Connect with us
Publicitate

ACTUALITATE

Elevii și studenții ar putea beneficia de tarife reduse cu 50% pentru transportul cu trenul sau cu metroul. Proiect aflat în dezbatere

Publicat

Studenţii de până în 26 de ani și elevii beneficiază de tarif redus cu 50% pentru transportul feroviar şi cu metroul, prevede un proiect de HG, potrivit căruia facilitatea este valabilă la trenurile regio clasa a II -a, iar studenţii au şi 24 de călătorii cu reducere la trenurile interregio.

Ministerul Transporturilor a pus în dezbatere publică un proiect de hotărâre privind acordarea facilităţilor pentru elevi şi studenţi privind transportul pe calea ferată şi cu metroul, care prevede că elevii din învăţământul obligatoriu, profesional şi liceal acreditat/autorizat beneficiază de tarif redus cu 50 la sută pentru transportul pe calea ferată şi cu metroul, tot anul calendaristic.

Studenţii înmatriculaţi la forma de învăţământ cu frecvenţă, în instituţiile de învăţământ superior acreditate, în vârstă de până la 26 de ani, beneficiază de tarif redus cu 50 la sută pentru transportul feroviar şi cu metroul, în timpul anului universitar.

„Operatorii de transport feroviar de călători vor elibera, contra cost, (. ..) legitimaţii de călătorie cu reducere de 50 la sută din tariful trenurilor regio clasa a II -a, având menţiunea «Elev» / «Student». Studenţii beneficiază şi de 24 de călătorii simple pe anul universitar, cu reducere de 50 la sută din tariful trenurilor interregio, clasa a II -a”, se arată în proiectul de act normativ.

Cheltuielile aferente acestor facilităţi se finanţează de la bugetul de stat, prin bugetul Ministerului Transporturilor.

Pentru transportul pe calea ferată, acordarea de tarife reduse cu 50 la sută se face şi pe bază de abonamente lunare eliberate elevilor şi studenţilor de către Societatea Naţională de Transport Feroviar de Călători CFR – Călători SA şi de către operatorii de transport feroviar de călători. Eliberarea biletelor de călătorie şi a abonamentelor lunare pentru elevi şi studenţi se face contra cost, în baza carnetelor de elev, a adeverinţei doveditoare pentru elevii claselor pregătitoare sau a legitimaţiei de student pentru reducere transport, vizate la zi pentru anul şcolar/universitar în curs de către conducătorii instituţiilor de învăţământ, se precizează în proiect.

Pentru studenţi, eliberarea legitimaţiilor de călătorie cu reducere din tariful trenurilor interregio se face în baza legitimaţiei de student pentru reducere transport şi a carnetului de cupoane pentru călătoria studenţilor pe calea ferată cu reducere de 50 la sută.

Pentru transportul cu metroul, acordarea de tarife reduse se face pe bază de abonamente lunare, eliberate elevilor şi studenţilor, de către Metrorex SA.

„Ministerul Educaţiei Naţionale va transmite Societăţii Naţionale de Transport Feroviar de Călători «C.F.R.–Călători»- S.A., operatorilor de transport feroviar de călători cu capital privat şi Societăţii Comerciale de Transport cu Metroul Bucureşti «Metrorex» SA, lista actualizată, valabilă pentru anul în curs, a instituţiilor de învăţământ acreditate/autorizate. Ministerul Educaţiei Naţionale asigură tipărirea legitimaţiilor pentru reducere la transport şi a carnetelor de cupoane care se repartizează instituţiilor de învăţământ superior”, se mai arată în documentul citat.

Pentru reducerile de tarif acordate elevilor şi studenţilor, CFR Călători SA, operatorii de transport feroviar de călători cu capital privat şi Metrorex SA vor primi lunar din bugetul Ministerului Transporturilor sumele justificate prin deconturi, cu încadrare în sumele aprobate prin legile anuale ale bugetului de stat la capitolul 68.01- „Asigurări şi asistenţă socială”.

Sumele aferente deconturilor primite care depăşesc limita prevederilor bugetare aprobate pentru o perioadă vor fi raportate în perioada următoare.

sursa: gandul.info

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax