Connect with us
Publicitate

ACTUALITATE

Elevii din Alba vor să fie reprezentați în Comisiile împotriva violenței din școli, așa cum prevede legea. Vezi ce revendică CJE

Publicat

agresiune

Elevii din județul Alba fac demersuri pentru a li se asigura dreptul de a fi reprezentați în Comisiile școlilor, ce au ca activitate combaterea violenței în mediul școlar. Aceștia susțin că, în ciuda legislației care prevede ca 2-4 elevi să facă parte din aceste Comisii, această prevedere nu este respectată, mai ales că în multe școli nici nu există Comisii de acest gen.

Consiliul Judeţean al Elevilor Alba a început o campanie pentru asigurarea dreptului elevilor de a fi reprezentaţi în Comisia pentru prevenirea şi combaterea violenţei în mediul şcolar de la nivelul unităţii şcolare conform legislaţiei în vigoare enunţată prin OMECT nr. 1409/29.06.2007. Conform Strategiei Ministerului Educaţiei, Cercetării, Tineretului şi Sportului cu privire la reducerea fenomenului de violenţă în unităţile de învăţământ preuniversitar, anexă a ordinului mai sus menţionat, elevii de liceu au dreptul de a fi reprezentaţi de 2-4 elevi din clasele a IX –a – a XII-a /a XIII-a aleşi de Consiliul Şcolar al Elevilor din unitatea de învăţământ.

Deşi strategia şi ordinul de ministru sunt emise din 2007, la nivel naţional şi judeţean, acest drept al elevilor nu este respectat de majoritatea unităţilor de învăţământ preuniversitar liceal, de cele mai multe ori elevii neştiind nici măcar că există această comisie. De asemenea, mai există încă unităţi şcolare care nu-şi înfiinţează această comisie, iar dacă o înfiinţează, aceasta există doar scriptic, nu şi faptic.

„Fenomenul de violenţă creşte cu atât mai mult cu cât majoritatea unităţilor şcolare cu probleme trimit rapoarte eronate către Inspectoratele Şcolare Judeţene, rapoarte ce nu pot fi verificate punct cu punct datorită lipsei de resurse umane responsabile de această sarcină şi a unei metodologii clare de evaluare a activităţii şi a existenţei în primul rând a comisiilor şcolare de prevenire şi combatere a violenţei.

Consiliul Judeţean al Elevilor Alba face un apel public la conducerea unităţilor de învăţământ din judeţul Alba de a respecta legislaţia în vigoare şi de a se asigura de funcţionarea comisiei de prevenire şi combatere a violenţei la nivel şcolar, comisie în care să fie reprezentaţi şi elevii, beneficiarii direcţi ai educaţiei”, au precizat reprezentanții CJE.

„Creşterea calităţii educaţiei în România va începe cu adevărat doar atunci când toţi factorii implicaţi în acest proces vor respecta legea şi vorbim aici atât de elevi cât şi de profesori, părinţi şi autorităţi locale. Aceste comisii reprezentative şi de specialitate care ar trebui să funcţioneze în toate şcolile şi liceele din ţară, au rolul de a ajuta la democratizarea sistemului de învăţământ, de a asigura cadrul democratic în care elevii, profesorii şi părinţii să ia cele mai bune decizii în folosul şcolii şi nu în ultimul rând au rolul de a antrena toţi factorii direcţi ţi indirecţi în actul educaţional. Regretăm că s-a ajuns la o „modă” din partea unor unităţi şcolare de a nu se asigura de funcţionarea acestor comisii şi că mai există directori care cred că doar un singur om poate decide pentru binele altor sute. Cuvintele cheie pentru funcţionarea unui sistem educaţional corect sunt comunicarea şi colaborarea iar reprezentanţii elevilor din judeţul Alba vor să colaboreze cu profesorii şi părinţii pentru prevenirea şi combaterea fenomenului de violenţă, cu scopul de a crea din şcoală un loc sigur pentru elevi şi cadre didactice”, a declarat Andrei Nicolae POPA, Preşedintele CJE Alba.

„Totodată, trebuie să felicităm iniţiativa Inspectoratului Şcolar Judeţean Alba care şi în acest an s-a asigurat de funcţionarea comisiei anti-violenţă la nivel judeţean, facilitând ca toţi factorii direct şi indirect implicaţi în educaţia de la nivel judeţean să fie reprezentaţi în această comisie în vederea elaborării, aplicării şi evaluării modului de îndeplinire a obiectivelor incluse în cadrul planului ISJ privind reducerea fenomenului violenţei în mediul şcolar.

Nu în ultimul rând, Consiliul Judeţean al Elevilor Alba îi asigură pe toţi directorii unităţilor de învăţământ preuniversitar din judeţ de toată colaborarea şi sprijinul Consiliilor Şcolare ale Elevilor în vederea implementării unor activităţi de impact pentru elevi şi a unor proiecte menite să reducă acest fenomen al violenţei în şcoală care de multe ori poate să degenereze la fapte de ordin penal şi la o denigrare a unităţii de învăţământ”, a mai transmis CNE.

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax