Connect with us
Publicitate

ECONOMIE

Reducere cu 50% la facturile de curent pentru zeci de mii de locuitori din Alba, Cluj, Bihor și Hunedoara. Anunțul autorităților

Publicat

Peste 60.000 de locuitori din 21 de localități din județul Alba vor plăti facturile la energie electrică reduse de la sfârșitul lunii martie, spun autoritățile.

Locuitorii din zona Munților Apuseni vor beneficia de reducerea de 50% a facturilor la energia electrică începând din acestă lună deși ordonanța de guvern este dată încă din anul 1996.

Legea se aplică și în județele Bihor, Hunedoara și Cluj. De acestă reducere vor beneficia și cei din zona Deltei Dunării.

Reducerea se va aplică retroactiv pentru cei care au depus cererile

La Zlatna au fost depuse 3.000 de cereri din partea oamenilor care sunt îndreptățiți să primească facturi la curent cu 50% mai mici.

Urmare a întâlnirilor cu cetăţenii de la finalul anului 2022 a prefectului Nicolae Albu, Instituţia Prefectului – Judeţul Alba s-a adresat furnizorului de energie Electrica Furnizare SA şi Agenţiei Naţionale de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE) pentru rezolvarea uneia dintre problemele semnalate de un număr foarte mare de cetăţeni din zona Munţilor Apuseni, respectiv aplicarea reducerii de 50% la energia electrică conform O.G. 27/1996. 

Potrivit reprezentanților Prefecturii Alba, în răspunsul Electrica Furnizare SA rezultă că au fost analizate solicitările transmise prin intermediul a 21 de UAT- uri din judeţul Alba, concluzia fiind că în peste 87,53% din locurile de consum analizate se poate acorda reducerea de 50%, pentru restul de circa 12,47% poziţii neconforme Electrica Furnizare SA fiind în dialog cu primăriile pentru aducerea la conformitate.

Totodată, furnizorul de energie Electrica Furnizare a menţionat în răspunsul transmis Instituţiei Prefectului că, în contextul modificărilor legislative cu privire la măsurile de sprijin aplicate clienţilor de energie electrică, a fost nevoit să realizeze, în mod repetat, dezvoltări semnificative ale sistemului informatic de facturare, care să permită evidenţierea în facturi a beneficiilor acordate consumatorilor, beneficii care se vor reflecta în facturi după actualizarea sistemului informatic.

Instituţia Prefectului – Judeţul Alba, în colaborare cu UAT- uri din Munţii Apuseni, va monitoriza în continuare cu atenţie modul în care Electrica Furnizare SA, dar şi alţi furnizori de energie electrică, vor aplica reducerea de 50% şi solicită cetăţenilor din zona Munţilor Apuseni care au contracte de furnizare a energiei electrice cu alţi furnizori să transmită prin intermediul UAT- urilor în care domiciliază sau lucrează dacă întâmpină probleme în acordarea acestui beneficiu legal.

Condițiile și pașii necesari care trebuie parcurși pentru a beneficia de aceste reduceri

– cetățenii trebuie să depună o cerere la primăria la care sunt arondați, prin care solicită acordarea facilităților. Cererea va fi însoțită de acte doveditoare precum şi de o declarație pe proprie răspundere;

– cererile se aprobă de către fiecare consiliu local și se centralizează în liste, care vor fi afisate la sediul primăriei;

– cetăţenii care au fost omişi sau ale căror cereri nu au fost aprobate pot depune contestaţii, la sediul primăriei, în termen de 10 zile de la afişare. Primarul are obligația să le soluționeze în termen de 10 zile şi să comunice petiţionarilor modul de rezolvare;

– după parcurgerea acestor etape listele devin definitive şi, prin grija primarilor, trebuie transmise instituțiilor abilitate prin ordonanță să asigure respectivele facilități, în speță Electrica Furnizare S.A.;

– după recepționarea listelor și înregistrarea beneficiarilor în sistemul informatic, Electrica Furnizare S.A. va aplica reducerea prevăzută de lege la valoarea finală a facturilor.

– listele vor fi actualizate trimestrial.

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax