Connect with us
Publicitate

BLAJ

Elaborarea PUZ – reconversia funcțională a lacului Chereteu din Blaj, în dezbatere publică. Cum ar putea arăta zona

Publicat

Primăria Blaj a anunțat intenția de elaborare a unui plan urbanistic zonal pentru reconversia funcțională a lacului Chereteu. În acest sens, în data de 3 ianuarie 2022, la sediul instituției urmează să fie organizată o dezbatere publică, cu începere de la ora 16:00. 

Proiectul de reconversie funcțională urmărește construirea unui complex multifuncțional. Acesta va include un cinematograf de vară în aer liber cu o capacitate de 300 de locuri, un debarcader bărci și hidrobiciclete, un pavilion subacvatic multifuncțional, o zonă de alimentație publică, o fântână arteziană, stație de bike sharing, platforme peste lac, ponton plutitor și loc de joacă.

Reamintim faptul că în luna martie Primăria Blaj a lansat, în Sistemul Electronic de Achiziții Publice (SEAP), o licitație pentru servicii de elaborare a studiului de fezabilitate pentru obiectivul „Reconversia funcțională a zonei Lacul Chereteu”.

Proiectul urmărește amenajarea lacului Chereteu și a zonei malurilor în lungime de 580 de metri pentru activități recreative, culturale și sportive și dotarea zonei malurilor lacului cu un mobilier specific zonelor de agrement, de tip smart.

Potrivit temei de proiectare, după analiza situației existente și identificarea disfuncționalităților, proiectul va cuprinde următoarele propuneri, în funcție de contextul și destinația sa:

 • Un complex multifuncțional care include un cinematograf de vară în aer liber de tip amfiteatru având o capacitate de 300 locuri, un pavilion subacvatic multifuncțional cu rol educativ, formativ și cultural, un spațiu de alimentație publică. Pentru funcționarea complexului multifuncțional se va utiliza energia verde;
 • O suprafață a zonelor verzi majorată cu 4.000 de mp, în perimetrul proiectului de investiție;
 • Mobilier specific zonelor de agrement, de tip smart;
 • Lacul Cherereu dragat și curățat, inclusiv o linie de dragare achiziționată;
 • O stație de tip bike sharing system la nivelul Lacului Chereteu funcțională;
 • Un inel concentric în jurul Lacului și o punte pietonală pentru accesibilizarea malurilor lacului Chereteu;
 • O zonă de lac liniștit amenajată prin plantarea de specii de vegetații acvatice (nuferi, iris);
 • Malurile Lacului Chereteu și al luciului apei, iluminate ornamental, utilizând panouri fotovoltaice;
 • Un ansamblu de fântâni arteziene la nivelul luciului apei lacului funcțional;
 • Un serviciu de agrement utilizând hidrobiciclete/ bărci dotat și funcțional;
 • Un debarcader, o zonă de promenadă si un ponton plutitor amenajat;
 • Zona destinată alimentației publice/restaurante/cantină.

Se propune un acces în zona lacului din drumul județean DJ 107. Accesul va fi atât auto cât și pietonal. În zona accesului (Est, Sud-Est) se va studia amplasarea unei parcări care să deserveasca vizitatorii zonei lacului.

De asemenea în această zonă se vor amplasa construcțiile propuse (centrul multifuncțional). La propunerile de circulații și accese se va ține seama de zonele limitrofe: străzile cartierului Chereteu și conectare pe viitor a pistei de bicicilete cu trama stradală din Nord – Vest.

Puntea pietonală propusă pentru legătura între malurile lacului va trebui să fie apropiată de nivelul apei dar să aibă și zone care să permită traversarea pe sub a bărcilor / hidrobicicletelor.

Pentru această punte se dorește un design modern și inovativ care să apropie utilizatorii de apă lacului Chereteu în jurul căreia graviteaza întreaga amenajare.

Se va studia și posibilitatea interpunerii zonei de alimentație publică pe traseul punții sub forma de insulă. Puntea va accesibiliza zona malurilor din Vest la Sud unde se vor amplasa anumite obiective pe lac.

Deoarece amenajările propuse sunt strâns legate de luciul și de nivelul apei (zona imersată a pavilionului subacvatic, debarcaderul, fântâna arteziană) pe lângă dragarea periodică a lacului se vor studia soluții pentru menținerea cât mai constantă a nivelului apei.

Primăria Blaj pregătește și rețeaua de străzi care vor asigura accesul la viitorul ansamblu de locuințe din zona Lacului Chereteu.

Suprafața totală a zonei modernizată prin proiect este de 18.826,17 mp, din care 12.503,49 mp – platforme carosabile, 2.817,99 mp – trotuare și 3.504,69 mp – zone verzi.

Urmăriți știrile Alba24.ro și pe Google News.

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate


Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax