Connect with us
Publicitate

ACTUALITATE

Educația pierde 400 de milioane de euro din bugetul de negociere al PNRR. Anunț al miniștrilor Educației și Fondurilor Europene

Publicat

Educația pierde 400 de milioane de euro din bugetul de negociere pentru PNRR, este concluzia unui anunț comun al miniștrilor Educației și Fondurilor Europene. Bugetul România Educată negociat cu Comisia Europeană este de 3,7 miliarde euro.

”Coaliția de guvernare consideră educația domeniu prioritar pentru Planul Național de Redresare și Reziliență și este motivul pentru care varianta agreată acum alocă pentru România Educată peste 12% din cei 29,2 de miliarde euro.

Ajustarea bugetului PNRR de la 42 de miliarde euro la 29,2 miliarde euro a presupus și o ajustare a alocărilor pentru proiectul România Educată.

PNRR are o alocare pentru educație mult peste media europeană”, susțin cei doi miniștri.

Înainte de negocierea al cărei rezultat a fost prezentat de cei doi oficiali, Edupedu.ro a scris pe surse informația că s-ar intenționa tăierea a unui miliard de euro din aceste fonduri.

În final, pierderea este de 10 % din această sumă.

Textul integral al poziției comune emise de cei doi miniștri:

„Coaliția de guvernare consideră educația domeniu prioritar pentru Planul Național de Redresare și Reziliență. În acest context, in varianta agreata astăzi, 5 mai 2021, se alocă pentru România Educată peste 12% din bugetul total PNRR (3,7 miliarde euro din totalul 29,2 de miliarde euro alocați României).

Ajustarea bugetului PNRR pentru eliminarea supracontractării, de la 42 de miliarde euro la 29,2 miliarde euro, presupune o ajustare a alocărilor pentru toate domeniile. PNRR include acum o alocare pentru educație mult peste media europeană/recomandările Parlamentului European (10%).

Bugetul “România Educată” pe care îl negociem acum cu Comisia Europeană este de 3,7 miliarde euro, buget ce păstrează alocarea inițială in valoare de 314 milioane euro pentru dotarea a 10.000 de laboratoare școlare, susține cel mai mare program de reducere a abandonului școlar – 530 milioane euro, aloca învățământului superior mai mult de 600 milioane de euro (peste 16% din buget educație PNRR pentru susținerea digitalizării învățământului superior, susținerea calificărilor emergente și renovarea/“înverzirea” campusurilor universitare), precum și reforma învățământului dual prin alocarea a peste 400 milioane euro.

Este un efort masiv de finanțare a educației din PNRR și lucrăm împreună pentru finalizarea negocierilor cu Comisia Europeană, iar componenta “România Educată” rămâne una dintre “campioanele PNRR”!

Sorin Mihai Cîmpeanu, ministrul Educației

Cristian Ghinea, ministrul Investițiilor și Proiectelor Europene“

Surse: G4Media.ro, Edupedu.ro

 

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax