Connect with us
Publicitate

EDUCAȚIE

Elevii beneficiază de alocație de stat și după vârsta de 18 ani. Ce condiții trebuie să îndeplinească. Acte necesare și procedura

Publicat

Elevii beneficiază de alocație de stat și după vârsta de 18 ani. Pentru a beneficia de alocația de stat, chiar și după 18 ani, tinerii trebuie să îndeplinească o serie de condiții. 

Alocație primesc tinerii care au împlinit vârsta de 18 ani și urmează cursurile învățământului liceal sau profesional. De asemenea primesc și tinerii cu handicap, care urmează o formă de învățământ preuniversitar, până la împlinirea vârstei de 26 de ani.

Cine nu primește alocație chiar dacă merge la școală

Tinerii cu vârsta de peste 18 ani, care repetă anul școlar, nu beneficiază de alocație de stat, cu excepția celor care repetă din motive de sănătate, dovedite cu certificat medical.

Cum se obține alocația de stat pentru copiii care au peste 18 ani

”Alocația de stat pentru copiii în vârstă de până la 18 ani se acordă pe bază de cerere completată și semnată de reprezentantul legal al copilului, însoțită de originalul și copia certificatului de naștere al copilului și a actului de identitate al reprezentantului legal (părinte, turore etc.), precum și de alte documentele din care să rezulte situația juridică a copilului față de reprezentantul legal, sau alte documente justificative”, a precizat într-un cominicat de presă, Flaviu Cozuc, directorul Agenției Județene pentru Plăți și Inspecție Socială Alba.

Cererile pentru stabilirea alocației de stat pentru copii și actele din care rezultă îndeplinirea condițiilor legale de acordare a acestui drept se depun la primăria comunei, orașului sau municipiului în a cărei rază teritorială au domiciliul sau reședința reprezentanții legali ai copiilor.

Cum sunt verificați tinerii care au peste 18 ani și primesc alocație

În cazul tinerilor care au peste 18 ani, inspectoratul școlar județean transmite la AJPIS, până la data de 1 octombrie a fiecărui an, situația centralizatoare privind elevii înscriși în anul școlar.

Centralizatorul cuprinde numele și prenumele tânărului, codul numeric personal, adresa completă de domiciliu sau de reședință a acestuia, precum și unitatea de învățământ la care este înscris.

Pe parcursul anului școlar, inspectoratul școlar transmite lunar, până la data de 1 a fiecarei luni, situația privind tinerii care au împlinit vârsta de 18 ani și care nu mai urmează cursurile învătământului liceal sau profesional, respectiv sunt exmatriculați sau au renunțat la urmarea cursurilor.

Copiii din alte state primesc și ei alocație

Beneficiază de alocație de stat pentru copii și copiii cetățenilor străini și ai persoanelor fără cetățenie, rezidenți, în condițiile legii, în România, dacă locuiesc împreună cu părinții.

În plus, aceste drepturi sunt condiționate pentru cetățenii străini sau apatrizi de stabilirea domiciliului sau reședinței pe teritoriul României, în condițiile legislației române.

Câți tineri din Alba primesc alocație de stat

”În anul 2023, la nivelul județului Alba, au beneficiat de alocație de stat, în medie, lunar, 57.190 de copii și tineri, iar AJPIS Alba a plătit beneficiarilor, în total, 210.702.767 lei.

Mai trebuie să spunem că, din luna ianuarie a anului trecut, alocația de stat pentru copii se indexează anual, din oficiu, cu rata medie anuală a inflației comunicată de Institutul Național de Statistică”, a precizat Flaviu Cozuc, directorul AJPIS Alba.

De la 1 ianuarie a.c., pentru copiii cu vârsta de până la 2 ani sau până la 18 ani (copii cu handicap) cuantumul alocației este de 719 lei/lună, iar pentru copiii cu vârsta cuprinsă între 2 ani și 18 ani alocația de stat este de 292 de lei/lună.

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax