Connect with us
Publicitate

ADMINISTRATIE

Efectelele clasificărilor din învăţământul superior: Demisie la conducerea Facultăţii de Ştiinţe de la Universitatea din Alba Iulia


Publicat

Recenta clasificare a Universităţii „1 Decembrie 1918” Alba Iulia, ca instituţie centrată pe educaţie a tulburat spiritele în rândul decanilor de la facultăţile din cadrul instituţiei de învăţământ superior. Aceştia sunt nemulţumiţi de calificativul primit, iar primul care şi-a asumat răspunderea pentru rezultatele slabe reflectate în evaluarea realizată de Ministerul Educaţiei este decanul Facultăţii de Ştiinţe, Sorin Briciu.

Sorin Briciu a demisionat din funcţia administrativă pe care o deţinea în cadrul instituţiei de învăţământ. Fără a se consulta cu nimeni, acesta a prezentat conducerii universităţii mapa cu demisia din funcţia de decan, declarând în faţa colegilor că se consideră vinovat de clasificarea universităţii într-o categorie mai joasă şi că şi alţii ar trebui să îl urmeze. Potrivit rectorului Moise Achim, acesta şi-a prezentat demisia în luna septembrie.

În luarea acestei decizii, Sorin Briciu nu s-a consultat cu conducerea universităţii. „Sorin Briciu nu a dat semne până atunci că ar intenţiona să demisioneze, nu s-a consultat cu nimeni, ci doar a venit şi a prezentat mapa. Motivele invocate de dânsul sunt clasificarea Universităţii noastre în categoria universităţilor centrate pe educaţie. Aşa a considerat el că e mai bine şi că e nevoie să îşi asume această vină. În locul lui Sorin Briciu, a fost delegată ca decan Nicoleta Breaz, cea care ocupa până în prezent postul de prodecan al Facultăţii de Ştiinţe”, a declarat rectorul Moise Achim.

Moise Achim a precizat că nu înţelege gestul lui Sorin Briciu, mai ales că ierarhizarea efectuată privind programele de studii oferite de universităţile din România a arătat că specializarea la care acesta preda, Contabilitate, a primit calificativul A, deci se numără printre cele mai apreciate. Achim Moise a mai explicat că, în ciuda zvonurilor apărute, niciunul dintre decanii facultăţilor din Universitatea „1 Decembrie 1918” nu a fost tras la răspundere pentru această clasificare şi nici nu a fost sfătuit să plece. Cel care a atras atenţia colegilor săi să îl urmeze prin demisie a fost Sorin Briciu.

Sorin Briciu a renunţat la funcţia administrativă de decan al Facultăţii de Ştiinţe, dar va rămâne în continuare profesor şi conducător de doctorat. În ceea ce îi priveşte pe ceilalţi decani ai facultăţilor din Universitatea „1 Decembrie 1918”, sfătuiţi de Sorin Briciu să îşi asume vina şi să plece, aceştia nu au dat încă semne că ar intenţiona să demisioneze.

Acestea sunt doar primele reacţii apărute în urma clasificărilor realizate de Ministerul Educaţiei pentru a reflecta calitatea instituţiilor de învăţământ superior din România, ca urmare a dezastrului de la examenele susţinute de elevi în acest an. Rămâne de văzut ceva urma. Puteţi vedea ce calificative au primit specializările de la Universitatea noastră şi care sunt cele mai slabe, potrivit Asociaţiei Universităţilor Europene, aici.ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

1 Comentariu

1 Comment

  1. Cristi

    vineri, 07.10.2011 at 05:54

    Parerea mea este ca a facut bine ce a facut. Dar sa fim seriosi… Nicoleta Breaz… sunt tare curios ce va iesi de acolo …

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


Publicitate

ACTUALITATE

Ministrul Sănătății, Nelu Tătaru: Am avut o întâlnire cu reprezentanții mall-urilor pentru a pregăti deschiderea de pe 15 iunie

Publicat

Ministrul Sănătății, Nelu Tătaru, a vorbit, miercuri seara, despre stadiul epidemiei de coronavirus în România și despre măsurile care fi luate în perioada următoare. ”Am avut o întâlnire cu reprezentanții mall-urilor și pe 10, 11 vom da un răspuns pentru a se putea pregăti pentru deschiderea de pe 15 iunie” a spus Tătaru.

„Noi vrem să ajungem la zero și să pregătim un evantual val doi. Nu o să oprim la zero numărul de cazuri noi.

După 15 octombrie, ne gândim că ar putea apărea. Manifestarea bolii ține de mai mulți factori, de organism, de afecțiunile organismului, de contextul în care apare, de comunitatea în care apare. Ține de momentul în care îl depistăm. Decesele pe care le-am avut sunt la cei cu comorbidități.

În mijloacele de transport există un risc dacă rețeaua de climatizare nu a fost dezinfectată.

Am avut o întâlnire cu reprezentanții mall-urilor și pe 10, 11 vom da un răspuns pentru a se putea pregăti pentru deschiderea de pe 15 iunie”, a anunțat Nelu Tătaru.

Sursă: B1 TV

Citeste mai mult
Publicitate

EVENIMENT

Amenzi de la 1.500 lei la 3.000 lei de persoană pentru munca suplimentară ilegală: decizie finală în Camera Deputaților

Publicat

pensii bani

Camera Deputaţilor a respins, miercuri, cererea de reexaminare a preşedintelui Klaus Iohannis cu privire la legea care modifică Codul muncii şi care se referă la sancţionarea nerespectării dispoziţiilor privind munca suplimentară.

Camera Deputaţilor este decizională în acest caz.

Prin respingerea cererii de reexaminare, legea a rămas în forma sa iniţială. Aceasta prevede că „nerespectarea dispoziţiilor privind munca suplimentară să fie sancţionată contravenţional cu amendă de la 1.500 lei la 3.000 lei pentru fiecare persoană identificată”.

Preşedintele Iohannis a formulat o cerere de reexaminare pentru această lege din considerentul că „ar trebui să se clarifice dacă înăsprirea sancţiunii pentru încălcarea dispoziţiilor privind munca suplimentară vizează doar situaţia urmărită de iniţiatori – cea a prestării orelor suplimentare dincolo de limita legală prevăzută de art. 114 din Codul muncii – sau se referă/se aplică şi altor situaţii ce pot reprezenta încălcări ale Codului muncii”.

Citeste mai mult
Publicitate

ACTUALITATE

Furtul de puieți din pădure, pedepsit cu închisoarea sau cu amendă. Reguli noi pentru fondurile forestiere, adoptate în Senat

Publicat

Senatorii au adoptat, miercuri, un proiect legislativ care prevede sancţiuni diferite – de la amenzi până la pedepse cu închisoarea de la 6 luni la 7 ani – pentru ruperea, distrugerea, degradarea ori scoaterea din rădăcini, fără drept, de arbori, puieţi sau lăstari din fondul forestier naţional, indiferent de forma de proprietate, scrie Agerpres.

Proiectul va merge la Camera Deputaţilor, decizională.

Totodată, constituie infracţiune „furtul de puieţi sau lăstari, care au fost tăiaţi sau scoşi din rădăcini, din pădure, din perdelele forestiere de protecţie, din terenuri degradate care au fost ameliorate prin lucrări de împădurire, precum şi a oricăror altor produse specifice fondului forestier naţional”.

Proiectul, iniţiat de parlamentari de la USR, PNL, PSD şi independenţi, mai propune amenajarea de poteci şi trasee pentru plimbare şi alergare, cu condiţia să fie realizate numai din pământ, lemn şi pietriş.

„Potecile şi traseele pentru mers, alergare şi biciclete pot fi realizate numai din pământ, lemn şi pietriş. Realizarea lor nu face obiectul scoaterii definitive/ocupărilor temporare din fondul forestier naţional, nu necesită autorizaţie de construcţie şi este permisă numai în situaţia în care nu implică tăieri de arbori, defrişări şi se realizează din pământ, lemn şi pietriş”, se arată în expunerea de motive.

Se instituie un nou principiu care vizează „valorificarea ca lemn fasonat”, măsură ce va fi realizată etapizat şi „permite valorificarea superioară a lemnului, permite ca volumul de lemn care se valorifică şi care se transportă să fie determinat precis prin măsurători pe fiecare piesă şi reduce semnificativ tăierile ilegale prin imposibilitatea emiterii de avize de însoţire a materialelor lemnoase de către operatorul economic atestat care realizează prestaţia”.

Propunerea legislativă pentru modificarea şi completarea Legii nr.46/2008 – Codul silvic face parte din categoria legilor organice, Camera Deputaţilor fiind for decizional în acest caz.

Surse: Agerpres, Hotnews.ro

Citeste mai mult
Publicitate

EVENIMENT

Harta calității apei în județul Alba, realizată de Recorder. Două comune au probleme mari, iar în alte 14 nu există rețea

Publicat

Recorder a realizat o hartă a apei contaminate din satele României. În peste 800 de comune ale țării curge apă nepotabilă, fără ca oamenii să fie anunțați, au constatat reporterii publicației. 

În județul Alba, două localități au probleme mari la calitatea apei: Lunca Mureșului și Mogoș, în timp ce în alte 14 comune nu există rețea de apă. 

Conform analizelor efectuate de DSP Alba în 2019, în Lunca Mureșului s-au înregistrat depășiri la indicatorul ”nitrați”.

Mai grav este la Mogoș, unde analizele arată că apa furnizată oamenilor, conform analizelor realizate în 2019, înregistrează depășiri la indicatorii: E.coli, enterococi, bacterii coliforme. Harta unde pot fi văzute toate localitățile din județ este disponibilă AICI

După ce intrați pe link, selectați județul Alba (stânga sus).

Harta nu cuprinde și situația rețelelor mari, cum sunt cele din orașe.

”Prin Legea apei potabile, statul român se obligă să verifice periodic calitatea apei care curge la robinetul fiecărui cetățean conectat la o rețea publică autorizată.

Legea prevede analize periodice ale apei din rețele, realizate atât de operatori (primării sau firme private), cât și de Direcțiile de Sănătate Publică (DSP) din fiecare județ. Aceeași lege stabilește parametri de potabilitate a căror depășire este interzisă, acest lucru însemnând că apa poate pune sănătatea oamenilor în pericol.

În zonele rurale, aceste analize impuse prin lege se fac mult mai rar decât la orașe, iar de cele mai multe ori rezultatele nu le sunt comunicate cetățenilor nici măcar atunci când parametrii de potabilitate sunt depășiți.

Am hotărât să facem noi treaba autorităților și am solicitat DSP-urilor din fiecare județ să ne comunice rezultatele ultimelor seturi de analize efectuate la rețelele de apă din mediul rural. După o muncă de două luni, am centralizat rezultatele din 1.568 de localități de pe tot cuprinsul țării și am alcătuit o hartă cu toate informațiile, astfel încât fiecare cetățean să poată afla ce fel de apă consumă” au scris cei de la Recorder, într-un articol de investigație.

Rezultatele centralizate de Recorder arată 892 de comune în care s-au înregistrat depășiri la indicatori precum amoniu, nitriți sau bacterii de natură fecală.

Este o situație extrem de gravă, care arată eșecul statului român într-una dintre cele mai importante misiuni stabilite prin Constituție: în loc să-și protejeze cetățenii, le pune sănătatea în pericol.

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate