Connect with us
Publicitate

EDUCAȚIE

Elevii de gimnaziu se pot înscrie la liceu fără să mai dea Evaluarea Națională, dacă au obținut rezultate deosebite la olimpiade

Publicat

evaluare nationala

Elevii de gimnaziu se pot înscrie la liceu fără să mai dea Evaluarea Națională. Premiile I, II sau III obținute de elevii de gimnaziu la anumite olimpiade școlare naționale și internaționale vor putea fi echivalate cu un loc în clasa a IX-a.

Astfel, actualii elevi de clasa a VIII-a nu vor mai susține probele Evaluării Naționale 2024 și vor putea fi admiși la prima opțiune a acestora de pe fișa de repartizare la liceu, pe locuri suplimentare, dacă este cazul.

Ordinul ministrului educației pentru aprobarea Metodologiei de înscriere în clasa a IX-a, în anul școlar 2024—2025, a elevilor care au obținut, pe parcursul gimnaziului, premiul I la etapa națională a olimpiadelor școlare organizate și finanțate de Ministerul Educației sau au obținut premiile I, II sau III la competiții internaționale recunoscute de Ministerul Educației a fost publicat în Monitorul Oficial miercuri, 6 martie.

Documentul aprobă o listă de 52 de olimpiade școlare naționale și 23 de olimpiade internaționale, ale căror premii I sau I/II/III obținute de elevii de gimnaziu sunt luate în considerare pentru a intra la liceu fără Evaluare Națională la un anume profil, după specificul disciplinei pentru care s-a organizat olimpiada.

Elevii de gimnaziu se pot înscrie la liceu fără să mai dea Evaluarea Națională

Metodologia se adresează absolvenților din seria curentă care doresc să participe la admiterea în învățământul liceal, învățământul profesional și învățământul dual, pentru anul școlar 2024—2025, pe baza performanțelor deosebite la olimpiadele naționale sau la competițiile internaționale obținute pe parcursul gimnaziului.

Astfel, absolvenții de gimnaziu pot participa la procesul de înscriere în clasa a IX-a într-un singur județ, fără susținerea evaluării naționale și fără susținerea probelor de aptitudini, respectiv a probelor de verificare a cunoștințelor de limbă modernă sau maternă, și, respectiv, fără a li se calcula media de admitere prevăzută în anexa nr. 2 la Ordinul ministrului educației nr. 6.154/2023 privind organizarea și desfășurarea admiterii în învățământul liceal pentru anul școlar 2024—2025, respectiv în Ordinul ministrului educației nr. 6.070/2023 privind organizarea, desfășurarea și calendarul admiterii în învățământul profesional și în învățământul dual pentru anul școlar 2024—2025.

Înscrierea în clasa a IX-a a absolvenților menționați se realizează, peste numărul maxim de elevi în formațiunile/clasele de elevi prevăzut în Metodologia privind fundamentarea cifrei de școlarizare pentru învățământul preuniversitar de stat, evidența efectivelor de antepreșcolari/ preșcolari și elevi școlarizați în unitățile de învățământ particular pentru anul școlar 2024—2025, aprobată prin Ordinul ministrului educației nr. 6.801/2023, cu respectarea prevederilor art. 23 alin. (6) din Legea învățământului preuniversitar nr. 198/2023, cu modificările și completările ulterioare.

Înscrierea absolvenților se realizează pe baza listei privind corespondența specificului olimpiadei naționale/competiției internaționale cu filiera/profilul/ specializarea/domeniul de pregătire profesională la care se face înscrierea.

Prevederile se pot aplica și pentru înscrierea în colegiile naționale militare ale Ministerului Apărării Naționale, pe filiera vocațională, profilul militar, cu condiția ca absolvenții menționați să susțină toate probele de selecție cu caracter eliminatoriu prevăzute pentru profilul militar în anexa nr. 3 la Ordinul ministrului educației nr. 6.154/2023 și să fie declarați „admis”/„apt” la acestea.

LISTA privind corespondența specificului olimpiadei naționale cu filiera/profilul/specializarea/domeniul de pregătire profesională la care se face înscrierea

LISTA privind corespondența specificului competiției internaționale cu filiera/profilul/specializarea la care se face înscrierea

Elevii de gimnaziu se pot înscrie la liceu fără să mai dea Evaluarea Națională: etapele înscrierii și repartizării în clasa a IX-a

Etapele înscrierii și repartizării în clasa a IX-a, în anul școlar 2024—2025, a absolvenților clasei a VIII-a care au obținut, pe parcursul gimnaziului, premiile menționate, sunt următoarele:

a) depunerea dosarelor la inspectoratul școlar;

b) analizarea dosarelor de către comisia de admitere județeană/a municipiului București;

c) comunicarea rezultatului repartizării absolvenților;

d) preluarea dosarelor absolvenților de la inspectoratul școlar și depunerea acestora la unitățile de învățământ la care au fost repartizați;

e) transmiterea de către unitățile de învățământ liceal, respectiv de către unitățile de învățământ care au ofertă educațională pentru învățământ profesional sau învățământ dual a situației privind finalizarea înscrierii absolvenților;

f) completarea în SIIIR a datelor aferente absolvenților clasei a VIII-a înscriși în clasa a IX-a pe baza performanțelor.

Înscrierea și repartizarea absolvenților conform metodologiei se realizează până la data de 31 august 2024.

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax