizi saloanele pentru betegii, măcar, din localitatea ta.

Ar fi fost un plus daca acești primari ar fi zis într-o singură voce: deschidem, dar avem nevoie de următoarele… Sau dați bani să le cumpărăm noi. Ținea loc de o atitudine justă, față de o situație de neocolit.

Oricum, sunt secții unde se vor muta linii de gardă dinspre spitalul județean, de la ATI, tocmai pentru ca ăsta din Alba Iulia, unde se presupune că vin de peste tot și pentru alte multe boli, să rămână, cât de cât, reduta mai greu de cucerit de virus.

La Alba poate că e mai bine. De ce? Doar pentru că unii, în loc ca doar să strângă din dinți, au ales să muște din probleme.

Pentru că Sinea începe să devina un produs de management mai aplicat, real, care ignoră statisticile iluzorii și a învățat să încurajeze și să certe, în același timp. A făcut pe dracu-n patru, ca împreună cu alți directori de spitale, doctori, asistenți etc, să regleze lucrurile din mers. Nu că ar fi existat o viziune, nu că n-ar fi meritat și Alba un spital modular, mai multe ventilatoare, etc. decontabile total din fonduri europene. Asta trebuie să faci.

Să-ți astupi urechile la certurile dintre doctorii PSD-iști și PNL-iști, la aberații din ședințe, să înțelegi că dacă nu faci ceva să ajungi la liman tu vei fi primul sacrificat.

Am urmărit și evoluția cazurilor. Foarte limpede. În două săptămâni, controlat, incidența a scăzut la Aiud, proporțional cu numărul de teste. În schimb, de exemplu, la Sebeș, unde medicii de familie s-au prins că pentru 105 lei de pacient covid luat în monitorizare, merită să testezi.

Ies la iveală și ăia făcuți peste noapte și-n grabă din ospătari, asistenți medicali. Angajați pentru cât au săpat în curtea unora. Ăștia pot da lucrurile de gard cu atâta pasiune, de nimeni nu le mai pune-n ordine. Când întreabă, notează, pun întrebări și dau informații la centralizat.
Vampirul

Care suge speranța poporului român nu e virusul. Ci ”politicianul nostru” care ne-a anulat șansa la reabilitare. Aș fi vrut ca alegerile astea să aducă primul parlament de profesioniști. Exclusiv oameni care au arătat și au demonstrat ceva. Nu se poate!

Va rămâne același cuib de cuci, față de care, daca aș avea cu 10 ani mai puțin, as spune clar: nevermore. Să nu-ți vină să plimbi tăvi, să-ți salvezi copilu’ de la a fi următoarea generație de sacrificiu, într-o țară de la capătul pământului, decât să aștepți să vină un guvern care să-ți dea viața, munca, șansa înapoi?

Mihai Coșer a fost timp de mulți ani jurnalist, om de publicitate, organizator de evenimente, purtător de cuvânt al Primăriei Alba Iulia iar acum este consilier al europarlamentarului Mircea Hava. Textul reprodus mai sus a fost postat pe contul său de Facebook. 

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

3 Comentarii

3 Comentarii

  1. cici1800

    marți, 10.11.2020 at 15:14

    pai mai Mihaita, i-a spune-ne si noua ce ai facut matale pentru a imbunatati ceva in Romania in ultimul an? Dar in ultimii ani? Legatul sireturilor la sefi nu se pune, sa stii.

    Dar i-a spune ce te recomanda si ce stii tu sa faci pentru banii pe care ii primesti
    (in afara de dat din gura)?

    Dar restul lingailor de pe langa Hava, ce realizari si ce educatie aveti?

    Bai baiatule, cand esti in pozitia in care esti matale, trebuie sa zici cum ajuti tu tara nu sa arati cu degetul si sa te minunezi ca baba la racheta!

  2. Popa Ioan

    marți, 10.11.2020 at 15:34

    Bun comentariu Mishule !!!! Dar hai dracului sa facem ceva !! Hai sa ne implicam , altfel și peste 15 ani copiii tai și ai mei vor scrie același tip de comentarii … asta dacă vor avea voie . S-ar putea sa nu mai existe nici acest drept de a lătra in presa !!!! Sau … stai ! Iese Dracnea din pușcărie azi-mâine și ne salvează 😂. Ca doar romanul are mintea scurta și poate îl votam iar . Sau poate Dârzu ,Pereș, Negrut , Olar, Roman acești iluștri neica-nimeni/relicve ale parlamentului o sa se dedice “prostimii” ( noua muritorilor de rând ) acum in al N-ulea mandat . Hai la vot și tot cu ei 😡😡😡

  3. pilu

    marți, 10.11.2020 at 18:15

    Da ma , asa-i .Te-ai reamplasat in loc cald si acum gulgutesti. Cine dracu nu va lasat cat ati fost la Primarie sa aduceti profesionisti (sau numai parlamentul are nevoie). Ati umplut Primaria de cunostiinte, pensionari reangajati si alte specii politice si acum tu vorbesti de profesionism. Sau de toate acestea este vinovat cel pe care-l slujesti pe simbrie mare.Zalele din lantul slabiciunilor erau chiar sub nasul tau si tu deabia acum le-ai decoperit. Erai de zece ori mai laudat daca acest articol ar fi aparut cand erai in Primarie. Dar poate ca acum nu mai vedeai Bruxellesul nici din poze.

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax