Connect with us
Publicitate

EDUCAȚIE

Elevii și părinții solicită eliminarea examenului de admitere la liceu din Legile Educației. Care sunt problemele semnalate

Publicat

Consiliul Naţional al Elevilor şi Federaţia Naţională a Părinţilor, două organizații care reprezintă elevii și părinții în Comisia de Dialog Social, solicită Ministerului Educației eliminarea examenului de admitere la liceu, organizat ulterior Evaluării Naţionale, din proiectul de lege privind învăţământul preuniversitar.

„Consiliul Naţional al Elevilor şi Federaţia Naţională a Părinţilor solicită eliminarea examenului de admitere la liceu, organizat ulterior examenului de Evaluare Naţională, din proiectul de lege a învăţământului preuniversitar. (…) Totodată, Ministerul Educaţiei trebuie să aibă în vedere şi caracterul obligatoriu al învăţământului liceal din România, motiv pentru care procesul de admitere ar trebui să fie unul unitar (repartizare computerizată), bazat pe standarde clare de evaluare, care să se desfăşoare într-un mod non-competitiv.

Admiterea la liceu, în forma în care este prevăzută în proiectul de lege, va aduce după sine o multitudine de probleme, precum diferenţe între elevi, segregare şcolară şi o probabilitate crescută de repartizare inechitabilă în învăţământul liceal”, se arată într-un comunicat de presă al Consiliului Naţional al Elevilor, citat de Agerpres.

Ministrul Educaţiei, Ligia Deca, a prezentat, luni, proiectele de lege ale Educaţiei. Astfel, liceele care doresc examen pot să organizeze concurs de admitere pentru maxim 60% din numărul de locuri.

„Micşorarea procentului numărului locurilor ocupate prin concurs cu siguranţă că nu rezolvă problemele pe care acest tip de admitere le aduce: încurajarea meditaţiilor private, inechitate, limitarea accesului în învăţământul liceal şi nivel de stres ridicat pentru elevi de doar 13-14 ani. Proiectul de lege prezentat luni se află în fază finală, însă se poate observa că punctele de vedere referitoare la acest subiect ale celor două structuri reprezentative, Consiliul Naţional al Elevilor şi Federaţia Naţională a Părinţilor, nu au fost luate în considerare de către Ministerul Educaţiei”, se mai precizează în comunicat.

Potrivit celor două organizații, aspectele care reprezintă „un real interes” sunt consilierea profesională constantă oferită elevilor de gimnaziu, în vederea asigurării alegerii adecvate a specializării pentru liceu.

„Admiterea la liceu încă ne lasă cu semne de întrebare cu privire la aplicabilitatea şi consecinţele reale ale sale, mai ales în contextul unei reforme în sistemul de educaţie, ce ar trebui să fie bazată pe principii, valori, evaluare standardizată, standarde clare de evaluare, incluziune şi desegregare şcolară”, se mai precizează în comunicat.

sursa: agerpres.ro

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

3 Comentarii

3 Comentarii

 1. PAPUSERESCU ROMANESCU

  miercuri, 01.03.2023 at 14:21

  si asa sunt neperegtiti dragi parinti , sa nu spun altfel … mai doriti si scoaterea examenelor ptr odrasle ???

 2. PAPUSERESCU ROMANESCU

  miercuri, 01.03.2023 at 14:23

  pune per … soldovenesc

 3. Vasili

  joi, 02.03.2023 at 05:26

  Băi stimabililor părinți pe vremea cea bună erai mândru că ai reușit să intri la liceul ,,ăla” s-au ,,ăla” ,și voi vreți acuma să îi îndobitocire de tot pe scumpi dumneavoastră fi și fice.
  EXAMENUL este cel mai bun ,este cel care face diferența între ,,prostovan” și cel ce trupește.
  Nu vă convine domnilor părinți d-ați la agricultură ca este nevoie de mână de lucru și ce vorbim de repartiție computerizată.
  Ca cei ,,de bani gata” unii și …să între la un liceu bun și celălalt la un liceu mai slab (că vezi Doamne așa a dat calculatorul)
  Lăsații să învețe și obligații să învețe,NU le faceți toate mofturile și ei sunt ….. ,,TĂMÂIE”
  Cu respect pt dumneavoastră stimați părinți

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
PublicitateParteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax