Connect with us
Publicitate

EDUCAȚIE

Elevii de gimnaziu și de liceu ar putea urma cursuri de prim ajutor, la disciplina Biologie. Proiect adoptat de Camera Deputaților

Publicat

prim ajutor

Elevii de gimnaziu și de liceu ar putea învăța noțiuni de prim ajutor, la disciplina Biologie, din anul școlar 2023-2024. O propunere legislativă care modifică programa școlară a fost adoptată tacit miercuri, la Camera Deputaților. 

Propunerea legislativă pentru completarea şi modificarea art. 65 din Legea educaţiei naţionale nr.1/2011 a fost înregistrată la Camera Deputaților în luna mai.

„Pentru disciplina Biologie – „Anatomia şi fiziologia omului”, atât în învăţământul gimnazial, cât şi în cel liceal, programa şcolară va cuprinde şi noţiuni de prim-ajutor. Activităţile practice se vor desfăşura în colaborare cu specialişti din domeniul sănătăţii, pe baza unui parteneriat încheiat între unitatea de învăţământ şi o instituţie de profil”, scrie în proiectul de lege.

Potrivit inițiatorilor, în România curricula școlară cuprinde în prezent disciplina opțională „Educație pentru sănătate” care cuprinde și noțiuni de prim ajutor, dar aceasta se face disproporționat la nivelul țării și chiar și în cadrul aceluiași județ.

„Răspunsurile primite recent de la Inspectoratele Școlare Județene dovedesc accesul inegal la educația în prim ajutor, majoritatea optând pentru desfășurarea unui curs în timpul <săptămânii altfel>, sau includerea unor noțiuni în orele de dirigenție, biologie sau educație fizică”, au explicat inițiatorii, în expunerea de motive.

Parlamentarii susțin că instruirea va putea fi efectuată eficient atât de către profesioniști din domeniul medical, cât și de profesori antrenați în acest sens, iar manechinele și echipamentele de înaltă fidelitate sau low-cost vor putea fi utilizate cu succes.

„Educarea copiilor școlari în RCP nu numai că le crește capacitățile în RCP, ci și îmbunătățește interacțiunea socială și competențele sociale și este adesea foarte distractiv pentru elevi și profesori. După pregătirea lor, copiii de la școală servesc drept multiplicatori. O temă pentru acasă ar putea fi aceea de a arăta la încă 10 persoane cum să facă RCP în următoarele două săptămâni”, au mai precizat inițiatorii.

Proiectul adoptat tacit de Camera Deputaților ca urmare a depășirii termenului de 45 de zile a fost înaintat la Senat, pentru dezbatere și vot.

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax