Connect with us
Publicitate

EVENIMENT

Elevii din clasele 0-IV se vor putea înscrie în acest an la Festivalul „Alba Chess”. Cum se va desfășura competiția de șah

Publicat

s

În județul Alba urmează să se desfășoare în acest an o competiție de șah dedicată elevilor din clasele 0-IV. Festivalul „Alba Chess” își propune să stimuleze interesul copiilor pentru acest sport și să le ofere posibilitatea să-și demonstreze abilitățile într-un cadru competitiv. 

Consilierii județeni din Alba vor vota în ședința de joi, 23 martie, aprobarea regulamentului competiției Festivalul „Alba Chess” șah 2023 și alocarea sumei de 35.000 lei din bugetul local al județului pentru desfășurarea activității.

Festivalul „Alba Chess” va avea ca scop promovarea șahului în rândul elevilor din județul Alba. Finala competiƫiei va avea loc în municipiul Alba Iulia.

În cadrul concursului vor putea participa elevi din județul Alba, băieţi și fete din clasele 0 – IV. Participanții sunt elevi ai școlilor din județ, care practică acest sport ca amatori, dar și sportivi legitimați la cluburile de şah din județul Alba, pentru a naște dorința de a trece de la stadiul de amator la legitimare în cadrul cluburilor din județul Alba afiliate la Federația Română de Șah, în contextul în care şi federaƫia de specialitate are o strategie de atragere a unui număr cât mai mare de practicanƫi ai jocului minƫii, având semnat şi un protocol cu Ministerul Educaƫiei pentru promovarea şahului în şcoli ca materie opƫională.

Înscrierea la această activitate se va face pe baza completării unei cereri de înscriere stabilite de comun acord cu instituția parteneră prevăzută în Acordul cadru cu Inspectoratul
Școlar Judetean Alba aprobat prin Hotărârea Consiliului Județean Alba nr. 69/ 17 febroarie 2023.

Cum se va desfășura competiția

Competiția se va desfășura în trei etape:

  • Faza pe școală, în luna septembrie:

Etapă preliminară în toate unităƫile de învăƫământ din Judeƫul Alba care au elevi/eleve din clasele 0 – IV.

Primii trei clasaƫi din fiecare competiƫie pe unitatea de învăƫământ se vor califica în etapa următoare.

Premii: Toƫi elevii participanƫi vor primi diplome de participare. Primii 3 clasaƫi vor primi medalii.

  • Etapa pe 16 subzone geografice, în lunile septembrie – octombrie

În funcƫie de numărul de unităƫi de învăƫământ, numărul de elevi şi locaƫia geografică se vor stabili 4 zone geografice, cu 4 subzone fiecare. Cele 4 zone geografice principale vor fi:

  • Zona 1: Alba Iulia + UAT din proximitate
  • Zona 2: Sebeş + Cugir + UAT din proximitate
  • Zona 3: Blaj + Aiud + Teiuş + Ocna Mureş + UAT din proximitate
  • Zona 4: Zona Apuseni

În total vor fi 16 subzone geografice, câte 4 pe fiecare zonă geografică principală. În fiecare din cele 16 subzone geografice se va organiza câte un concurs cu elevii calificaƫi din unităƫile de învăƫământ din subzonă, în urma căruia se va desemna elevul/eleva din subzonă care se califică în etapa finală.

Premii: Unitatea de învăƫământ din care provine elevul calificat în finală va primi ca premiu 10 seturi de şah (table + piese). Primii 3 clasaƫi vor primi diplome şi medalii.

  • Etapa finală la Alba Iulia, în luna octombrie

Cei 16 elevi/eleve calificaƫi din cele 4 zone, având fiecare dintre ele 4 subzone, vor participa un weekend la activităƫi şahiste la Alba Iulia, astfel:

  • lecții de şah susƫinute de instructori şi jucători de top din judeƫul Alba
  • simultan de şah susƫinut de un jucător de top invitat
  • miniturneu final pe echipe demonstrativ, în aer liber, în cetatea medievală Alba Carolina.

Vor participa 4 echipe, reprezentânt cele 4 subzone, fiecare echipă având în componenƫă câte 4 jucători. Meciurile (semifinale, finala mică, finala mare) se vor desfăşura în aer liber, pe table de şah gigant (de grădină), cei 4 elevi dintr-o echipă efectuând pe rând (prin rotaƫie) câte o mutare.

Premii: Toƫi cei 16 participanƫi la etapa finală vor primii ca premiu câte un ceas de şah, diplome şi medalii.

Ritmul de joc va fi de 15 minute/jucător/partidă (şah rapid).

Sistemul de joc în etapele pe unităƫi de învăƫământ va fi elveƫian, eliminatoriu sau închis (round robin), în funcƫie de numărul de participanƫi.

foto: arhivă

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax