Connect with us
Publicitate

ACTUALITATE

Elevi ai Liceului de Arte din Alba Iulia au câştigat zeci de premii la concursurile naţionale din acest an


Publicat

liceul de arte

Elevii de la Liceul de Arte „Regina Maria” din Alba Iulia au reuşit să obţină şi în acest an performanţă în cadrul concursurilor de muzică și artă din întreaga țară.

În luna aprilie, la Concursul de Canto și Teorie „Nicolae Brânzeu”, ediția a IV-a, de la Arad, elevii clasei a IX-a, canto clasic au obținut 2 premii. Astfel, Sebastian Ungureanu a fost distins cu premiul al II-lea, iar Ionatan Dumitraș cu premiul III, ambii fiind elevii domnului prof. dr. Ioan Chiciudean, acompaniați la pian de prof. Ruben Morar.

Pe 21 aprilie 2018, emoțiile elevilor s-au făcut simțite la Sibiu, unde a avut loc ediția a XVI-a a Concursului Național de Interpretare Instrumentală „Timotei Popovici”. De data aceasta cele 2 premii I oferite au intrat în palmaresul a doi violonceli și talentați: Cătălin Mihail Pop clasa a II-a și Cristian Gabriel Pop clasa a VII-a, ambii coordonați de doamna prof. Maria Mărginean și acompaniați la pian de prof. Ovidiu Pârjol.

În aceeași perioadă, repectiv 20-21 aprilie 2018, Concursul „Tinere talente” desfășurat la Oradea a adus Liceului de Arte „Regina Maria” alte 2 premii importante, de această dată pentru pianiști. Premiul I, clasa a II-a pian pentru Gloria Costeiu și premiul al II-lea pentru Daria Anca clasa VII pian, ambele coordonate de doamna prof. Vera Zelenscaia.

Ultimul week-end al lunii aprilie a însemnat participarea unor elevi la Concursul Internațional de Interpretare Pianistică „Clara Peia”, ediția a VI-a, desfășurat la Lugoj. De această dată elevul Casian Petrean, clasa IV, coordonat de prof. Rita Vrânceanu a obținut 2 premii: premiul II la secțiunea pian și un premiu special oferit de Biserica Reformată. Gloria Costeiu clasa a II-a pian, prof. coordonator prof. Vera Zelenscaia a primit premiul III, iar Adelina Cîndroi clasa a II-a pian, elevă a aceleiași profesoare, a primit mențiune.

Începutul lunii mai a adus două evenimente majore în peisajul concursurilor muzicale în cadrul cărora Liceul de Arte „Regina Maria” din Alba Iulia a avut o participare numeroasă. La Bacău s-a desfășurat Concursul Internațional de Pian „Frederic Chopin”, ediția a VI-a, concurs în urma căruia, elevul prof. Cecilia Simion, pianistul Vladimir Gligor-Lungan, a fost distins cu premiul al III-lea.

Concursul de Interpretare Vocal-Instrumentală și Arte Vizuale „Sigismund Toduță” ediția a XIX-a, Deva, a fost probabil concursul cu prezența cea mai numeroasă în urma căruia 41 de elevi au primit premii și diplome de participare.

S-au acordat 11 premii I pentru diferite instrumente și nivele de studii astfel: Mihai Almășan clasa I vioară, prof. coord. Tatiana Lăncrăjan, prof. coord. Ovidiu Pârjol,  Casian Petrean clasa a IV-a pian, coordonat de doamna prof. Rita Vrânceanu, Andrada Moșneag clasa a V-a nai, prof. coord. Aurelian Trif, prof. corepetitor Sixtine Maniu, Daria Romoșan clasa a V-a clarinet, prof. coord. Radu Beșliu, prof corepetitor Ovidiu Pârjol, Antonia Mancer, clasa a VI-a vioară, prof. coord. Mariana Lungu, prof. corepetitor Andrei Dragomir, Petronela Hada clasa a VI-a flaut, prof. coord Adela Cârcoană, prof. corepetitor Ovidiu Pârjol, Carina Cătăramă, clasa a VII-a nai, prof. coord. Aurelian Trif, prof. corepetitor Sixtine Maniu, Alexandra Diaconu clasa a VII-a flaut, prof coord. Emma Damian, prof. corepetitor Andrei Dragomir, Laurențiu Barbu, clasa a VIII-a clarinet, prof. coord. Radu Beșliu, prof. corepetitor Ovidiu Pârjol, Ilinca Goța, clasa a IX-a violă, prof. coord. Tatiana Lăncrăjan, prof. coord. Ovidiu Pârjol, Cristina Todor, clasa a IX-a nai, prof. coord. Aurelian Trif, prof. corepetitor Sixtine Maniu, Mihai Chiorean, clasa a X-a clarinet, prof. coord. Radu Beșliu, prof corepetitor Ovidiu Pârjol.

Premiul al II-lea a fost adjudecat de următorii elevi Adelina Cîndroi și Gloria Costeriu, ambele clasa a II-a pian, coordonate de doamna prof. Vera Zelenscaia, Denisa Botariu, clasa a III-a pian, prof. coord. Berta Bubău, Luciana Jurj, clasa a V-a pian, prof. coord. Vera Zelenscaia, Nuria Oargă, clasa a VII-a vioară, prof. coord. Mariana Lungu, prof. corepetitor Andrei Dragomir, Raoul Chindriș, clasa a VI-a chitară clasică, prof. coord. Ovidiu Romoșan, Alexia Mihălțan, clasa a VII-a flaut, prof. coord. Emma Damian, prof. corepetitor Andrei Dragomir, Sebastian Clamba, clasa a XII-a flaut, prof. coord. Emma Damian, prof. corepetitor Andrei Dragomir, Raul Narița, clasa a VI-a clarinet, prof. coord. Radu Beșliu, prof corepetitor Ovidiu Pârjol, Beatris Faur, clasa a V-a nai, prof. coord. Aurelian Trif, prof. corepetitor Sixtine Maniu.

Cu premiul al III-lea s-au întors alți 7 elevi: Philip Dăian, clasa a II-a pian, prof. coord. Cecilia Simion, Antonia Muntean, clasa a II-a pian, prof. coord. Vera Zelenscaia, Casiana Țărean, clasa a II-a pian, prof.coord. Rita Vrânceanu, Lorena Dincă, clasa a IV-a vioară, prof. coord. Iulian Gherman Neag, Natalia Bălăucă, clasa a V-a vioară și Alina Cozma, clasa a VIII-a vioară, ambele coordonate de doamna prof. Tatiana Lăncrăjan, prof corepetitor Ovidiu Pârjol, precum și Alina Catlabuga, clasa a IX-a canto clasic, prof. coord. Roxana Rusan, prof. corepetitor Lilia Pârjol.

Cu mențiuni s-au întors acasă 8 elevi ai Liceului de Arte „Regina Maria”, astfel: Ioana Tomușcă, clasa a VII-a pian, prof. coord. Sergiu Săndulache, Miruna Muntean, clasa a II-a pian, prof. coord. Cecilia Simion, Eva Patachi, clasa a II-a pian, prof. coord. Ioana Brok, Daria Roșiu, clasa a III-a pian, prof. coord. Berta Bubău, Niculina Bălan, clasa a VI-a pian, prof. coord. Rita Vrânceanu, Irina Dăncilă, clasa a VII-a pian, prof. coord. Sergiu Săndulache, Daria Anca, clasa a VII-a pian, prof. coord. Vera Zelenscaia, Maria Voina, clasa a XII-a canto clasic, prof. coord. Roxana Rusan, prof. corepetitor Lilia Pârjol.

Elevii Iudita Botinaț (clasa a IX-a canto clasic), Denisa Sekely (clasa a XI-a canto clasic) și Carolina Popov (clasa a XII-a canto clasic) pregătite de doamna prof. Roxana Rusan și acompaniate de prof. Lilia Pârjol, precum și pianista Iulia Țurcaș pregătită de domnul prof. Andrei Dragomir au primit diplome de participare.

“Astfel, după multă trudă și ore de studiu, premiile nu au încetat să apară. Aceste premii reprezintă de fapt încununarea unei munci susținute, iar pentru aceste minunate rezultate trebuie să mulțumim elevilor și acelor oameni minunați, profesorii lor care, indiferent de circumstanțe, sunt alături de ei, îi îndrumă și încurajează”, transmit reprezentanţii Liceului de Arte.Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


Publicitate

EVENIMENT

Theodora Golf Club din Alba, nominalizat la World Golf Awards. Susține cu votul tău cel mai frumos teren de golf din România

Publicat

golf

Theodora Golf Club a fost nominalizat la cea de-a 8-a ediție a premiilor World Golf Awards la categoria: World’s Best Golf Clubhouse 2021, iar votul se realizează online.

În competiție, alături de clubul din Alba se regăsesc unele dintre cele mai importante cluburi de golf din întreaga lume.

Pasionații de golf și nu numai pot vota pentru Theodora Golf Club AICI.

Theodora Golf Club, este cel mai modern resort de golf din România, care și-a deschis oficial porțile pe data de 15 octombrie 2017, în localitatea Teleac, comuna Ciugud din județul Alba.

Cu o investiție de 15 milioane de euro, resortul cuprinde cel mai mare teren de golf din România, dar și o serie de facilități de cazare și relaxare unice, clasificate la standardul de patru stele plus.

Resortul a fost construit pe o durată de aproximativ doi ani de zile, designul purtând semnătura unei întregi echipe de profesioniști atât din țară, cât și din străinătate.

Terenul de golf ce se întinde pe 56 ha cu 18 parcursuri în lungime totală de 6518 m numără 4 parcursuri par 3, 10 parcursuri par 4, 3 parcursuri par 5 și 1 parcurs par 6- cel mai lung parcurs din Europa.

Resortul TGC este situat pe o suprafață totală de peste 62 ha din care bineînțeles cea mai generoasă parte este alocată terenului de golf (56 ha), iar cele 7 ha sunt ocupate de vilele resortului și alte facilități. În arhitectura sa regăsim 14 vile pentru cazare, 5 vile în regim privat, 1 sală conferințe, 1 piscină exterioară, clădirea administrativă a clubului care înglobează un driving-range indoor, pro-shop, vestiare, lounge bar și restaurantul fine-dining.

În completarea facilităților de cazare, resortul deține un restaurant cu o capacitate de 160 de locuri în interior și 100 locuri pe terasă, ce oferă turiștilor și publicului larg un meniu select, cu preparate fine dining și băuturi rafinate. De asemenea, resortul dispune de o piscină exterioară în sezonul cald.

Resort se poziționează ca o destinație și pentru mediul de afaceri românesc, locația dispunând de o sală de conferințe de 70 de locuri, precum și de o sală pentru întâlniri de business mai restrânse.

Citeste mai mult
Publicitate

ACTUALITATE

APIA: Cererile unice de plată pentru anul 2021, vor putea fi completate online. Precizări importante pentru fermieri

Publicat

apia alba iulia

Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (APIA) a demarat, începând cu 1 martie, campania de primire a cererilor unice de plată pentru anul 2021, care vor putea fi completate online. 

„Având în vedere că siguranţa în contextul pandemiei Covid-19 este extrem de importantă pentru instituţia noastră, fermierii vor putea să-şi înregistreze cererile unice de plată în anul 2021 fără a se prezenta la centrele judeţene/locale APIA şi/sau al municipiului Bucureşti, până la data de 15 mai 2021.

APIA – O singură cerere unică de plată

Se va completa o singură Cerere Unică de Plată, chiar dacă se utilizează suprafeţe de teren în diferite localităţi sau judeţe.

Modelul cererii unice de plată poate fi descărcat AICI

Instrucțiunile pentru completarea cererii unice de plată se pot consulta AICI.

Fermierii îşi vor actualiza parcelele agricole, elementele ZIE (zone de interes ecologic) şi toate informaţiile din cerere, prin accesarea aplicaţiei IPA-Online din versiunea internet, conform Manualului de utilizare IPA-Online (accesibil în aplicaţie).

Primăria va transmite adeverința legată de terenuri

De asemenea, fermierii trebuie să verifice împreună cu primăria pe raza căreia deţin terenul situaţia înscrierii în Registrul agricol a terenului şi să permită primăriei să transmită la APIA adeverinţa.

Documentele care fac dovada că terenul agricol se află la dispoziţia fermierului trebuie să fie încheiate înaintea depunerii Cererii unice de plată şi să fie valabile la data depunerii cererii.

Responsabilitatea privind legalitatea şi valabilitatea documentelor aparţine fermierului şi/sau autorităţii care a emis/atestat aceste documente, după caz.

În cazul în care fermierii deţin animale în exploataţie, au obligaţia să se asigure că datele acestora sunt actualizate în Registrul Naţional al Exploataţiilor (RNE) (medic veterinar concesionar/asociaţie/propriile evidenţe, dacă sunteţi utilizator SNIIA) şi să se adreseze centrului judeţean/local al APIA şi/sau al municipiului Bucureşti în vederea completării declaraţiei sector zootehnic în aplicaţia dedicată sectorului zootehnic, înainte de accesarea IPA Online.

Funcționarii APIA îi vor contacta pe fermieri

Funcţionarii APIA vor contacta fermierii în vederea închiderii electronice a cererii şi pentru programarea acestora în vederea semnării cererii şi declaraţiilor ataşate acesteia.

”Atragem atenţia ca, înainte de semnarea Cererii unice de plată sector vegetal şi zootehnic, să se verifice încă o dată datele înscrise şi documentaţia depusă!”, menţionează reprezentanții APIA.

Informaţiile detaliate pentru accesarea fiecărei scheme de plată/măsuri de sprijin, inclusiv hărţile şi listele cu UAT-urile eligibile pentru măsurile de dezvoltare rurală, dar şi ghidurile adresate fermierilor, pot fi consultate la Centrele APIA şi pe site-urile: www.apia.org.ro, www.madr.ro şi www.pndr.ro.

Sursa: agerpres.ro

Citeste mai mult
Publicitate

ABRUD

Amenajarea unui Centru de zi pentru vârstnici la Abrud, cu cantină și unitate de îngrijire la domiciliu, din nou la licitație

Publicat

Lucrările de amenajare a unui Centru de zi pentru vârstnici în orașul Abrud, cu cantină socială și unitate de îngrijire la domiciliu, au fost scoase din nou la licitație. Prima licitație, lansată în 3 februarie, a fost anulată după ce au fost constatate „abateri grave de la prevederile legislative care afectează procedura de atribuire sau este imposibilă încheierea contractului”. 

Proiectul în valoare de peste 3,1 milioane de lei urmărește și înființarea unei unități de îngrijire la domiciliu pentru persoane vârstnice și a unui centru de preparare și distribuire a hranei (cantină socială) pentru persoanele cu risc de sărăcie.

Potriviti proiectului, o clădire cu o suprafață de peste 1.700 de metri pătrați din orașul Abrud va fi reabilitată, modernizată și dotată cu aparatură de ultimă generație în scopul înființării unui centru de zi pentru persoanele vârstnice din localitate și din comunele învecinate. În cadrul acestuia vârstnicii vor putea beneficia printre altele de asistență socială, juridică, de servicii medicale de recuperare (fizioterapie, kinetoterapie, electroterapie), de o sală de gimnastică medicală și de masaj dar și de diverse activități de socializare pentru petrecerea timpului liber.

Primăria Abrud a lansat o nouă licitație, în 2 martie, în platforma Sistemului Electronic de Achiziții Publice (SEAP). Aceasta urmărește construcția obiectivului de investiții, întocmire proiect tehnic, asistență tehnică din partea proiect, verificare tehnică a proiectului, documentații tehnice în vederea obținerii avizelor/acordurilor și autorizației de construire și achiziția utilajelor, aferent obiectiv: „Reabilitare, modernizarea și dotare clădire existentă prin înființarea unui centru de zi pentru persoane vârstnice, unități de îngrijire la domiciliu pentru persoane vârtsnice și centre de preparare și distribuire a hranei pentru persoane cu risc de sărăcie în orașul Abrud”.

Valoarea totală estimată este de 3.160.921,51 de lei.

Vezi și Premieră în Munții Apuseni: Centru de zi pentru vârstnici, cantină socială și unitate de îngrijire la domiciliu, la Abrud

Clădirea în care va funcționa centrul de zi pentru persoane vârstnice va fi reabilitată, modernizată și dotată cu aparatură de ultimă generație. În cadrul imobilului vizat pentru înființarea centrului de zi se propun diferite compartimentări, cum ar fi:

  • asistență socială
  • asistență juridică
  • sală gimnastică medicală
  • sală masaj (dotată cu mese masaj, scaun masaj, etc.)
  • cabinet fizioterapie (dotat cu aparatura necesară)
  • sală diverse activități (dotate cu echipamente IT, mese, scaune, etc. )

Prin proiect se dorește și înființarea unei unități de preparare și distribuire a hranei. Practic prin această unitate se va creea o cantină socială unde persoanele vârstnice care vor îndeplinii cumulativ conditiile impuse de legislația în vigoare vor putea beneficia gratuit de o masă/zi. Dar, vor exista și persoane care nu se pot deplasa până în incinta cantinei sociale din diverse motive. Pentru acestea masa caldă va fi distribuită cu ajutorul unui autoturism.

Prin proiect sunt propuse lucrări de reabilitare, modernizare și transformarea clădirii principale în centru de îngrijire pentru persoane vârstnice și de preparare și distribuire a hranei pentru persoane în risc de sărăcie. Asupra clădirii principale vor fi intervenții de ordin structural, amenajări interioare, intervenții asupra fațadei, termoizolare, amenajări exterioare.

Proiectul se adresează în principal persoanelor vârstnice din orașul Abrud și localitățiilor aparținătoare, respectiv Abrud-Sat, Gura Cornei și Soharu. Beneficiarii direcți sunt persoanele vârstnice de peste 65 de ani din Abrud și localitățiile menționate, respectiv un număr de 718 persoane.

De asemenea, proiectul se adresează și persoanelor de 65 de ani și peste din localitățiile vecine, cum ar fi:

  • comuna Roșia Montană cu 411 persoane de 65 ani și peste,
  • comuna Bucium cu 387 persoane de 65 ani și peste,
  • comuna Ciuruleasa cu 244 persoane de 65 de ani și peste,
  • comuna Sohodol cu 381 persoane de 65 de ani și peste.

Citeste mai mult
Publicitate

ACTUALITATE

Comunicat senator PNL Bumb Sorin: Bugetul pentru anul 2021 este axat pe menținerea locurilor de muncă și relansare economică

Publicat

”Bugetul de stat pentru anul 2021 este un buget realist, bine ancorat în realitatea economică, axat pe măsuri concrete de relansare și de menținere a locurilor de muncă. Programele de stimulare a economiei care și-au dovedit eficiența în 2020 au fost păstrate pentru a combate efectele economice ale pandemiei COVID-19. În plus, fondurile europene din mecanismul european de redresare și reziliență vor asigura o creștere substanțială a investițiilor.

​​Investițiile din buget şi din fonduri UE vor creşte în acest an, faţă de 2020, cu 8 miliarde de lei, de la 53 de miliarde de lei la 61,4 mld. lei. În ciuda crizei sanitare și economice, guvernul liberal a reușit să facă mai mult decât a făcut guvernul PSD în 2019, an care a fost catalogat drept un an al creșterii economice globale.

Bugetul lui Grindeanu din 2019, abia dacă aloca 26,7 miliarde lei  pentru investiții, bani care au fost apoi deturnați către cheltuieli sociale. Anul acesta, resurse importante sunt alocate pentru autostrada Lugoj – Deva și pentru autostrada Sebeș- Turda, artere care deservesc și economia județului Alba.

Continuă și investițiile în obiectivele de mare importanță din domeniul sănătății, proiectul spitalului regional de la Cluj, care va deservi și bolnavii din județul Alba, fiind finanțat și în anul 2021, după ani întregi de amânări din partea PSD.

Creșterea investițiilor, propusă de PNL, este singura cale prin care deficitul poate fi redus, dând astfel investitorilor un semnal clar de stabilitate și seriozitate, un semnal clar că România are un Guvern competent și că merită să-și investească banii aici, pentru acrea noi locuri de muncă. De altfel, păstrarea locurilor de muncă din economia afectată de pandemie este un alt pilon important pe care este construit bugetul pentru anul 2021.

Nu doar că se are în vedere salvarea locurilor de muncă, ci și un număr mai mare de angajați în economie, care să ajungă la 5,158 milioane de persoane. De asemenea, se estimează că salariul mediu net va crește la 3.323 de lei. 2021 va fi un al dezvoltării  iar România va înregistra o creștere economică de 4,3%, tocmai datorită investițiilor masive prevăzute în buget. Ieșirea din criză se bazează pe așezarea economiei pe baze liberale, pe investiții masive și reforme, cu efect de multiplicare în economia reală, nu pe austeritate.

Un alt pilon important al bugetului este păstrarea unei rate reduse de inflație, pentru ca banii câștigați de români să aibă valoare și puterea de cumpărare a acestora să fie păstrată. Inflația pentru 2021 este prognozată la 2,4%, o rată mică de inflație, programele liberale începute în 2020 contribuind din plin la scăderea inflației. Am pornit de la o inflație de peste 5% în anii 2017-2019, produsă de pomenile electorale ale PSD, care dădea cu o mână și lua cu cealaltă, ajung acum la un platou stabil, în jurul valorii de 2%, așa cum se înregistrează și în restul statelor membre din regiune.

Urmează 4 ani de dezvoltare pentru România, iar bugetul pe anul 2021 este fundamentul pe care se bazează această dezvoltare. Se va vedea clar diferența față de politica PSD: dezvoltare, infrastructură de calitate, locuri de muncă și investiții în guvernarea PNL, față de subdezvoltare, inflație, dependență de stat și o eternă tranziție, în guvernările baronilor PSD”, a declarat senatorul PNL de Alba, Sorin Ioan Bumb, într-un comunicat de presă.

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate

Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate